Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Tokfeminismen tar sig ton igen

2014-12-09

Den feministiska bloggen Amra.nu beskriver hur religionsförakt går hand i hand med både kvinnoförakt och rasism. Skribenten inleder med att klaga över att det blivit socialt accepterat att hata religion, och exemplifierar både med politiskt motiverat ogillande (t.ex. hänvisning till kvinnosynen inom vissa religiösa grupper) och vetenskapligt motiverat ogillande (t.ex. hänvisning till Guds icke-existens). Som alltid är det vita medelklassmän brister i sin respekt.

Det är nämligen kvinnor som upprätthåller religion enligt skribenten. Detta påstående räcker givetvis för att man ska kunna komma till slutsatsen att religionskritik är misogynt, men för att styrka påståendet exemplifieras med t.ex. julen – ateister firar som bekant inte jul.

Så här skrev t.ex. Anita Sarkeesian på Twitter 17/12 2011, alltså två dagar efter Christipher Hitchens bortgång:

Han var säkert sexistisk även enligt mina mått mätt, men som religionskritiker råder det inga tvivel om saken, om nu religionskritik verkligen är misogynt. Och för att vi ska se att Sarkeesian menar allvar, slänger hon även in lite rasistanklagelser och anklagelser om krigshets. Effektiv stigmatisering av meningsmotståndaren, bra jobbat Sarkeesian!

Det är bra att det finns religionsförsvarare som ser sig som både antirasister och kvinnorättskämpar, men om man i egenskap av sådan behöver ha en yttre fiende att förhålla sig till, anser jag att religionskritikerna är en alldeles för mångfacetterad grupp för att utmålas som fiender, inte minst för många av de mest prominenta religionskritikerna är humanister, feminister och antirasister.

Förresten, tycker du att rubriken gör en negativ generalisering om feminism? Bra noterat, bra start.

Kategorier: Uncategorized

12 svar till “Tokfeminismen tar sig ton igen”

  1. Personligen tycker jag att tokfeminism är en utmärkt beteckning på kvinnor som använder irrelevanta argument för att demonisera män. Målet verkar aldrig vara att informera sakligt eller ens relevant, mera som don Q:s vanvettiga kamp mot vädervarnar, slå på allting som rör sig och har snorre.

  2. Lokatt skriver:

    Jag vill verkligen inte vara tokfeminist och hoppas att jag inte framstår som en sådan.
    Att låta kvinnan själv bestämma över sin kropp som aborträtten och att slippa könsstympning, att slippa att ständigt ses som ett objekt – studera amerikanska naturfilmer där männen på safarin är vettigt klädda bland insekter och rispande växter medan kvinnorna har korta shorts och små löjliga linnen med fritt guppande tuttar under, sånt vill man slippa.
    Men vettiga karar e oslagbart rara, jag har som en jädrans tur tre såna (söner).

  3. Anders Hesselbom skriver:

    Så begränsande det måste vara att ha åsikter om andra kvinnors bh-användning? Men å andra sidan är det en lyx som kvinnor kan ta sig. Män tvingas till avtrubbning då det finns män som klär sig hur som helst, och rätt som det är dyker de upp med helt bar överkropp utan att skämmas. 😉

  4. Lokatt skriver:

    Jag kritiserar den Manliga Blicken, därav exemplet med tuttarna. Den sista meningen förstod jag tyvärr inte, avtrubbning.?
    Jag tycker att den här nya uppfinningen (kallas någonting förkortat som jag glömt) som går ut på att räkna moment i spelfilmer där kvinnor talar med varandra om något annat än män, ett visst anlal gånger, en viss siffra, kanske 2 ? för att filmen ska bli "godkänd" är tänkvärt och kul!
    I Djungel-Jimdokumentärerna känns det som att de ärrade männen är på jakt efter lejon, och, gulliga brudar. Som med små näpna skrik räddas av Jimmarna… Särskilt i spelfilmer är det ju så, titta! Men man får inget Nobelpris om man håller på och larvar sig så där, fråga May-Britt Moser, hon med råttorna.
    . Män som tar av sig kläder i tid och otid, det är väl mest män som vill attrahera andra män? Eller kanske bara imponera.

  5. Lokatt skriver:

    Jag föredrar män som bär på bildäck, som Erik Haag i "Historieätarna" (1980-talet). Det är någonting särskilt med bildäck, och motorcyklar som jag inte riktigt kan sätta fingret på ..;-)

  6. Anders Hesselbom skriver:

    Erik Haag är jätterolig, även om jag inte förstår varför blickar är ett större problem när män tittar på kvinnor, än tvärt om? Den "Manliga Blicken".

    Angående avtrubbning så menar jag att män allt som ofta låter brösten guppa fritt, utan att vi kräver bh-användning av varandra. Man har vant sig att män är som de är. Visst, rätt många män har ganska fasta bröst, men definitivt inte alla.

  7. Lokatt skriver:

    Nej nej, den Manliga Blicken är ju ett begrepp, som står för att "allt" som framförs på film eller teater är gjort av män och för män, riktat till män på ett så självklart sätt att man inte märker det. Ett extremt exempel är budordet "Du ska inte ha begärelse till din nästas hustru"… Denne "Du", alltså människan är så självklart en man, detta är nedskrivet av en man (förmodligen flera) och adresserat till män.
    I en av sina böcker skriver sociologen Bordieu (som jag annars beundrar) på ett ställe om "Fransmännen och deras kvinnor".
    Frankrikes folk är självklart männen, och så har de också sina kvinnor.

    Jag vill inte alls avkräva kvinnor bh, det var inte så jag menade. Men det är sannolikt män, producenten och regissören, som bestämt graden av nakenhet hos kvinnorna, ovärdigt så länge inte männen är lika opraktiskt klädda. – Eftersom jag själv är normalbegåvad skulle jag inte gå omkring på savannen under Afrikas stekande sol iklädd litet ärmlöst linne.
    För en tid sedan protesterade kvinnliga amerikanska strand-volleyspelare mot att de var tvungna att spela i minimala stringtrosor. -Men herrarna slipper spela i penisfodral..Tihi, oj nu ser jag inre bilder.
    Jag är estet, det låter snobbigt jag vet, men det gör att när överviktiga nästan nakna farbröder gungar förbi i parken med guppande kvinnobröst tittar jag bort 🙂

  8. Estetik kan både ha och inte ha med sex att göra….(K.Grönqvist)

  9. Lokatt skriver:

    Nej såklart inte… jag kan stirra länge på segelbåtar, kapplöpningshästar, solnedgångar, för att de är så vackra.
    Oj jag har inte menat att trampa på några tår med mina dallrande-bröstbeskrivningar.. Jag själv är knappast vacker (men har antikvärde) men jag flashar inte med kroppsdelar som överskridit bäst föredatum , tycker man bör visa lite hänsyn 🙂

  10. Rapport meddelade idag resultaten av en undersökning av städer och tätorters gatunamn. Kvinnliga namn på gator var bara en sjundedel av de manliga dito. Dessutom var de manliga strögen längre! Undrar vad skillnaderna projicerar?

    Hur avhjälpa? Föreslår att E4 döps om till något feministiskt. Lång nog att vinna över alla mansgator sammantagna?

  11. Lokatt skriver:

    Haha! Gatorna ja.. Jag tänker på obelisker, som sägs vara präktiga uppförstoringar av manligt attribut. Jag tycker faktiskt att de ofta (alltid?) är fula, och ganska meningslösa. Och lite löjliga faktiskt – hallå din snopp är inte alls så där stor Putte! Och blir det inte heller hur många fiender du än hjältemodigt slår ihjäl . 😉
    Men Havet, metaforen för kvinnligheten är ett evigt föränderligt fantastiskt konstverk, Wow!

  12. Lokatt skriver:

    "Hur avhjälpa?" manliga dumheter.
    Lysistrate visste! Bara att utlysa möten och sen sätta igång! 🙂
    Fast, det var ju bara en skröna förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du som kommenterar för första gången: Det kan dröja en stund innan kommentaren syns på sidan, eftersom den modereras manuellt. Har du kommenterat här förr, syns din kommentar direkt.



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips