Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Varken rasist eller god ton

2016-07-08

Organisationen ”Inte rasist men” (IRM) sparar inte på krutet. Jag läste en rant på Twitter i onsdags om tidningen Avpixlat och Mats Dagerlind. Man (jag vet inte vem på IRM) skrev:

IRM skapades inte för att vara politiskt korrekta och vi kommer verkligen inte be om ursäkt för följande tweets [=inlägg på twitter, min anm.]. 

@Demofon det är du och @Avpixlat som bär skulden. Du är ett kvinnohatande jävla as! http://mobil.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/pernilla-andersson-jag-vagrar-vara-radd/ 

Du/ni är smuts, inget mer, inget mindre. @Demofon @Avpixlat Vi hoppas verkligen att kvinnor som blivit utsatta för era lögner börjar – 

driva på polisen och att du får ditt long over due straff. Ditt jävla as. 

Och till er som tycker vi ska hålla ”god ton”, knip. Bara knip. Vi har noll respekt för packet. Noll. 

Vi kan bara hoppas att polisen gör sitt jobb och faktiskt tar tag i de förtal, hot, hets som @Avpixlat och @Demofon sysslar med. 

Smutsen har kommit undan länge nog nu. 

P.s kom tillbaka med ”god ton” diskussionen när ni suttit med Avpixlats offer gråtandes i en telefon…. Och de börjar bli många nu.

Givetvis gillar IRM varken Avpixlat eller Mats Dagerlind (som gömmer sig bakom signaturen @Demofon), men hos mig skapade IRM en känsla av att man hetsar. Även om man bortser från tonen (som tydligen är ett laddat ord), så finns ett hätskt skimmer över inläggen. Jag svarade med att citera Martin Luther King, Jr, mest för att se vad som skulle hända.

Jag fick ett öppet svar. ”Är utsikten bra där uppe?” Det som åsyftas är att jag sitter på höga hästar, vilket inte bara visar hur IRM ser på mig, utan även visar hur väl man hanterar avvikande åsikter om bemötande, från en annan antirasist. (Bilden insinuerar även att jag är fascist.) Som IRM själva skrev redan från början, så tänker de inte be om ursäkt för sina tweets.
IRM förtydligar vad de menar, min emfasering:

Att det är en hög häst karln [jag, min anm.] sätter sig på när kvinnor blir våldtäktshotade och vi blir förbannade.

Klart man blir förbannad när någon blir hotad. Men ska det verkligen legitimera hur man beter sig på Twitter, som redan idag har problem med klimatet – speciellt från anonyma skribenter.

Man kan ju både tycka att hot och twitterhets är dåligt. Man behöver inte låta andras missgärningar legitimera sina egna. 😉

IRM svarar mig:

Ingen här har hotat någon så stryk det, och gällande vårt ”hat”. Ja du kan sitta där på din höga häst, men det är vi som får- 

granska den här skiten, sitta med gråtande människor. Tills att du gjort något liknande föreslår vi att du sitter lugnt i båten.

(Deras antagande om att jag inte pratat med någon som är utsatt är inte korrekt, men jag låter det passera, för jag gillar inte det sättet att samtala.) Förresten, var inte ursprungsinvändningen från IRM att just hot hade förekommit? Det förtydligades ju faktiskt i replik till mig (min tidigare emfasering). Jag påpekar förvirringen, men fick inget svar efter det.

Den kommentaren reflekterar inte riktigt att du förstod vad jag skrev.

Jag delar fortfarande givetvis IRM’s syn på rasism och antirasism, men nu jag har förstått att jag inte precis ligger på deras vänlista.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips