Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Svenskar dricker desinfektionsmedel mot lite vad som helst

2020-05-01

Samsung har tvättmaskiner som använder desinfektionsmedel, kolloidalt silver, för att få kläderna rena. Silverpartiklar kan dessutom hålla skor fräscha, kylskåp bakteriefria, och så vidare, men av både långsiktiga hälsoskäl och miljöskäl bör man vara försiktig.

Donald Trump har nämnt injektion av desinfektionsmedel som eventuellt botemedel mot sjukdomen Covid-19, vilket med rätta skapade irritation. Men det är minst lika anmärkningsvärt att folk förväntar sig korrekthet från en galen affärsman, som genom trixande från båda USA:s stora politiska läger råkade bli president. Någon gång måste man kunna titta på en naken kejsare och se en naken kejsare, även i världens mest felfria land Sverige.
Här i Sverige har vi hälsomagasinet Kurera som ger sina läsare tips kring kosttillskott som krävs för ett hälsosamt liv. En av experterna i Kureras expertpanel är näringsexperten Zarah Öberg. På Kureras hemsida presenteras hon så här (läst idag):

Zarah Öberg är medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

2019 skrev en läsare in och berättade att hon dricker 1/2 deciliter kolloidalt silver varje morgon, vilket näringsexperten säger är en bra produkt (läst idag).
Men hur kan det vara bra att dricka desinfektionsmedel? Svensk Hälsokost säljer kolloidalt silver som vattenrenare. Tanken är att om man ska dricka vatten, kan man förbättra vattnets kvalité genom att tillsätta 2 tsk kolloidalt silver per liter vatten.

En av de mest populära vattenreningsprodukterna är kolloidalt silver. Dessa består av destillerat vatten och kolloidalt silver, vilket betyder silverpartiklar i mycket finfördelad form. Eftersom silvret är finfördelat i form av nanopartiklar har det en antimikrobiell effekt. Genom att tillsätta kolloidalt silver i vattnet så verkar det bakteriedödande och renar vattnet från bakterier.

I båda fallen handlar det om produkten Ionosil.
Ett antal ting skaver.
Samma produkt som hälsoexpert Zarah Öberg säger att man ska dricka, säger Svensk Hälsokost att man ska använda för att desinficera vatten. Som man sen ska dricka trots att silverpartiklarna, som gjorde rent hus med vattnets mikrobiologi, är kvar! Så varför är det ett problem att Donald Tramp är anhängare av desinfektionslinjen? Om nu Zarah Öberg och Donald Trump är lika förvirrade inom hälsokost, varför är det ett problem att Trump är en förebild i USA samtidigt som Öberg undgår kritisk granskning här?
I Sverige, världens bästa land, är kvacksalveri tillåtet. Kvacksalverilagen upphävdes förra årtusendet och patientsäkerhetslagen är inte något hinder för kvacksalvare, så länge man inte ger sig på cancer, graviditet, bedövning eller barn under 8 år. (Om du ser dig själv som en näringsidkare inom kvacksalveribranschen måste du veta lite mer än detta – läs lag 2010:659 eller ring Zarah Öberg hellre än Donald Trump.)
Det som gör det kolloidala silvret drickbart är dosen. En liter vatten väger 1 kg, och innehåller 10 miljondels gram silver. Silver väger mer än vatten, så volymdosen är lägre än så. Men är det så lite att det är tryggt att dricka, eller är det så mycket så att två matskedar desinficerar en liter vatten?
Konsumentprodukten kolloidalt silver är inte kolloidalt silver. Den påstådda dosen är vald för att vara låg nog för att få säljas, men hög nog för att pellejönsarna som köper det ska kunna tro att produkten innehåller silver. Att hälsoexperter kallar det för ”kosttillskott” och försäljarna för ”vattenreningsprodukt” är förresten en juridisk piruett. Livsmedelsverket förklarar (läst idag):

Nej, kolloidalt silver får inte ingå i kosttillskott. Sådana produkter marknadsförs och säljs dock numera som ”vattenreningsprodukt” av samma företag som tidigare sålde det som kosttillskott. Det är kemikalieinspektionen som ansvarar för kontrollen av vattenreningsprodukter och därmed även av kollodialt [felstavning på Livsmedelsverkets hemsida, min anm.] silver.

Den finns som bag-in-box, så nu är fredagskvällarna räddade för 511 spänn!

Kategorier: Pseudovetenskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips