Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vad betyder ”röd linje”?

2022-09-05

Sveriges Televisions hussocialist skrev igår på Twitter att han håller en mycket skarp linje mot kapitalismen. Han skrev detta på sin iPad:

Jag har en mycket skarp röd linje: Den mot kapitalismen.

Vad betyder ”röd linje”? Jag tror att de flesta tänker att ”röd linje” är synonymt med ”ogillande deltagande”. Den retoriska frågan är: ”Om du ogillar kapitalism, varför lägger du äggen i just den korgen?” Det är ingen hemlighet att socialistiska system vänder sig till just kapitalismen för försörjning, men det kan ha att göra med att socialister anser sig vara en del av ett större, okontrollerbart, system. Jag svarade honom att en iPad är en produkt av kapitalism. En inte helt oviktig drivkraft från Steve Jobs har varit att tjäna pengar på sin innovation. Är linjen verkligen röd? Jag är under intryck att en röd linje säger något om avståndstagande.

Nja, iPad är en produkt av kapitalismen, och den använder du. Du har en viss rödaktig vag linje mot kapitalismen, inte mer än så.

En röd linje mot nazism, skulle vara frånvaron av ett deltagande i nazismen. Eller vad menar Annie Lööf när hon pratar om sin röda linje mot SD? Menar hon att hon satsar på nazismen medan hon ogillar den? Nej, jag tror att hon lägger sina ägg i en helt annan korg.

Skulle det vara rimligt att fråga Annie Lööf varför hon är nazist, trots att hon inte gillar nazismen? Nej, inte enligt mig. Skulle det vara rimligt att fråga en socialist varför han väljer kapitalismen före socialismen? Ja, tydligen. Flera personer har svarat i konversationen med denna bild:

Om du ogillar samhället, varför deltar du i samhället? Göran Greider kanske inte kan vara något annat än kapitalist, eftersom socialismen inte skördar den frukt han behöver för sitt välstånd. Det stärker teorin att ”röd linje” betyder ”ogillat deltagande” i dagens folkmun. Men det är en orättvis tolkning av den som uttrycker att hon har dragit en röd linje mot nazismen. Jag tror att en och annan som säger sig dra en röd linje mot nazismen väljer att inte delta i den. Och förmodligen drar inte mannen på bilden någon röd linje mot samhället.
Drar man en röd linje mot nazismen, vill man inte förbättra nazismen en aning, då tar man avstånd från den.
Drar man en röd linje mot kapitalismen, vill man inte förbättra kapitalismen en aning, då tar man avstånd från den.
Vill man förbättra samhället, så som mannen på bilden, drar man inte en röd linje mot samhället, då vill man förmodligen delta under andra villkor än de nuvarande.
Det är inte samma sak som en röd linje.
Hittar du inga valsedlar från Piratpartiet? Ta en blank och skriv Piratpartiet på den!

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips