Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Våld är dåligt även med de bästa intentionerna

2014-10-22

Först och främst vill jag deklarera att jag är antirasist. Men det beskriver inte något annat än ett ställningstagande, det säger inget om mitt generella agerande. Det finns antirasister som provocerar fram gräl när de anser sig bevittna något som inte är antirasistiskt, som t.ex. när en polis pratar med en mörkhyad. Men även det måste få ske, eftersom tillgången till polis är en rättighet som gäller oavsett hudfärg och oavsett om antirasismens aktivister blir provocerade av det. Riksdagsledamoten Hanif Bali påstår t.ex. på sin Facebook-sida senast idag att antirasister bryter in redan när han samtalar med polis, vilket naturligtvis inte är acceptabelt. Polisen finns till för alla, och Bali betalar skatt som alla andra. Balis budskap är ganska politiskt och ganska dömande, men han har onekligen en poäng.

Så även om jag står på antirasisternas sida (givetvis), bör man inte berusa sig på föreställningen om sin egen godhet, eftersom det alltid slutar med att man försvarar ett bedrägligt beteende. Antirasister som angriper polisen, gör samma tankevurpa som den kristna antiabortrörelsen. ”Vi har ju rätt!”

Kategorier: Uncategorized

38 svar till “Våld är dåligt även med de bästa intentionerna”

 1. Din kommentar i inlägget är bra men ofullständig! Högröstad psalmsång sittande på gatorna är också en form av våld emedan det förhindrar demokratins utövande.som förutsatter bl.a., oblockerat tillträde till godkända politiska anföranden. Användning av psalmsång eller vuvuzelor för att störa är att våldföra sig på demokratin och straffbart.

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Jag tänkte väl att du skulle dra den kopplingen. Själv avstod jag, eftersom jag tycker att Irvings agerande (som sagt) var snäppet bättre. Men vi vet ju redan att vi tycker olika här.

 3. Anonym skriver:

  Det är enkelt att deklarera att man är antirasist eller feminist eller optimist, när man inte har något att förlora på utlåtandet, utan troligen tjänar några ointellektuellas gunst med det. Därför väljer jag aldrig att definiera min ståndpunkt. Den har varierat kraftigt med ålder och kontext, t.o.m. med empiri. Att låsa sig är att stagnera eller dö lite. Irwing är stendöd. Har varit det länge. Kan aldrig mer komma med något nytt eller omvälvande Och helt onödig att debattera med. Man vet redan innan vad svaret innehåller. Liksom Klein. Men är man förtjust i språk utan innehåll och tanke utan verklighet, så blir säkert en tankesmedja med honom en utmaning.

 4. Lokatt skriver:

  Det uppstår så många onödiga missförstånd som har med upplevd "rasifiering" att göra, apropå polissamtalet i tunnelbanan. Som den här vackra unga färgade kvinnan i ett radioprogram (jag har tagit upp detta förut) som var innerligt kränkt över vita mäns visslingar, smicker och skamliga förslag. Men det hade knappast med hennes hudfärg att göra – kan jag som f.d. ung vit (och förhållandevis mycket sedesam) blondin intyga. -Sena telefonsamtal med rytmiskt flåsande i luren, beundrarbrev utan text men med originalteckning av konstnärens organ i full fontän så att säga, etc hade säkert inte att göra med att min hud var blek. Sånt här styrs av en naturlag som inte har med färg att göra, utan annat.

 5. Lokatt skriver:

  Angående samvetsklausul ,så är det väl bara att låta bli att välja ett yrke som innebär att man kanske kommer att assistera vid aborter? Jag förstår inte problemet. Det finns många och stora möjligheter för en läkar- eller sjuksköterskestuderande att välja andra områden än just gynekologiska. -Om man inte medvetet är ute för att provocera förstås.
  Jag tror det var i Israel- jag läste för rätt länge sen att man lade stor tyngd vid intervjuer med blivande läkare, man lät formella betyg komma i andra hand i samband med intagningsprov. Väldigt klokt tycker jag.

 6. Lokatt skriver:

  Det här med Irvings och de andras protestgatusångs-sittning, så undrar jag om domen hade utfallit lika milt om versarna hade varit profana? " Bonfire hart" kanske. Eller "Internationalen". Är det så att man fortfarande år 2014 kan komma undan med lite vad som helst bara man blandar in "Herren" eller "Jesus" i sina protester ? Beklämmande i så fall.

 7. Visst är det så! Du är en av få som kastat loss.

  Därför är det så viktigt att unghjärnans indoktrinering undviks. Det ÄR annorlunda gravering i "tabula rasa" än i våra förhärdade vecklingar.

  Patrik Lindenfors – for one – vet det här mycket väl men hans egen unghjärnegravering har han inte lyckats befria siig från. Fjantar sig med sjungande nunnor!

  Det är därför jag tjatar om lärared – de måste deklarera att de inte är vidskepliga. Föräldrarna kommer vi ju inte åt…

 8. Anonym skriver:

  Gubbsjuk?

 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 10. Inte uteslutet. Sedan puberteten!

 11. Lokatt skriver:

  Va, fjantar han sig med sjungande nunnor!? Ha ha ha jag får så komiska inre bilder.. Ohh.. dansar de också?
  Svara mig nu, är Patrik L smygreligiös? 🙂 Eller, allvarligt, är han en f.d. gudsdyrkare? Jag dör om jag inte får veta.

 12. Anonym skriver:

  Jag noterar att du tog bort din kommentar till Lokatten i alla fall. Således är du inte helt obildbar.

 13. Anonym skriver:

  Han är före detta gudsdyrkare precis som Anders Heselbom. Ränderna går aldrig ur som du brukar säga Lokatten.

 14. Anders Hesselbom skriver:

  Ränderna går aldrig ur? Har jag varit för snäll mot Gud nu igen???

 15. Skoj, men nu seriöst: Anonym har naturligtvis rätt. Om man misstänker att man har varit för snäll mot någon vet man ju att denne någon existerar.Tveksamheten gäller bara graden av snällhet inte existensen. ;-(

 16. Lokatt skriver:

  Detta börjar bli spöklikt.. först en Anonym som likt jultomten inte alls är anonym utan bara gamla Kristian G som klätt ut sig…? Och så en kommentar som jag aldrig hann se förrän den försvann, gick upp i rök. Nånting med gubbsjukt.? I så fall helt bortkastat, jag har redan ena foten i graven. Jag kanske kan tyckas ungdomlig, det beror på att när jag var ung var jag för mild och medgörlig, nu reparerar jag det genom att säga förbjudna saker och sånt. När alla sen kommer rusande rasande efter mig – så då drar jag bara igen kistlocket, pang! 😉 Så har jag planerat det.

 17. Lokatt skriver:

  Tack Anonym, för upplysningen 🙂

 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 19. Lokatt 25 oktober 2014 0053:

  Noterar att för Kristian G är utvecklingen den motsatta. Hans alias är mera lugnt reflekterande och omsorgsfullt formulerade än Kristian G. Förvandlingen bara på några veckor. Vi får hoppas att det inte är som med hin håle: att han blir religiös när han blir gammal?!
  Är naturligtvis tacksam för hans tidigare aggressivitet så att vi nu har honom med oss i förskingringen!

 20. Lokatt skriver:

  Jag tvivlar på att den anonyme verkligen är Kristian G. Kristian G är väl argare? Detta liknar sökandet efter Gud för de skeptiska – finns han, eller finns han inte? Tänker han straffa oss, genom att först agera mild, och sen slå till? Jag vill veta.
  Apropå mystiska män, jag lyssnade nu på Spanarna i P1. Jonas Hallberg citerade Bibeln, kul. I Matteus 15…? (jag missade siffrorna) agerar Jesus uttalat främlingsfientligt. Han talar om för en hjälpsökande invandrarkvinna (från Kanaan) att han endast är till för att hjälpa sitt eget folk, Israels folk! Invandrarkvinnans folk liknar han vid hundar..
  Hon envisas med sitt behov av andeutdrivning ur sin besatta dotter, och Jesus ger till slut med sig, "eftersom hon är stark i sin tro". Dvs smickrar honom med sin idé om att han har magiska krafter och är gudens son.
  En riktig rasist den där karln! När berättar pastorn om detta i sin predikan?

 21. Lokatt skriver:

  Och nya kulturministern, hon som "har Jesus som förebild" ojoj. Verkligen tur att di där troende aldrig tycks läsa sin bibel särskilt noga.

 22. Anders Åberg skriver:

  Det viskas i regeringskansliet att bara läst var tionde sida, men nu skulle hon visst utöka till var tjugonde.

 23. 😉 Påminner för övrigt lite om homeopati. Less is more!

 24. Anders Åberg skriver:

  Nä nu måste jag fanimej fråga. Vad betyder :-)? Har fått det till svar flera gånger, men jag fattar inte vad ni menar. E la för gammal antagligen.

 25. Lokatt skriver:

  Jo 🙂 är ett leende ansikte, ett leende sett från sidan liksom! för övrigt har jag hört att det bara är småbarn och gamlingar som gillar att använda såna här symboler. 😉 föreställer en finurlig min, en blinkning !

 26. "E la för gammal antagligen."- Verkar vara gammal göteborgare i alla fall…Hälften ursäktad! Alla kan ju inte vara smålänningar!

  Här har du en Wikilänk så du kan inponera på barnbarnen 😉 och komplettera Lokattan!

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Smiley

  Varför jag är uppe och kommenterar? Jo man måste ju snart ställa klockan! 😉

 27. Så här skriver Lindenfors på sin blogg 2014-10-25 22:05:

  "Ostronmannen,
  Man får säga vad man vill men man får bara inte säga det här/…/ Internet är fritt. Här vill vi dock ha en trevlig ton för att inte skrämma bort målgruppen"

  Humanisterna verkar ha kommit till korta även med den. Har i alla år tiggt riksdagens representanter om trosstöd. Men icke sa nicke! Dags att byta strategi?

 28. Lokatt skriver:

  Jag tittade in på humanistbloggen nu på söndagsmorgonen, och läste Patriks svar till bland andra Ostronmannen. Jag hade så gärna velat bemöta Patrik. så här skriver
  Ostronmannen sa…
  "Jag har bara blivit censurerad en gång och då var det när jag visade på att Ulf sa emot sig själv. Så god ton har jag nog lyckats hålla i tusentals inlägg.

  Starta egen blogg är ganska menlöst. Varför prata med mig själv,? Jag vill inte enbart prata/diskutera med likasinnade. Jag är i denna fråga mer intresserad av vad som för en humanist att införa censur. Det är intressant.
  Om ordval är grova och vidriga kan jag förstå det men det tror jag inte.
  Eller hot eller förminskning? Jag har läst här i tre år och aldrig sett ngt besvärande. "
  Patrik L skriver :
  "Nej. De som störde här skriver fortfarande kommentarer då och då och försöker på så sätt smita förbi förhandsmodereringen"

  Det sista förvånar mig. Kan man smita förbi alltså? Hemska tanke! Eller är Patrik lite paranoid?
  Jag kommer osökt att tänka på en annan diktator, Kim Jong II, som aldrig vågar dyka upp på avtalade möten, paniskt rädd för oliktänkande. I Nordkoreadokumentären drillades gymnastikflickor i månader på sitt framträdande till hans ära – men sen kom han inte. Rädd för att någon olämplig skulle ha lyckats smita förbi ..

 29. Anders Åberg skriver:

  He he noga det där med att ställa om klockan vid rätt tidpunkt.
  Tack för svaren, får se om det biter på barnbarnen och visst, de e la klart man e en Homo Sapiens.

 30. Lokatt skriver:

  Ostronmannen har ju rätt i att man inte bara vill ha medhåll, man vill tjöta med motståndare (nej jag är inte göteborgare men min mamma var från Majorna) man vill bemöta och bli bemött. -Det är tråkigt det här med "hålla god ton" tycker jag, så darrande ängsligt. Ser framför mig hur britter i parlamentet ryter och skriker åt varandra t ex. Jag såg ett klipp där två tjockisar i kostym, politiker i något främmande land flög ihop så att bordet emellan dem brakade ihop och blev till kaffeved… ha ha! Sånt rekommenderar jag naturligtvis INTE, men kanske bättre än att som vi bita ihop med ett onaturligt artigt leende, och sedan gå hem och dricka sprit.

 31. Anonym skriver:

  Kristian Grönqvist är den som i fortsättningen skriver med namnet utskrivet brödtexten, oavsett det är argt eller inte. Jag har tröttnat på Anders URL som inte godkänner min identitet och tröttnat på resultatlöst felsökeri. Så det är anonym som gäller, med namn i texten. Konspiratoriker….

 32. Anonym skriver:

  Rent allmänt, så är jag inte arg heller. Jag kräver bara att folk påstår saker de har belägg för. En yrkesskada. Andra får sparken direkt. Punkt

 33. Anonym skriver:

  Kommentaren om gubbsjukt var inte min, därför mitt förtydligande om namnet i brödtexten, eftersom det annars kunde bli förväxlingar. Alla har ju rätt att skriva under anonym. Den som däremot använder mitt namn kommer jag att hänga i ballarna och fira med knyckar…

 34. Lokatt skriver:

  Anonym
  Jag går fri eftersom jag inte kan hängas i ballarna :-). Jag undrar vad URL betyder, upplys mig plis!

 35. Anders Hesselbom skriver:

  URL = Uniform Resource Locator, alltså adressen till t.ex. en hemsida.

 36. Anonym skriver:

  Det förstår alla att jag inte skulle göra en kommentar om gubbsjuka. Det vore kanske väl ironiskt. En allegori om djur och tidens tand vore här på sin plats men den skulle ni inte förstå. Den levererar jag istället till mitt finländska folk där intelligensen är hög nog.

  KG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips