Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Tanklöst av SVT att utnämna en extremist till expert på islam

2022-04-03

Igår var det återigen dags för SVT att köra i diket. Denna gång vill man tipsa allmänheten om vad man ska tänka på om man vill fasta, och för detta tar man in en person som är expert på islam, Salahuddin Barakat. Råden handlar om att äta frukt, att ha kontakt med gud och att planera i förväg. Barakat vet detta för att han är expert på islam, och SVT ger honom tyngd genom att kalla honom för expert och lyfta fram honom som någon som kan islam.

När samma expert uttalar sig om att lämna islam, så påpekar han att det är förenat med dödsstraff. Detta kan inte praktiseras, men att lämna religionen är inte tillåtet. Och varför skulle man vilja lämna religionen?

Varför skulle man vilja lämna sanningen, det som är självklart och tydligt?

Dödsstraffet finns där för att vara ett slags beslutsstöd, inte för att man faktiskt ska döda någon i onödan.

Syftet med de här stränga straffen är att de ska vara avskräckande. Det är filosofin bakom. Inte att de ska implementeras.

Sanning? Avskräckande? Det låter inte som någon som har något till övers för religionsfrihet, snarare en sektledare.

Om du vet att ditt barn är på väg att slänga sig i en säker förstörelse, ett evigt helvete. Vad gör du då? Du gör allt för att stoppa det. I början kanske man försöker övertala. Om det inte funkar kanske man drar till med hot eller att man ska klippa banden, bryta kontakten.

Resonemanget känns igen från de mest extrema kristna sekterna i Sverige, men när det gäller islam anser statlig television att detta är ett uttryck för expertis. Islam är ett nytt tillskott till den svenska åsiktsfloran, och har på relativt kort tid fått relativt många anhängare. Några exakta siffror finns inte, men det är inte helt omöjligt att den religionen rent av har en miljon anhängare, cirka 10% av befolkningen. En del av dessa, kommer att anse att Barakats föreställningsvärld har vuxit i trovärdighet genom expertutnämningen i SVT, men SVT själva ger varken uttryck för eftertanke eller nyansering. Konsekvenserna av att lyfta sådana som Barakat, drabbar nämligen inte deras barn, utan andras ungar.

Kategorier: Public Service, Religionsfrihet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips