Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vad är det som gör Gud värd att dyrka?

2015-01-30

Vad är det som gör Gud värd att dyrka? Stephen Fry beskriver en värld som nästan ter sig naturlig.


(Tipstack Staffan Hesselbom.)

Kategorier: Uncategorized

12 svar till “Vad är det som gör Gud värd att dyrka?”

 1. Här blir Gud "well fried" så att säga!

  Emellertid. Hard core religiösa har ett svar på teodicé problemet.

  Den fria viljan. Efter startsignalen gör han inget.

  Men frågan är om Gud är ursäktad när han sett vad den leder till.

 2. Lokatt skriver:

  Här hamnar jag utanför ramen för ämnet, men jag måste få vädra min oro, fobi då, för den som så önskar.
  Jag hamnade i en lång bloggredogörelse av Neo-journalisten Ivar Arpi där han svarar på påhopp från bl a chefspersoner på Migrationsveket, angående Arpis tidigare granskning då han intervjuat anställda, som gärna svarat på frågor bara de fick vara anonyma.
  I grunden hamnar saken om huruvida vi "råkar" släppa in krigsförbrytare, men även om hur enkelt det är att bluffa med falsk identitet och "kunna berätta den bästa historien". Skrämmande läsning, i alla fall för mig som inte har någon barnatro med inbyggd skyddsängel, och som inte tror att alla människor är jättesnälla innerst inne.Även ”Inger” berättade om problemen med avsaknad av språkanalys.
  Här återger Arpi det "Inger" svarar honom:

  "– Många som kommer till Sverige i dag är inte från Syrien. De är från Storbritannien, Spanien, Italien, Turkiet, där de har levt i många år. De bryr sig inte ens om att dölja sin Londonaccent när de pratar med oss. Alla vet om det, men det är ingen som vågar göra något åt det, säger Inger."

  Arpi beskriver också barnsliga dagis-lösningar på Migrationsverket, där de som varit "gnälliga" får bära ett rosa armband. Man ska också ha en "skratthörna" för personalen.

 3. Lokatt skriver:

  http://magasinetneo.se/blogg/migranverket-del-2/

  Arpi har efter att ha skärskådat verkets dokumentationer förstått att just syrienflyktingars ärenden sköts med en farlig fart, det behövs tydligen inte så mycket ansträngning för just dessa asylsökande:

  "Det är svårt att förstå hur ärenden som potentiellt sett rör människor som begått terror- eller krigsbrott kan vara mindre ”utredningsintensiva”.

  Man behöver inte heller ha speciellt kunnande och erfarenhet för dessa fall:

  "Dessutom sätter man ofta de helt nyrekryterade, mest oerfarna, på ärenden från Syrien – något Mikael Ribbenvik, operativ chef för Migrationsverket, bekräftade för mig. De minst erfarna utreder alltså ärenden där det kan finnas misstanke om krigsbrott eller att personen i fråga snarare tillhör IS än offren för IS härjningar."
  Jag är rädd. Det känns i alla fall skönt att ha kommit ut ur den garderoben.

  Idag skriver Niklas Orrenius i DN på ett för honom annorlunda sätt om konspirationsteorier bland helt vanliga muslimer , "bland unga människor i min egen hemstad".

  …Jag fortsätter senare

 4. Lokatt skriver:

  Orrenius tycks liksom yrvaket fått upp ögonlocken (tidigare har jag konspiratoriskt undrat om han kanske är Patrik Lindenfors yngre halvbror).
  Saken handlar om sms som han fått :
  "Det blev plötsligt tydligt att urgamla antisemitiska teorier om judisk makt lever starkt även i den moderna tiden"
  Elever på en Malmöskola "tror att en hemlig elit styr världen", "judar och frimurare som enligt eleverna drar i alla trådar".
  Kedje-sms har sänts ut mellan mobiler i Malmö:
  "Personalen på McDonalds har kommit fram till att allt säljande ska gå till Israel, försök att inte äta hos de förbannade judarna."
  Orrenius har också plötsligt upptäckt att vissa svenska hiphopstjärnor som Ken Ring rappar om att "fångarna som sitter på Kuba/endast för att USA är styrt av några judar". Rapparen Dani M rappar: "I stort sett hela världen styrs av Israel".
  Läs gärna Orrenius nyuppvaknade lördagskrönika, där han vandrar i Paris och får vid en moské veta av en medelålders man som säger sig vara "hundra procent säker" på att "myndigheterna och militären" genomförde attackerna mot Charlie Hebdo. "Tro mig, det var militären. Sedan skyller de på oss muslimer."
  En annan moskébesökare kommer fram och vill berätta att "judarna" låg bakom attacken, för att svartmåla muslimer. Precis som med terrordåden i USA den 11 september 2001, enligt mannen."
  "Tramsteoriernas makt växer sig starkare" kallar Orrenius dagens krönika. Trams?
  Det är verkligen ett sätt att vilka förminska ett i förlängningen dödligt hot.

 5. Det verkar som om långfilmer har ersatt historieböcker, sagor ersatt verklighet och intellektuella kommenterar kunskap mer än har den. Vilket elände…..allt orsakat av dagisskolan, som låter Webben ersätta undervisningen. Det är pga Webben vi behöver relevant undervisning, inte tvärtom….

 6. Lokatt skriver:

  Långt innan webbens framfart förstörde skolor elevers framtidsutveckling. Min dotter hade oturen att på lågstadiet hamna hos ett par hippie-fröknar med mahjongkläder, gitarr och mysig kuddhörna . I stället för verklig kunskap fick lågstadieeleverna "forska" på det som de själva uppfattade som "viktigt".
  Detta var inte alls någon apart friskola i Järna eller så utan en vanlig kommunal skola i Skåne.
  På mellanstadiet råkade hon (sånär) ut för ett par smygpedofil-lärare, en av dem ville sitta och dricka mjölk (!) med henne i enrum.
  På högstadiet var klassföreståndaren en makalöst otrvligt skvallrig helgtransvestit (I Köpenhamn på lediga dagar). Efter ett par år var han emellertid borta, han hade tagit sitt liv.
  Klassen fick en ny lärare, en vikarie utan så mycket kunskaper alls.
  – Så det var inte alltid bättre förr 😉

 7. Jag gick i privata Björneborgs Samskola med bättre bemedlade elever än genomsnittet och minns ingen usel lärare alls, men några riktiga livslånga inspiratörer. För mig var det mycket bättre förr. Och mina föräldrar hade stor respekt för lärarna….inte tvärtom. Jag har inte ett dåligt minne, utom några gånger då jag själv var orsaken.

 8. Kamrater i förskingringen! Det är alldeles tydligt att era "förr" är olika epoker. Lokatts dotters "förr" är 60-talet och framåt (?) medan Kristians eget "förr" är tidigare. Mitt eget "förr" i samskola är likt Kristians; det som ev. var dåligt var självförvållat.
  Hellborg – prästen i religionskunskap – påstod att islam såg människan som ond och måste kontrolleras. Med IS verkan han ha fått rätt. Allan verkar dock ha släppt kontrollen.

 9. Som en illustration till hur "Himlen Var Oskyldigt Blå" på den tiden det begav sig läs gärna min "Skoluppsats":

  http://bjornsminusblogg.com/2014/06/04/skoluppsats-2/

 10. Lokatt skriver:

  Jag hade också överlag bra lärare. Utom kanske fröken Hanell i första klass, ja hela lågstadiet. Hon var säkert duktig men jag var så rädd för henne så jag skalv.
  Jag hade särskilda privilegier, som jag själv inte begärt, och hon var noga med Jantelagen. Jag skulle minsann inte tro att jag var något för att jag gick på Operans balettelevskola på eftermiddagarna. Nej usch, det gillade hon INTE. Jag slapp gymnastik och idrott – vad är förresten en barr för nåt ?;-) och jag fick en timmes sovmorgon efter att jag medverkat i en föreställning kvällen innan.
  En gång var fröken Hanell sjuk, vikarien var hennes unga, glada, söta, roliga och snälla dotter. De veckorna var jag nästan i paradiset, och kunde multilikationstabellen och allt möjligt. Men sen kom gumman tillbaka.

 11. Lokatt skriver:

  Min dotter är född 1969. Så hon hamnade mitt i sjuttiotalsflummeriet.
  Hon fick sen slita på Komvux för att till sist komma ikapp och klara en teoretisk utbildning.

  Jag hade en satans tur när min folkskola omvandlades till en sorts experiment. Det innebar att vår klass på högstadiet undervisades av lektorer och adjunkter.
  De ställde krav (och berättade ibland med en fnysning att de minsann egentligen var för fina, fick kasta pärlor…) Men oj vilket lyft! – Stränga adjunkt Harriet, i din himmel, tack för engelskan!
  Synd bara att jag kom att vara borta väldigt mycket

 12. Lokatt skriver:

  Det här med pedofilerna berättade inte min dotter förrän hon blivit vuxen. Och inte förrän min äldste son kom hem med sönderrivna kläder berättade han om mobbningen han rätt länge usatts för på mellanstadiet .
  Varför gör barn så! 🙁
  Min dåvarnade man, fadern, for som ett kanonskott upp till skolan och ställde till rasande rabalder. Föräldrar ställdes till svars (och gick hem och klådde upp sitt mobbarbarn vilket ju var förfärligt, men antagligen typiskt för föräldrar som har grymma barn).
  Vad jag vet krökte sedan ingen ett hårstrå på min sons huvud.
  Jag kan sakna maken ibland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips