Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Tanken som aldrig slog Ken Ham

2014-12-13

Jag såg ett intressant inlägg av Anthony Blair om kreationisten Ken Ham. Ham är kanske mest känd för sitt ”skapelsemuseum” i Kentucky, och för att han bygger en fullstor kopia av Noaks ark.

Blair skriver att Ken Ham behöver mer än hundra miljoner dollar, moderna maskiner, arbetskraft, vägar, sågverk och skattelättnader för att bygga sin kopia av arken, men har trots detta aldrig funderat över att det skulle vara några problem för en femhundra år gammal man att bygga arken med bronsåldersverktyg.

Man kanske inte kan tro på allt man läser i Bibeln, trots allt…

Kategorier: Uncategorized

15 svar till “Tanken som aldrig slog Ken Ham”

 1. I alla fall en bra affärsidé. Bert Karlsson konsult?

  Kolmårdens djurpark på köl. Miljonerna snart tillbaka. Och tänk vad kaniner som kommer att skapas varje säsong!

 2. Mera trolleri:

  Kanske Ken Ham bara är klyftig nog att ta global uppvärmning på allvar?

  När isen smält ligger Kentucky under vatten? Då blir det dyra entrebiljetter! 😉

 3. Anders Åberg skriver:

  Fast kanske har sagan om Noa har ett ursprung i verkligheten.
  Jag gissar att den, precis som den om Edens lustgård, guds son och naturligtvis syndafloden då är gamla historier från både innan istiden och från istidens slut som berättats vidare kring lägereldarna i tusentals år. Kanske fanns det en gubbe någonstans vid Svarta havet eller Persiska viken som byggde en båt för alla sina djur och även slängde in några vilda som han fångat när havsytan steg.
  Den väg dessa historier i så fall färdats innan dom hamnade i bibeln är inte att leka med. Först flera tusen år av muntlig tradition innan dom nådde lertavlorna i Mesopotamien, sedan översättningen från sumeriska till egyptiska och grekiska. Vad jag förstår så betydde sumeriska ord väldigt många olika saker i olika sammanhang och gissningarna och dom direkta felöversättningarna borde vara hur många som helst. Sedan klipp och klistra mötet (första konciliet) under Konstantin den stores överinseende där bibeln yxades till för att passa hans egen och biskoparnas makt.
  Det som bokstavstroende stollar tror på idag lär vara mycket mycket långt ifrån den eventuella verklighet som ligger till grund för bibeln.

 4. Varför inte studera alla översvämningar i realtid tusentals år tillbaka! Bara att sätta sig på den snabba mopeden och köra ifatt ljuset, det vill säga köra ifatt bilderna från när det verkligen begav sig, vända sig om och se tillbaka på gamla högvatten. Lätt som en plätt!

  Det fina är att genom att bromsa ner till precis ljushastigheten när man väl är framme fryser man skeendet man ser på planeten. Sedan är det bara att scrolla lite fram och tillbaka med farten och vi kan räkna paren i arken – beasts and beauties alike!

  Mopeden? Många forskar på den. Finns säkert redan i någon galax.

 5. Lokatt skriver:

  Jag är övertygad om att tsunamis, några eller många är grunden till skrönan. Någon (vem? kanske Hans Furuhagen i "Bibeln och arkeologerna") har en bra förklaring till berättelsen om när havet öppnade sig så att judarna kunde fly torrskodda till andra stranden, men som med kraft slog ihop över förföljarna som drunknade. En jorbävning skulle mycket väl kunna suga vattnet åt två håll under en kort tid för att sedan rusa tillbaka med en kraft som ju bara måste vara gudomlig.
  Det där med de flyende på den plötsligt torrlagda havsbottnen gissar jag har lagts till senare, för den dramatiska effektens skull.
  Hela historien med Noaks ark är ju fullständigt absurd men kan naturligtvis räddas av att vi stackare inte kan förstå allt. Att den säger alldeles för mycket om gudens fantastiska grymhet och hämndbegär "ser" de kristna inte. Bekvämt!

 6. Lokatt skriver:

  Havet lurar ju oförsiktiga främlingar i döden idag också. De stackars kineserna som utan att han informerat sig om tidvattnet lockades långt ut på sanden i Bretagne för att plocka musslor och överrumplades av flodvågen som rusade tillbaka mot stranden "Snabbare än en ryttares häst kan galoppera", de drunknade.
  Gudomlig hämnd förstås – antagligen för att asiater envisas med att tro på fel gudar.

 7. Lokatt skriver:

  Mopeden… är det en gammal gul Puch? Den står i Andromeda, soppan tog slut.

 8. Anders Åberg skriver:

  Andromeda är ju på kollisionskurs med Vintergatan, så den är snart här igen. Osäkert dock om det finns någon soppa kvar när den kommer.

 9. Den elva klos gädda jag fick på Brändö för fyrtio år sedan, har vuxit betänkligt sedan dess….

 10. Jag förstår fortfarande inte anledningen till debatten Ken Ham. Alla vi som varit på Humanistbloggen vet, att Ni inte kommer någonstans. Nånsin. Varför ens börja. Ni vet inte och är frustrerade. Och alla vill ha rätt. Kommer man närmare en sandlåda någonsin. Ta några praktiska grepp och avsluta diskussionen. Låt de religiösa hållas. De märker nog hur fel de hade när de dött….Ängsliga människor vill ha tröstnappar.

 11. Lokatt skriver:

  Hahih, preciis! Vad snopna de ska bli när de står där uppe och bankar men ingen Per kommer och öppnar. Eller, när de ligger i kistan och bankar och ingen jävel öppnar den heller.. Nej fy så grym jag är nu blev jag portad från himlen, igen 🙁

 12. Lokatt skriver:

  Apropå Andromeda, operan Aniara förtjänar absolut att dammas av och sättas upp med modern scenografi. Den är riktigt otäck, hemsk, den visar vad våra efterkommande antagligen kommer att stå inför. Musiken är skrämmande, rymden är iskall och rymdskeppet har efter kollision med en asteroid kommit ur kurs och kan inte styras rätt. Nu återstår bara att i några år försöka roa sig i väntan på döden , sedan fortsätter Aniara som en obromsad sarkofag "mot Lyrans tecken" i femton tusen år.. Behöver ingen soppa, rusar på av sig själv.
  Men titta inte på inspelningen i svartvitt från 1960, den är antikverad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips