Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vad skiljer egentligen högern från vänstern?

2024-08-24

Vänster som höger i Sverige vill ha en stark stat, höga skatter och en låg grad av individuell frihet. Skillnaden mellan vänstern och högern handlar om decimaler. Ska skatterna vara lite högre eller lite lägre? Skillnaderna i sakpolitik är också mycket små. Högern var lite snabbare än vänstern på att anamma EU och NATO, Sverigedemokraterna var lite snabbare än Socialdemokraterna på att vilja minska flyktingmottagningen, men på det stora hela är alla helt överens.

Den stora klyftan handlar om människans förmåga att påverka sin tillvaro. Och frågan är egentligen ganska allvarlig, för den kan vända människor mot varandra. T.ex. när man försöker svara på varför någon har blivit rik. Inte nödvändigtvis varför någon är rik, utan varför någon blivit rik.

Är man noggrann så är detta inte nödvändigtvis en fråga om den fria viljans vara eller icke vara. Jag har såklart en åsikt även där, men jag är inte formad av pionjärer som Demokritos, utan snarare kontemporära forskare som Sam Harris. Men klyftan handlar om Karl Marx och hans ganska komplicerade syn på människans förmåga att påverka sin tillvaro. Hans teorier om historisk materialism och klasskamp har vunnit starkare fäste på vänstersidan än på högersidan, och det är åsikterna verkligen går isär. Han ansåg att kapitalismen skapar en situation där arbetarklassen är underordnad kapitalistklassen, och att det begränsar arbetarnas frihet och möjlighet att agera självständigt. Verklig frihet endast kan uppnås genom att avskaffa klassamhället och skapa ett samhälle där produktionsmedlen ägs gemensamt.

Vänster som höger är idag överens om att marknaden (som finansierar välfärden) inte kommer överleva om alla har lika mycket pengar. Ett batteri utan spänning mellan polerna, är inte särskilt användbart. Vi måste ha vissa som jobbar för att erhålla mer tillgångar och vi måste ha vissa som betalar någon för att jobba. Och i praktiken är de flesta i det ena lägret också representerade i det andra. De som endast tillhör det förstnämnda lägret har vunnit en miljard på statens pengalotteri Euro Jackpot, de som endast tillhör det andra lägret är bidragsexploatörer som inte är intresserade av att vara ett kugghjul i maskineriet.

Men vänstern och högern är inte alls överens om huruvida individen äger sin situation eller ej.

Vänster: Om någon är fattig, har inte staten givit personen tillräckliga förutsättningar. Höger: Om någon är fattig, har han antingen misslyckats i sin strategi eller drabbats av allmänt dåliga förutsättningar.

Vänster: Om någon blivit rik på arbete, har han gripit resurser som kunde tillfalla flera. Att ärva pengar är ett legitimt sätt att bli rik, att vinna på ett statligt lotteri är ett legitimt sätt att bli rik, men den som arbetat för sina pengar har trampat på folk under sin resa. Höger: Om någon blivit rik på arbete, har han skapat värden goda nog för andra att vilja betala för.

Det finns fler skillnader, men jag vill verkligen understryka att din politiska fiende troligtvis inte är din politiska fiende, utan din filosofiska fiende.

Kategorier: Filosofi, Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du som kommenterar för första gången: Det kan dröja en stund innan kommentaren syns på sidan, eftersom den modereras manuellt. Har du kommenterat här förr, syns din kommentar direkt.



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips