Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Tingsrätten i Borås har ny information från Gud

2013-06-06

Borås Tidning har rapporterat om ytterligare ett tragiskt fall där ett föräldrapar misshandlat sin dotter i tron att hon är en häxa. Detta är ett konkret och tragiskt exempel på vad religion gör för oss och vår förmåga att tänka. Föräldrarna har själva fått lära sig sedan barnsben att deras religiösa föreställningar är förankrade i verkligheten, och för den som inte förmår att skilja på verklighet och religion, får religionen tydliga negativa konsekvenser – i detta fall i form av ett oönskat beteende mot en liten flicka. Alltså, alla är ansvariga för vad man påstår om verkligheten inför sina barn – religiösa anspråk inkluderade – eftersom det får konsekvenser. Att man själv identifierar sig som ”liberalteolog” eller ”icke-fundamentalist” innebär inte på något sätt att man inte är ansvarig för vad man påstår.
Men att man anser sig vara ”liberalteolog” eller ”icke-fundamentalist” betyder inte att man inte tror sig veta vad Gud har för åsikt i olika frågor. Borås Tidning påstår t.ex. att tingsrätten har sagt följande:
”Väl medvetna om att detta inte är en fråga somtingsrätten måste bedöma vill tingsrätten ändå klargöra sin uppfattning: Detfinns ingen gud som tycker att barn är onda och [flickan i fråga] har aldrig varit en häxa.”

Vi får väl hoppas att inte Gud ändrar sig på den punkten, eftersom även om tingsrätten i Borås förstår att det inte är deras sak, så är det precis den här attityden som är problemet. Tack och lov finns inga gudar, och finns de, kan tingsrätten rent av ha fel när de uttalar sig om dessa gudars åsikter.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips