Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Tröttsamt hyckleri, Veronica Palm!

2016-07-07

Igår skrev den socialdemokratiska politikern Veronica Palm något tänkvärt på Twitter angående Kristdemokraternas scendekoration i Almedalen.

”Nån [sic] kanske tycker det är otydligt. Skulle ni kunna förklara vad ni vill signalera med scenografin?”

Det Palm reagerar på, är att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har en svensk flagga i bakgrunden under sitt tal. Det signalerar nationalism, och jag förstår att Palm ifrågasätter det. Jag har, precis som jag förmodar att hon själv har, mycket svårt för Sverige och svenskhet. Jag är inte precis någon nationalist eller s.k. Sverige-vän.

Victor Björklund kommenterar Palms fråga med en bild på Stefan Löfven som, i för mig okänt sammanhang, gör samma tilltag. Igen, jag delar Palms förmodade ogillande av Sverige och svenskhet, men varför börjar man inte med att angripa i det egna ledet? Löfven är partiordförande i hennes eget parti, och självklart är hans nationalism lika osmaklig som kristdemokraternas – man har ju chans att ta poäng genom att visa att man städar framför egen dörr först. Kan det finnas en dimension av hyckleri här?

Veronica Palm har ett beundransvärt engagemang i Palestina som jag absolut inte vill ifrågasätta. Jag själv har mina politiska frågor som jag brinner för. Det tycker jag att man ska ha. Men hennes engagemang väcker frågan om flaggspråket, som hon själv väljer att föra på agendan som problematiskt.

Den vajande flaggan som bakgrund är något hon själv väljer att använda under sina föreläsningar och tal, så hennes invändning mot Ebba Busch Thor handlar alltså inte om nationalism eller patriotism i sig själv.

Skulle det kunna vara så att hon betraktar den svenska flaggan som en symbol som tillhör högerextremismen och rasismen? Alltså, skulle det kunna vara så att Veronica Palm (till skillnad från mig) betraktar nationalism och patriotism som något positivt, och samtidigt anser att den svenska flaggan är en symbol som tillhör Bevara Sverige Svenskt-rörelsen (BSS)?

När debatten om BSS blomstrade som bäst i början på 1990-talet hissade Ulf Lundell en svensk flagga i syfte att stjäla tillbaka den från rasisterna. Veronica Palm har inte låtit sig övertygas.

Kategorier: Uncategorized

23 svar till “Tröttsamt hyckleri, Veronica Palm!”

 1. Lokatt skriver:

  En Palestinaflagga vajar bakom Veronica som inte gillar nationalism och flaggor.
  Hon är en hycklare. Jag minns henne i hijab.
  Men varför i allsindar ditt, jag citerar:

  "Jag har, precis som jag förmodar att hon själv har, mycket svårt för Sverige och svenskhet. Jag är inte precis någon nationalist eller s.k. Sverige-vän."

  Det där måste väl vara ett skämt från dig?
  Man är inte automatiskt nazist, fascist, "rasist" eller föralldel förhatlig sverigedemokrat för att man tycker om sitt land!

  För övrigt tycker jag kanske som Petter Stordalen att vi borde gå ihop med Norge.

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Inte alla som gillar Sverige är rasister. Inte alla som ogillar Sverige (och vad det har utvecklats till) är rädda för att få en rasiststämpel.

  Det skulle vara som att tvinga i sig dålig mat med ett påklistrat leende av rädsla för att vara en sån där otacksam person. 😉

 3. Lokatt skriver:

  Mmm… hm Jag fattar inte riktigt hur du menar faktiskt.
  För mig är Sverige nog i första hand en geografisk plats, som jag "vant mig vid". En oerhört vacker plats. Och mild, liksom.
  Läser just nu "Kanaans land" av Sven Delblanc, där han skildrar nybyggarnas längtan tillbaka till det gamla hemlandets "stilla sommarregn" – till skillnad från Kanadas rasande snöstormar, såddens förstörande störtregn, brännande sommarhetta, tromber som sopar med sig hela åkern…
  Det är skönt och lugnt här. Geografiskt menar jag.

 4. Anders Hesselbom skriver:

  Jag ska vara tydlig. Eftersom man kan ogilla Sverige för att man är rädd att bli kallad för rasist, så antar du att man ogillar Sverige för att man är rädd att bli kallad rasist. Och därför antar du att jag ogillar Sverige för att jag är rädd att bli kallad för rasist. Det är ett rimligt resonemang, men just denna gång stämmer det inte. (Alla korpar är svarta, alltså är min ytterrock en korp.) Jag ogillar Sverige för att jag inte sympatiserar med många värderingar som betraktas som svenska, främst inom den skattetunga politiken. Och jag har inget incitament att gilla Sverige, eftersom min nationalitet inte är en del av min identitet. Detta resonemang vilar inte på vad du vant dig vid eller om du tycker att landet är vackert, utan handlar helt enkelt bara om vad jag tycker om Sverige.

 5. Lokatt skriver:

  Aha, jag trodde fel.

 6. Zelma skriver:

  Men nu tycks idéerna om svensk kultur och svenska värderingar tryta. Folkdanslag till stökiga förorter! Nåt mer snorkigt och snobbigt får man väl leta efter. Nästa grej kanske är förslag om att förlägga Delsbostämman till Husby? Yey!

 7. Lokatt skriver:

  Det här med folkdanslagen är riktigt fånigt, ger ett löjets skimmer över "svenskhet". Fattas bara att "Små grodorna" ska växa till ny nationalsångs-danslek.Bojkotta den genanta groddansen För Vuxna, den är för småbarn.
  -Annars är det verkligen inget fel alls på folkdans.

  Men angående politiska dumförslag: Vänstern vill befria folk över 80 från medicinräkningarna, vilket stolpskott!
  Väldigt många åttioåringar i Sverige har det ekonomiskt bra, de kan betala sina piller utan problem. Läkemedelsindustrin skulle bli vinnaren, redan nu skrivs ut mängder, floder med helt onödig medicin rutinmässigt ut till gamlingar, utan undersökningar som visar om de eventuellt behövs. Efter en gratisreform kan ännu mer skrivas ut – tro inte att även läkare kan vara mer eller mindre köpta.

  Det som behövs är naturligtvis att tandvården, för alla, ska ingå i den vanliga sjukvården, alltså lika mycket ekonomiskt stöd för en trasig tand som för ett trasigt knä. Att det inte är så sedan länge är fullständigt obegripligt.
  Jag talar av egen bitter erfarenhet efter att ha fått operera bort en tumör på käkbenet. Eftersom tumören satt just där, räknades problemet som "tandvård" och jag fick betala 10 000 kronor (!). Absurt, jag skulle naturligtvis inte behövt betala mer än jag fick göra när blindtarmen åkte ut för en tid sedan, dvs några hundralappar.

  Undras hur det gick till när tokvänstern satt och klurade ut sin löjliga "gamlingarnas medicinreform". Dumskallarnas sammansvärjning..

 8. Zelma skriver:

  Lokatt
  Ja, man börjar förstå att politiker kan vara riktigt farliga när de kommer med såna förslag. Jag minns kvinnan som låg okontaktbar i en sjukhussäng och väntades snart dö. Hon fick en medicin som åstadkom detta och när den sattes ut (i väntan på att hon skulle dö) kvicknade hon till och blev hon normal igen och talade redigt under intervjuer. Säger i och för sig inget om nämnda förslag. Men det är ju tveklöst så att gamla personer ibland har en 10-15 olika mediciner som de tar varje dag.
  Det där med tumören på käkbenet hade jag aldrig gått med på att betala tandvårdskostnad för. Det är tänderna som inte ingår i den vanliga sjukvården, inte tumörer. Att den satt i käkbenet hör inte dit, tänderna är förvisso fästa i benet men tumörer går under den allmänna sjukvården. Är det länge sedan? Om inte, överklaga och kräv åter pengarna. Usch, jag blir så förbannad över sådana dumheter!

 9. Lokatt skriver:

  Zelma
  Det har gått snart två år nu. Orkar inte bråka mer. Jag skrev och ringde till alla möjliga instanser, först var jag förbluffad, sen bara arg och upprörd. Som svar fick jag tystnad eller "beklagar, men sådan är reglerna". Hörde av mig till en fond, minns inte vilken nu o bad om bidrag, man svarade överhuvudtaget inte.
  Allt var ruskigt obehagligt, jag undrade ju över vad "tumör" skulle komma att innebära för min del. Den hörde inte av sig, bara fanns där som ett smygande spöke.
  Av någon anledning blev jag riktigt sjuk efter operationen, fick svåra smärtor, och narkotikaklassad medicin, sängliggande, allt var som i en dimma i nästan en vecka.
  Jag betalade aldrig personligen.
  Mina barn hade erbjudit sig att betala, tror att de gick ihop om detta med min mans hjälp.
  Jag pratar inte mer med någon om detta usch. Bara att sopa ihop sig, resa sig och knalla vidare 😉

 10. Lokatt skriver:

  Jag minns också den vansinniga historien om kvinnan som blev frisk när hon slapp sin medicin. Skandal!
  Enligt revisorerna i Jönköpings län som granskade läkemedelsanvändningen hos de äldre på boenden visade det sig att de fick i genomsnitt 12 mediciner om dagen, och vissa tog så många som 25. (källa dagens DN). 25 !
  Att gamlingar ramlar och bryter lårbenet tror jag hänger samman med slarvigt och rutinmässigt ordinerade lugnade medel, sömntabletter och andra häxbrygder. Detta drabbade en äldre manlig anhörig, som föll i sjukhuskorridoren. Han dog på operationsbordet.

 11. Zelma skriver:

  Lokatt
  Hm! Du kanske gjorde operationen hos en privat tandläkare? Det finns annars i varje region sjukhus som har odontologisk klinik. Där hade du inte behövt betala. Men okej, ska inte tjata mer. 🙁

 12. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag startade mitt sökande efter utvägar med att försöka få ett sjukhus (KS) att göra ingreppet, men det var kalla handen, de gjorde inte sådant (längre, tror jag de sa). Jag blev remitterad till Sophiahemmet (Sop-Fia). Där betalade jag för tanddoktorns däckbyte på hans Tesla.. Shit la mäm.

 13. Zelma skriver:

  Lokatt
  Som jag förstår så går de efter hur stor cystan/tumören är. Storleken bl.a har alltså betydelse för om det är en ren specialisttandläkarinsats eller om det är sjukvårdskrävande. Det måste ändå varit en dyr operation eftersom högkostnadsskyddet träder i kraft efter 3000 kronor, därefter betalar man 50%.

  Ha ha, 'Sop-Fia', men man blir en jäkel på läkemedelsräkning!

 14. Lokatt skriver:

  Zelma
  Ha ha, ja. Men just beträffande detta är det försent att undra och leta. Den stora frågan är hur de styrande kan fortsätta att ha mage att tycka att tänderna inte tillhör kroppen.
  Men apropå tänder, nu tycks det plötsligt gå att bedöma ålder med hjälp röntgen av tuggnötterna ! Det är bra.

 15. Zelma skriver:

  Lokatt
  Jaså? Hur är tidsgränsen för överklagan?

  Åh, det där med att bedöma ålder med röntgen kommer säkert inte att bli av.
  Och ja, det är verkligen märkligt att tänderna inte hör till den övriga kroppen. Men det gör ju inte ögonen heller på sätt och vis, brillor och linser får man betala själv.

 16. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag orkar inte bråka, vill bara glömma faktiskt.
  Jag försökte här ovan bara travestera Erna Tauros (och Tove Janssons)melankoliska "Höstvisa", "Dagarna mörkna minut för minut" …
  Vid två tillfällen har jag stridit i Hyresnämnden för en lägenhet (två olika)- och vunnit båda gångerna. En gång gick jag i närkamp med ett parkeringsvaktbolag – och vann.
  Det var oerhört slitsamt, plågsamt och långdraget, närmast att likna vid att föda barn. Fi fan.

 17. Zelma skriver:

  Lokatt
  Grattis! Bra jobbat!

 18. Lokatt skriver:

  Tack!
  – Och jag klarade det helt utan nån guds hjälp.. 😉

 19. Anders Hesselbom skriver:

  Parkeringsvakten kanske också var ateist?

 20. Lokatt skriver:

  Svårt att veta. Men inte så troligt, i så fall levde han nog ganska farligt.

 21. Unknown skriver:

  anders , varför är du rasist ?

 22. Anders Hesselbom skriver:

  Och varför äter jag spädbarn? Har du slutat slå din fru?

 23. Lokatt skriver:

  Nu har jag lyssnat på Sakine Madons Sommar (missade lite någonstans mitt i programmet). Modig flicka! Det hon sa var väl mycket det vi alla visste, men bara hon vågar säga det rent ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips