Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Svenska köttbullar?

2018-05-06

Man kan räkna med att rätter alltid över tid spridits över länder och utvecklats med tiden, så även köttbullar. Men så som vi känner dem idag, är det från vår nuvarande kunskap kan man förmodligen betrakta det som en svensk rätt. För även om vi inte känner till alla rätters exakta ursprung, har den funnits och utvecklats här under så pass lång tid att den snarare är att betrakta som en rätt som vi har exporterat, inte importerat. Men en svensk myndighet meddelar genom en officiell kommunikationskanal att kung Karl XII importerat receptet från Turkiet, med kommentaren ”låt oss hålla oss till fakta”.

Detta säger man inte för att man gjort nya upptäckter som tyder på att detta skulle vara sant och man hänvisar inte till att man skulle ha några skäl att själva tro att detta skulle vara sant. Nej, detta är signalpolitik. Svenskar älskar tacos, och man skulle kunna påpeka att det är en svensk variant på en mexikansk rätt. Det skulle säkert glädja många mexikaner att veta att vi älskar tacos i Sverige, och det skulle kanske även bilda en och annan ungdom som funderat på rättens ursprung, trots att de flesta redan har koll på läget. Och framför allt har det inte utvecklats någon kollektiv identitet kring att tacos skulle vara svenskt, endast att det är svenskt att äta tacos.
Min gissning är att vi är lite rädda för nationalism, och att den skulle komma från en gemensam identitet och en gemensam kultur, och det finns till och med historiker som hävdar att Sverige inte har någon kultur. Allt kommer utifrån, inget har uppstått här – vi är inte mer ett med svenskar än vi är ett med människor över lag. Det är en fin tanke, men den gemenskapen behöver utplåna den nationella identiteten för att etableras. Svenska institutets utsaga om köttbullar handlar inte om att utbilda i alternativa fakta, utan om en medmänsklighet som felaktigt antas behöva alternativa fakta, eftersom man både kan vara världsmedborgare och ha en nationell identitet.

Uppdatering 2020-02-12: Flygbolaget SAS delar Svenska institutets uppfattning att köttbullar kommer från Turkiet, enligt ny reklamfilm.

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips