Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Tuve Skånbergs jakt på ”rätt kompetens”

2013-07-07

Tuve Skånberg, mannen som är förföljd av grundlig och evig otur när han försöker resonera, känd för sin riksdagsmotion om ”creationism” som syftar till att ersätta vetenskap med föreställningen att hans egna personliga gud är upphovsman till livets mångfald, har uttalat sig om de nykristnas senaste argument: Ateism beror på något slags religiös tondövhet.

I korthet säger nu Skånberg det är något subtilt fel på dem som inte delar hans vidskepliga föreställningar om hur verkligheten är beskaffad, och eftersom hans föreställningar är grundlösa, så påpekar han även att sina anspråk ligger utanför ”vetenskapens kompetens”. Så praktiskt! Tuve Skånberg kan alltså uttala sig om saker som till synes är grundlösa, eftersom han besitter en kompetens som vetenskapen saknar. Man tar sig för pannan!
När skapelsetro skulle försvaras, skrev Skånberg att det varken ankommer ”på regering eller riksdag att ta ställning i sakfrågan för eller emot creationismen som vetenskaplig förklaringsmodell”, och att ”det faller utanför [regeringens och riksdagens] kompetensområde”. Den uppenbara lösningen här, är att låta vetenskapsmän svara för vad som är vetenskapligt. Men det duger tydligen inte heller.
Problemet med att överlåta vetenskap åt vetenskapsmän eller personer med kunskap, är att frågor som skönhet, kärlek och gudstro då förklaras på ett sådant sätt som inte tillfredsställer Skånbergs egna naiva föreställningar – Skånberg har nämligen inga intentioner att tillskriva något av detta till någon naturlig process, biologisk eller annan. Så nu har alltså inte heller ”vetenskapen” rätt ”kompetens”. Endast den som ärar Gud har rätt kompetens. Sällan har man skådat ett så tydligt fall av kristet högmod.

Tillägg: Anders Sirén, docent i geografi, svarar Skånberg här.

Tillägg: Lucas Hermans (VK) kritiserar Skånberg.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips