Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Varför kan inte M:s framgångsrika politik få S att backa från pensionshöjningen?

2024-06-02

År 2018 levererade Socialdemokraterna ett vallöfte om en familjevecka. Det var en ”rättvisereform som gick ut på att alla föräldrar skulle få en veckas betald ledighet per år. Men år 2022 drog man tillbaka den på grund av ”kärvare tider”. I stället valde den socialdemokratiska regeringen att höja pensionsåldern.

Sedan dess har vi haft en moderatledd regering, vilket varit extremt positivt för landet. Det har varit positivt till den grad att Socialdemokraterna, som efter sin regeringsperiod kände sig tvungna att höja pensionsåldern, nu föreslår förkortad arbetstid från 40 timmar per vecka till 30 timmar per vecka.

Jag tycker att förändringen är fruktansvärt orättvis. Jag har programmerat datorer i 30 år, och alltid tyckt att 40 timmar i veckan framför editorn är plågsamt. Nu när jag har gått igenom detta, med allt vad det innebär för den psykiska hälsan och kroppsligt slitage, hade jag gärna gått i pension lite tidigare. Och jag tänker även på andra i min generation med fysiskt monotona arbetsuppgifter.

Dagens unga, 80- och 90-talisterna, har betydligt högre ingångslöner än vad vi hade. De har en betydligt lägre produktivitetsnivå (Migrationsverkets generationsskifte minskade produktiviteten med 50%), men ska nu få en arbetstidsförkortning under de (c:a) 30 år av tjänstgöring de har framför sig!

Varför kan inte Moderaternas framgångsrika politik få Socialdemokraterna att backa från pensionshöjningen istället?

En arbetstidsförkortning drabbar ingen rik. En socialdemokrati som inte längre driver traditionella arbetarfrågor som låga skatter och försiktighet med gemensamma medel, kan unna sig en arbetstidsförkortning. Företagarna, som är den ena förloraren, har inte röstat S sedan Hjälmaren brann. Arbetarna har gått från S till SD. Kvar finns de välutbildade tjänstemännen, som inte precis är de som kommer att få sparken först när svenska varor och tjänster blir ännu dyrare.

Och är man beredd att offra vanligt folk för den övre medelklassens bekvämlighet, hade jag nog hellre sett att jag fick gå i pension lite tidigare.

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips