Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vad händer efter döden, mormonerna?

2017-09-29

Du kanske har undrat över vad som händer efter döden? Mormonerna har svar!

Vi är alla rädda för något. Mörkret, ensamhet, meningslöshet och vi tenderar att vara rädda för det vi inte vet. Det mest okända är Det Mest Okända, döden.

Att döden är något okänt är en av vetenskapens artigheter till religiösa. Roger Pontare hade inget självmedvetande före sin existens och Roger Moore har inget självmedvetande efter sin. Konceptet medvetande bygger på reaktioner i en hjärna som måste fungera för att behandla konceptet. Ibland brukar man lite skämtsamt säga att ingen vet vad som händer efter döden, eftersom det ger en öppning för religiös spekulation, men sanningen är alltså en annan.

För många kan detta mysterium vara en källa till förvirring, ängslan och rädsla. Från vårt perspektiv inser vi att döden kan se ut att vara ett hemskt och dystert slut, så låt oss kasta lite ljus över livet efter döden.

Det är inget mysterium, och själva definitionen av att vara död är just frånvaron av liv. Rent definitionsmässigt kan man varken aldrig ha varit i Arboga efter att ha besökt Arboga, eller leva när man inte lever. Det är som att släcka lampan för att man vill att den ska lysa, trots att definitionen av släckt är att den inte lyser. Definitionen av att vara död är att man inte är levande.

Allt liv är livet före döden. Skulle man skada kroppen allvarligt och överleva, så erfar man fortfarande inte livet efter döden – man erfar livet före döden.

Det finns ett skäl att inte frågan om livet efter döden inte håller våra skarpaste vetenskapsmän vakna om natten. Och av samma skäl är inte frågan om Guds existens något som förbryllar forskare. Av artighetsskäl brukar man säga att vissa saker är okända, men inom den vetenskapliga skepticismen är inte frågan om Guds existens ett större mysterium än roten ur 49.

Döden är faktiskt en del av Guds plan för oss. Innan vi kom till jorden så levde vi tillsammans med Gud som hans spökbarn. När vi kom till jorden så fick vi en fysisk kropp, den som du kan se, känna och se i spegeln.

Den konkurrerande hypotesen att vi föddes av någon som redan var på jorden kräver ingen magi, endast biologi (vilket kan vara komplicerat nog).

Sedan, när vi blir gamla och sjuka tar vår tid här slut. Vi dör, men vår ande lever vidare.

Det enda livet vi har efter döden är att vi finns i medvetandet hos vår kvarlevande familj och våra kvarlevande vänner. Föreställningen om andar, själar, spöken och änglar är lokaliserad till den hjärna vars bristande funktion definierar vår död. Detta handlar om religiös tro på samma sätt som vilket faktapåstående som helst: Man har rätt att ha fel, men att man har rätt att ha fel betyder inte att fel blir rätt.

Vidare berättar mormonerna att man senare kommer att återuppstå i en perfekt kropp, och konstaterar att du kanske undrar hur det är möjligt? Men det man naturligtvis undrar är varför de aldrig funderat på att legitimera sina påståenden! Igen, att man besitter själva rättigheten att ha fel, säger väldigt lite om hur saker och ting egentligen är.

Kategorier: Pseudovetenskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips