Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vart går statens pengar? Statsbudgeten på 2 minuter.

2015-07-31

Eftersom statens utgifter per capita har ökat ganska drastiskt de senaste åren, kan det vara intressant se vart pengarna tar vägen. Jag har läst regeringens rapporter för utfall från 2008 till 2014, samt budgeten för 2015, så jag vet svaret. 2008 kostade varje invånare staten 80 771 kr per år, men år 2015 kostar varje invånare staten hela 91 237 kr.

Statsbudgeten består av 27 kategorier. De 14 ”billiga” posterna innefattar faktiskt bl.a. migrationspolitiken.

Bland de 13 ”dyra” posterna utmärker sig ekonomisk trygghet vid sjukdom, och är totalt ger 27 poster.

Uppdelat på förändring från 2008 till 2015 ser det ut så här: Det som blivit mycket billigare genom åren är näringslivet (-131%), bostadsförsörjning (-75%), infrastrukturen för kommunikation (-65%) och sjukdomsersättningen (-25%). Totalt har åtta utgiftsposter minskat. Dessa är även näringsliv, bostadsförsörjning, statsskuldsräntor (!), ekonomisk trygghet vid sjukdom/handikapp (!!), ekonomisk trygghet vid ålderdom (!!!), landsbygdsnäringar (!!!!) samt regional tillväxt (!!!!!).

Utan att reflektera mer över att min ålderdom blivit billigare för staten så kan vi titta på de 19 poster som ökat sedan 2008. Egentligen är det bara två poster som utmärker sig, där integration (66%) inte är något jag har någon åsikt om – migrera gärna – men det är lite konstigt att jämställdhet helt plötsligt blivit så mycket dyrare (70%) än förr.

Så här ser den procentuella förändringen ut från utfallet 2008 till budgeten 2015:

Så uppenbarligen har vi glömt bort hur jämställdhet fungerar.

Kategorier: Uncategorized

77 svar till “Vart går statens pengar? Statsbudgeten på 2 minuter.”

 1. Lokatt skriver:

  Snälla Anders H, kan du inte bara berätta din slutsats? 🙂
  Delvis vill jag skylla på att texten till diagramen är näst intill omöjlig att läsa, jag förstorar men då blir det suddigt.
  Att din ålderdom blir billigare t ex, är det bra eller dåligt? Jag gissar att det är uselt. Hur kostnader för "jämställdhet" kan ha ökat med 70% är obegripligt. Hur då? Flygblad och kampanjer, föredrag och munkavlar? Vad "integration" är för något vet inte jag riktigt, är det skolgång, sfi, eller vad. När jag ser de siffrorna önskar jag mig tillbaka till 50-talet, med tidsstudiemän. Men delvis omformade, alltså icke mutbara personer som som studerar vad som verkligen görs, vilka som deltar, hur lång tid åtgärden tar samt, till syvende och sist vad som blev resultatet. Sånt vill jag veta!

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Har ingen slutsats, men är förbryllad över att jämställdhet blivit så dyrt.

 3. TV1, 20:00. En religiös flummare, Ann Heberlein och en skeptisk flummare, Lena Andersson i samma program. Får se om Rickard Olsson får till något intressant.

 4. Anders Hesselbom skriver:

  Lena Andersson är en stor förebild. Ska ses!

 5. Zelma skriver:

  Runt 91 000 i kostnad för varje invånare måste ses som extremt billigt! Konstigt bara att det har ökat så mycket sedan 2008 😉

  Alltså, vad trött man blir på galleriet som medverkar i nästan alla program! Ann Heberlein, hade någon hört talas om henne innan hon kom ut som bipolär? Munhuggandet med Marcus Birro i Debatt gjorde också att hon fick ett uppsving märkligt nog.

 6. Anders Hesselbom1 augusti 2015 19:56

  Förstår att du uppskattar henne. Ni har många drag gemensamma 😉 Otillgängligheten i skrivandet till exempel. Du med en lakonisk, kryptisk stil och Andersson med krångliga satsbyggnader och ordval. Läsaren förväntas vara tankeläsare. Anderssons stil är ägnad att helgardera sig mot kritiker men blir bara jobbigt. Dessutom gör hon tankevurpor. Min referens är hennes artiklar i DN. Har ej läst hennes kärleksroman.

 7. På tal om vart statens pengar (felaktigt) går…

  På Ekonyheterna i morse intervjuades en före detta IT snubbe som tack vare nya CSN pengar kunnat omskola sig. Han är nu en lycklig präst som tycker det är skillnad mellan att stå bakom och framför altaret! Vad han nu kan mena.

  Lyckan möjliggjordes genom att maxåldern för studiebidragen höjts från 54 till 56 år. För att visa också nytta med ändringen borde Sveriges Radio ha raggat upp en person med motsatt utveckling. Fast ger någon upp en bekväm födkrok vars resultat inte kan synas i detta liv?

 8. Lokatt skriver:

  Björn
  Angående Lena Andersson så har jag som sagt läst en av hennes romaner, "Utan personligt ansvar". Kan inte annat än beundra henne för allt möjligt i romanen, mest sättet att kunna beskriva i princip samma sak om och om igen utan att bli tråkig. Hennes artiklar och resonemang i DN förstår jag sällan, kanske är hon ute efter att läsaren ska känna sig dum? Din vinkling om att hon skriver så krångligt och flummigt för att helt enkelt ha ryggen fri är kanske rätt.
  Nu har hon i alla fall fått sin dröm-man, och det är bra.
  Fast jag kan inte låta bli att undra lite över att hon klär sig och för sig (och icke-målar sig) som en pojke.

 9. Lokatt skriver:

  Jag tycker inte att man alls ska få studielån för att bli präst. Jag antar att man inte får studielån för att bli schaman, homeopat eller trollkarl. Same same..

 10. Lokatt skriver:

  Fast jag är tacksam, verkligen, för att jag fick dispens till högre studier en gång (hade dock inte fyllt 50). Från att ha varit kroppsarbetare och senare hemmafru fick jag med stort besvär bli Professor! NEJ nej jag skojar bara :-). Men systemet att ge nya möjligheter är fint.

 11. Lokatt skriver:

  Zelma
  Ann Heberlein är ett födgeni! Och som jag ständigt tjatar: inte sjutton är hon det minsta religiös! Hon har hittat en nisch där hon kör en mix av "papper på galenskap", högtstående akademisk ställning och dödsflummig helighet ("Gud är min pojkvän, vi grälar ofta. Jag tror han är otrogen").
  Lite kul när hon snabbt sköt in "Jag har doktorerat också" 🙂 Men hon är faktiskt snygg, jag tyckte att han Rickard Olsson såg lite vimmelkantig ut medan han intervjuade henne.
  Dessförinnan fluffade hon snabbt till håret à la tonåring. Man kan tycka att hon borde ha förstånd att fylla i den mörka randen i det starkt blonderade håret, men jag tror att den ingår i det förföriska paketet, den ger en svag air av dekadens, vilket kan vara enormt lockande för somliga.
  Efter trolleriinslaget på slutet såg jag att hon med ett charmerande leende kastade sig över den unge trollkarlen.
  Han kommer inte att kunna stå emot den kurviga vampen, om hon nu är inne i sin maniska period…Det är väl bara att säga grattis grabben! 🙂

 12. Lokatt skriver:

  Det här inslaget var ju kul! Jag har inte intresserat mig för programmet, inte sett något ytterligare men det kanske man ska göra då…

  Rickard Olsson är blixtsnabb i huvudet, och han kan allt möjligt t ex imitera (sett honom i "Partaj", som jag aldrig missar).

 13. Lokatt skriver:

  Aha… thanks ändå!

 14. Lokatt skriver:

  Av den inledande "riktiga" intervjun med Ann Heberlein hörde jag inte ett ord. Telefonen ringde, min senile svåger hade glömt att vi nyss pratat och nu ville han höra hur jag mår.
  Jag försökte läsa på Anns röda läppar vad samtalet handlade om (ljudet tog jag förstås bort) men misslyckades.

 15. Lokatt skriver:

  Tänkte hänga på statisktiktrenden genom att klistra in ett stapeldiagram som jag hittade på en gay-sida. Men det går visst inte att kopera in en bild.?
  Den visade inget nytt, men gällde en amerikansk enkät angående "vilken sorts person kan du tänka dig att rösta på som president?"
  Den gayiga person som infört diagrammet suckade lite över att hans grupp hamnat näst sist bland staplarna.
  Fast vi är i alla fall bäst! Allra sist naturligtvis. Ateister, i fall någon var osäker. Ca 40 % kunde ändå tänka sig.
  Känner mig stolt på nåt vis, hänger i alla fall inte med idioter, jippii!.
  Katoliker var mest betrodda, vad trodde ni? 😉

 16. Zelma skriver:

  Det är ett väldigt konstigt resonemang om personer som blir präster inte ska ha rätt till studiemedel. Den egentliga prästutbildningen är ett år och ges på pastoralinstituten i Lund och Uppsala. Den långa akademiska utbildningen innan dess kan vem som helst som är behörig att studera på universitet genomgå. Det vore väl jättekonstigt om just dessa ämnen skulle uteslutas från rätten till studiemedel? Inte bara blivande präster studerar de ämnena.

 17. Anders Hesselbom skriver:

  De som ska bli Harry Potter-trollkarlar får redan idag nöja sig med att finansiera allt själv.

 18. Zelma skriver:

  Jag tycker att J.K. Rowling, (som tjänat enorma pengar på figuren Potter), borde ha en stiftelse där trollkarlsaspiranter kunde äska pengar för sina studier.
  Det är knepigt med rena yrkesutbildningar. Blivande homeopater måste även studera viss del av 'vanlig' medicin såsom anatomi och fysiologi och en massa annat. Om adepten gör det inom den reguljära medicinutbildningen får han studiemedel för det. Sedan kan han avbryta studierna och söka in till homeopatutbildningen. Han får då tillgodoräkna sig de medicinska studierna och slipper två år av homeopatiutbildningen. På så sätt har han finansierat halva utbildningen med statliga studiemedel.
  På Hogwarts, som är ett internat, borde Dumbledore jobba på att utbildningen ska bli statligt godkänd, då kunde också mugglare söka dit! Något för Rowling att tänka på.

 19. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag måste erkänna att jag bara känner till den här trollkarlsberättelsen ytligt, mest för att gulligt barnbarn kallade honom "Harry Petter".

  Men, inte kan man väl studera till att bli homeopat? Seriöst, det är väl bara att själv påstå att man kan det här?
  Om den största delen av prästutbildningen handlar om teologi, religionshistoria och studier om andra religioner och kanske lite sociologi så ska man så klart få studiemedel.
  Men det här året då man nästan enbart lär sig hur man trollar och lurar folk, inger dem falska förhoppningar och fala löften, och dåligt samvete, skuldkänslor och allmänt myror i huvudet så borde man få betala alltihop själv naturligtvis. Dyrt!

 20. Zelma skriver:

  Lokatt
  Hogwart är skolan som utbildar trollkarlar i Harry Potter. Dumbledore heter rektorn där och mugglare är vanliga icke-magiker.

  Det första en ny patient gör vid besök hos homeopaten är att kolla diplomen på väggen, vilken utbildning hen gått och vilka extra kurser osv. Ingen går till en outbildad homeopat numera. So I've been told. Homeopatutbildningarna i Stockholm och Göteborg är 4 år, två års medicinstudier och två år av studier i Materia Medica, dvs homeopati. Det kan vara sex månaders väntetid hos en 'populär' homeopat.
  Nu har du återkommit till påståendet om att präster ljuger och luras och då passar jag på att igen fråga: hur gör de då? Hur går det till?
  Psykologer utövar ibland hypnos i sitt arbete, hur bör den delen av utbildningen finansieras? Den största delen av studier finansieras av studielån som måste återbetalas, endast en liten del är studiebidrag.

 21. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jo lite grann om det där känner jag till, mugglare och så. Jag började läsa högt ur inledningen till Harry Petter för ett barnbarn, jag hade köpt den som present. Eftersom jag inte är så fascinerad av barnböcker, jag är vuxen, och helt ointresserad av trollerier och mysticism så läste jag bara några sidor, grabben är läskunnig själv.

  Men snälla… homeopati är påhitt, det har ju konstaterats hur många gånger som helst! Det som "fungerar" är ju placeboeffekten och i den ingår naturligtvis med extra-extra kraft att det sitter många diplom på väggarna.

 22. Lokatt skriver:

  Det var lillasystern till bokens mottagare som trodde pojken hette "Harry Petter" 🙂

 23. Lokatt skriver:

  Zelma
  Beträffande hur det går till när präster lär sig att ljuga och luras så vet jag ju inte det! Jag har aldrig varit i närheten av den sortens utbildning.
  Jag kan bara gissa lite, att man hoppar över kontroversiella ställen i bibeln t ex, kanske koncentrerar man sig istället på mindre motsägelser som den mellan "öga för öga, tand för tand" och att vända andra kinden till och hur man ska förhålla sig om ens familj hotas till livet – vilket bud ska man lyda, ska man verkligen vända andra kinden till då?
  Kan jag tänka mig att man diskuterar. Men som sagt, på ingen av de tre begravningar som jag har varit på de senare åren har ingen av prästerna i sitt tal sagt något som "Vi ses i himlen på den yttersta dagen".
  Det måste ju betyda något. Jag tolkar det som att prästerna inte själva tror på det där – som alltså är kärnan i kristendomen. Utan uppståndelse och ett evigt liv kan man ju skrota hela den här Jesusidén.
  Eller också är de trendkänsliga, med fingret i luften känner de att evighetspratet inte är populärt, så de är smidiga och anpassar sig. Vilket är oärligt.

 24. Lokatt skriver:

  Jag fick en liten glimt av hur troende tänker och fungerar, i dagens "Sommar". Ishockeyproffset Markus Näslund, uppväxt i frireligiös familj berättade om en lillebror (?) som sagt innan han gick ut för att leka:"Idag ska jag träffa Jesus!" Senare hittade man honom drunknad i en vattentunna.
  När långt senare hans egen lilla dotter yrvaken frågar sin mamma: "Såg du också änglarna dansa?" blir hockeyspelaren, då i USA, utom sig av fasa inför detta omen.

  Men håller man mer eller mindre ständigt håller på och pratar med sina barn så där, om Jesus och andar så är det ju inte konstigt att när det en dag händer en olycka, stor eller liten, så har barnet strax innan eller för två dagar sedan sagt något kryptiskt om gud eller änglar som ingen har registrerat, därför att det är normalt i familjen.

 25. Zelma skriver:

  Lokatt
  Fast min fråga var ju inte hur de lärt sig att ljuga och luras utan hur det går till när de utför ljugandet och lurandet. Men ok, jag vill svara på det du skrev. Öga för öga, tand för tand tillhör Gamla testamentet där hämnden är det naturliga sättet att reagera på en oförrätt. Det nya med Nya testamentet är ju ett annat förhållningssätt där förlåtelse har en avgörande betydelse. Som jag uppfattar det en maning till eftertanke innan man slår ut tänderna på någon när det skulle gå att lösa på något annat sätt. Du verkar dessutom underskatta gudstjänstbesökarna, de flesta av dem som brukar gå i kyrkan vet vad som står i Bibeln. T ex, Kristus är slutet på lagen, dvs han har uppfyllt lagen och slutit ett nytt förbund med folket som bygger på andra premisser. Så lär Paulus. Jag har inte träffat på en enda präst som inte tror på evigheten, du måste haft otur som råkat ut för de där tre. Är du säker på att du lyssnade på allt de sa? I begravningsritualet ingår ju orden: "Jesus Kristus vår Frälsare skall uppväcka dig på den yttersta dagen." Om prästen inte nämner uppståndelse och evigt liv i sitt griftetal är det mycket armt utformat men prästen kan ju också tala i bilder om evigheten. Fast det är så att åhörare verkligen inte hör allt, en del går dem förbi.

 26. Lokatt skriver:

  Zelma
  Du har redan vid ett tidigare tillfälle upplyst mig om vad prästen måste säga i ritualen. Därför skrev jag "vid talet" (hoppas jag att jag gjorde) och då menade jag vid det mindre bundna begravningspratet. – Nej jag har inte haft otur, jag har haft tur! Som inte behövt lyssna på lögnaktigt svammel.
  "Kristus är slutet på lagen"…"och slutit ett nytt förbund"…du måste ursäkta mig nu, men detta är dösnack. Med största sannolikhet är hela "Kristus" ett fantasifoster, och ingen påhittad gudomlig och evig entitet kan sluta något som helst "förbund".

  Jo, jag känner faktiskt till det där med skillnaden mellan gamla och nya testamentet. Du glömmer att ateisterna lär vara de mest bibelkunniga ! 😉 Och katolikerna sämst.
  Du tycks ha träffat många präster . Och hänvisar till Paulus som om sagorna var dagsens sanning. -Varför kommer du inte ut ur garderoben? Ingen kommer att döma eller straffa dig, vi ska behandla dig med mildhet.

 27. Zelma skriver:

  Lokatt
  Ja, du menar griftetalet. Men i själva begravningsritualet, (det prästen måste läsa), står det …'Jesus Kristus vår Frälsare skall uppväcka dig på den yttersta dagen.' Prästen säger alltså detta och har därmed talat om evigheten. Men det är också önskvärt, tom självklart att begravningsgudstjänsten ska ha ett sammanhållet tema och det är hoppet om det eviga livet, det troende kristna har gemensamt. Fast, som sagt, kan man ju tala om det eviga livet på många sätt och kanske har formuleringarna gått dig förbi? Och ja, jag är bekant med en hel del präster. Men hur ska du ha det nu egentligen: hade du tur som slapp höra om det eviga livet eller tycker du att prästerna är oärliga om de inte säger något om evigheten?
  Säg mig ett exempel på det kontroversiella i Bibeln som prästerna undviker så att jag förstår hur du menar.

  Det där som jag anförde om Jesus som Paulus skriver, det är sådant som kristna tror på. De delar självklart inte din uppfattning om 'Jesusidén'. Men man kan t ex skriva en avhandling om Romarbrevet och i något avseende undersöka Paulus teologi utan att vara troende. Om en opponent vid disputationen skulle yttra sig som du gör här, ungefär: 'tror du på det som står där eftersom du skriver om det? Jo, men kom ut ur garderoben nu!' Ja, då skulle respondenten bli märkbart förvånad, hela auditoriet förresten. I en diskussion måste man kunna anföra exempel på det man diskuterar, annars blir det ju bara tomt tyckande. Det är ju sakfrågan man diskuterar.

 28. Svenska präster har blivit 'självmordsbombare'. Med bara sina egna som offer. Bra!

  http://www.sydsvenskan.se/opinion/gastskribenten/svenska-kyrkan-har-tappat-tron-pa-sin-egen-tro/?ref=yfp

 29. Lokatt skriver:

  Jag får inte fram artikeln, ev "borttagen".
  Men ok, det är klart att de måste tappa tron, undan för undan. Till sist finns bara Antje kvar!

 30. Lokatt skriver:

  Zara
  Formuleringar brukar inte gå mig förbi.. Apropå det, varför ibland "löftet" om evigt liv och ibland "hoppet"? Mer än lovligt svamligt och oklart.
  Naturligtvis gäller både att jag hade tur som slapp höra prat om evigt liv efter detta Och att jag tycker att präster är oärliga när de påstår att detta efterliv existerar.
  Det jag menar med "kom ut ur garderoben" är riktat till dig, till dig personligen. Jag förstår utmärkt att man kan doktorera i t ex woodoo utan att själv tro på trolldom, naturligtvis.

  Men den som ska försvara sin avhandling bör inte säga att "woodoo finns, det är sant det de säger om trolldom". Doktoranden ska naturligtvis beskriva fenomenet på ett vetenskapligt sätt, och visa att hon inte hemfallit åt att "go native".
  Ja det här var ingen riktigt bra liknelse, men ett försök till.

  Jag förstår inte att du inte kan säga Jag tror på det här! jag tror på Jesus Kristus, jag tror på den allsmäkteige Gud Fadern och jag tror på Bibeln! För det gör du ju, men vill inte stå för det. Det skulle inte vara farligt, ingen skulle bitas.

 31. Anders Hesselbom skriver:

  Är det Zara som är Zelmas okända syster? 😉

 32. Lokatt skriver:

  På Humanistbloggen skriver Staffan Gunnarson en lång (mycket lång) artikel om hur manshat äventyrar feminism. Jag erkänner att jag bara skummat men, jag anser, verkligen, att de rabiata högt skrikande manshatarna fungerar som bromsklossar för ökad jämställdhet.

 33. Lokatt skriver:

  Eh… oj då, förlåt Zelma ! 🙁

 34. Lokatt skriver:

  Björn
  Nu har jag fått fram artikeln. Ska läsa.

 35. Lokatt skriver:

  Vilken nedstämmande artikel. Hur kan man bara låta det ske, att muslimer får jaga ut de kristna ur ett asylboende i Sverige, och att Kyrkan inte på något sätt tar hand om de sina som på egen hand fått hitta annat boende.

  "Detta samtidigt som en kristen människa dödas för sin tro någonstans var elfte minut, dygnet runt, 365 dagar om året. "
  Fruktansvärt!
  Men Svenska kyrkan, "Den viskande kyrkan" gör absolut ingenting, ordnar istället "klimatvandringar" till Paris samt svamlar om hur den vill värna om "de mest utsatta".
  Zelma, vad tycker du?

 36. Zelma skriver:

  Lokatt
  Löftet om evigt liv levererades av Jesus enligt Bibeln. TRON på detta löfte, hoppet om det eviga livet, är vad kristna har gemensamt. Därav orden löfte och hopp.
  När och var någonstans har jag gett uttryck för att jag tror det ena eller andra??! Har man inget annat att komma med än anklagelser om att motdebattören nog tror på Gud blir det platt fall för hela debatten. Det är sakfrågan som ska diskuteras. Om du t ex gillar blått mer än rött är ointressant i sammanhanget. Använd argument som gäller sakfrågan, inte person.

 37. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag har försökt förklara, flera gånger, att du uttrycker dig likt en troende. När du relaterar till bibeln uppfattar jag din andemening som att "Så här är det för det står så i Bibeln!"
  Jag har aldrig uppfattat att du sagt "Kristna anser att det är så här och de troende ser det som står i bibeln som en sanning".
  Du frågar:
  "När och var någonstans har jag gett uttryck för att jag tror det ena eller andra??! ?
  Nej det är just det. Du är hal som en ål! Ursäkta. 🙁

 38. Zelma skriver:

  Lokatt
  "Jag har aldrig uppfattat att du sagt 'Kristna anser att det är så här och de troende ser det som står i bibeln som en sanning'
  Nåja, du har ju själv sagt att du läser mina kommentarer slarvigt, det är nog förklaringen. Du behöver bara gå till min kommentar som du svarade på senast, där skriver jag: "Tron på detta löfte, hoppet om det eviga livet, är vad kristna har gemensamt" Hade jag räknat mig själv till dom så hade jag väl skrivit 'vi kristna' eller hur? Likaså skriver jag alltid 'enligt Bibeln', det är inte mina formuleringar utan Bibeln jag citerar när det är relevant för vad kristna tror. Alltså är jag alltid mycket noga med att skriva 'kristna' och 'troende', inte vi kristna eller vi troende. Du bör nog se över ditt sätt att tolka 'andemening'! Dessutom är det rätt tjötigt med de där omkvädena om att jag skulle vara troende och komma ut ur garderoben.

 39. Lokatt skriver:

  Zelma
  Hm. Jag tror faktiskt att guden är lite missnöjd med dig. Kan du inte bara berätta rakt av var du står i trosfrågan?
  Nu känns det som att slåss med en skugga!

 40. Zelma skriver:

  Lokatt 17:49
  Då upprepar jag vad jag redan sagt ett antal gånger redan: jag vet inte om det finns en Gud. Så förhåller jag mig till frågan om en eventuell guds existens.
  När tänker du hoppa fram ur kryptan och erkänna att du är muslim? Att du inte citerat Koranen på ett tag gör mig inte mindre misstänksam. 🙂

 41. Zelma skriver:

  Lokatt
  Jag tycker som du!

 42. Lokatt skriver:

  Ja Zelma, något alternativ finns inte.

 43. Lokatt skriver:

  Jag måste bara prata lite med Muhammed eller hans ombud, innan jag väljer ett passande korancitat. – Ok, jaha, nähä… stöön (Han var visst upptagen av en massa jungfrur.)
  Korancitatet kommmer i morgon Zelma, men nu måste jag faktiskt be min aftonbön. 😉

 44. Lokatt skriver:

  Zelma
  Nu har jag vaknat. Blundade och satte fingret på ett uppslag. Där står:
  "För dem som hålla våra tecken för lögn och äro för högmodiga för dem,skola himmelens portar förvisso ej varda öppnade, och de skola ej ingå i paradiset, förrän en kamel går in i ett nålsöga. Ja, så löna vi syndarne."
  (Aj aj, här har den gode profeten stulit ur en annan bok).

  i nästa vers
  "Åt dem skall en bädd redas i helvetet, och täcken skola de få över sig."

  De här för de troende oerhört skrämmande står att finna i den sjunde suran, verserna 38 och 39.
  Nästan hela koranen består av hotelser. Enligt den kommer jag att brinna som en fackla i evigheters evigheter under ett glödande täcke.
  Men du Zelma…jag tror du klarar dig! Därför att inte ens det högsta imamhönset klarar att lista ut var du egentligen står. 😉

 45. Lokatt skriver:

  Zelma
  Nu har jag vaknat. Blundade och satte fingret på ett uppslag. Där står:
  "För dem som hålla våra tecken för lögn och äro för högmodiga för dem,skola himmelens portar förvisso ej varda öppnade, och de skola ej ingå i paradiset, förrän en kamel går in i ett nålsöga. Ja, så löna vi syndarne."
  (Aj aj, här har den gode profeten stulit ur en annan bok).

  i nästa vers
  "Åt dem skall en bädd redas i helvetet, och täcken skola de få över sig."

  De här för de troende oerhört skrämmande står att finna i den sjunde suran, verserna 38 och 39.
  Nästan hela koranen består av hotelser. Enligt den kommer jag att brinna som en fackla i evigheters evigheter under ett glödande täcke.
  Men du Zelma…jag tror du klarar dig! Därför att inte ens det högsta imamhönset klarar att lista ut var du egentligen står. 😉

 46. Zelma skriver:

  Lokatt
  Jo, men det där är ju reviderade berättelser ur Bibeln. Skapelseberättelsen i 1 Mos. är i sin tur en revidering av urgamla kosmologier från Främre Orienten, traditioner från Mesopotamien, Egypten och t ex den babyloniska berättelsen Enuma Elish och berättelsen om Gilgameshs äventyr.

 47. Lokatt skriver:

  Va? Är inte första Mosebok skriven av vår Herre… 😮

 48. Zelma skriver:

  Lokatt
  Det kan den mycket väl vara, inspirerad av i alla fall. Om det nu finns någon Gud. Men så vill ju varje människa sätta sin egen prägel på det hon skriver, så också de bibliska författarna. Nu kommer ett citat från exegeten och karmelitmunken Richard Clifford: "1Mos 2-9, med vidareutveckling i 10-11. De elva kapitlen utgör en ovanlig filosofisk och teologisk förklaring av det mänskliga släktets förhållande till Gud, dess institutioner såsom äktenskap, språken, etniska och nationella motsättningar, bearbetning av metaller, djurhållning. Dess brister och öde, samtidigt som den pekar på Guds rättvisa och trohet mot människan. Moderna läsare som inte är vana vid berättelser som redskap för allvarligt tänkande, har ofta svårt att ta dem till sig. Andra tolkar dem bokstavligt, särskilt 1 Mos 1-3, och ställer dessa berättelser i motsats till den moderna evolutionsteorin, något som bibelböckernas författare med sin öppenhet för olika samtida framställningar av kosmologin ALDRIG skulle ha gjort. Det kan finnas olika traditioner i dessa berättelser som en senare utgivare har fogat ihop genom formeln 'detta är berättelsen om' eller 'detta är släkttavlan' (på hebreiska toledot)" (R. Clifford, ur Kommentar till Första Moseboken från The New Jerome Biblical Commentary).
  Nu skulle det förstås vara intressant att veta om det finns ännu äldre berättelser om skapelsen som de där från Främre Orienten m.fl i sin tur inspirerats av.

 49. Lokatt skriver:

  Puh Zelma
  Vilka långa haranger…
  Men, lyssna noga: Det finns inga gudar! Precis alltihop det där är hittepå!

  Ibland vill jag bara gråta över groteska uttryck för uppblåsta trollkarlars stockdumma maktfullkomliga grymheter.
  Såg "Ett helvetes år" som skildrade svältande norrlänningar i mitten av 1800-talet, genom att återge utdrag ur deras dagböcker. "Till sist orkade ingen röra sig, vi låg bara på sängarna". I det iskalla pörtet, efter att för länge sedan tvingats slakta enda kon, och till slut "skrapat av håren och kokat huden som vi skar i bitar". När precis allt var slut, efter missväxt, en kort sommar som både började och slutade i juli, kokade de sina läderkängor.
  Men biskopen i länet uttalade sig "Detta har ni fått för att ni syndat! Detta är guds straff för att ni är lata och krävande". Arma, arma utfattiga bönder.
  Åt helvete med alla "gudar".

 50. Zelma skriver:

  Ja, fast biskopen är väl inte Gud? Biskopen tillhör väl de som genom religionen hade maktanspråk över människor. Det kan för övrigt vilken chef som helst ha. De är inte heller gudar.

 51. Lokatt skriver:

  Men Zelma
  Jag fattar det här med biskopen! ("gud" är inte heller gud).
  På artonhundratalet var nog en biskop nästan en gud, i varje fall guds ställföreträdare på jorden, med ohygglig pondus och med makt att krympa arma församlingsmedlemmar till små pölar.
  En chef har normalt inte makt över liv och död. Han har inte kontakt med Den Högste. Jag kan anmäla honom. Jag kan säga upp mig. Jag kan sjukskriva mig om han är för överjävlig. En chef är inte "helig". Han kan inte "fördöma" mig inför hela församlingen.
  Om inte de här sagorna fanns skulle inga biskopar finnas.

  Nu tror jag att norrlänningarna var för intelligenta för att låta sig skrämmas av svartrockens grymma lögner. De visste ju själva precis hur det legat till (de som överlevt, och de som orkade tänka överhuvudtaget).

  De fattade nog att det var den sadistiske guden själv som roat sig med att leka "Tio små n****pojkar" med familjerna.

 52. Zelma skriver:

  Lokatt,
  Jaha, så Gud finns nu (med tanke på sista stycket i din kommentar)? Sedan när? En biskop är på intet sätt helig i Sverige, inte på den tiden heller. Dalai Lhama däremot titulerades 'your holiness' av samtliga när han deltog i ett möte med bl.a. företrädare för näringslivet här i Sverige för några år sedan.
  Jag såg det där programmet du talar om och om det är några du ska fördöma i sammanhanget så är det de ansvariga i Stockholm som inte såg till att hjälpen kom fram i tid eller överhuvudtaget. Massor med pengar och förnödenheter hade skickats från andra länder (när ansvariga väl kom på tanken att begära hjälp från omvärlden), bara en bråkdel kom fram till norrlänningarna. De behöll väl det mesta för egen del i Stockholm. Om det nu är sant att stiftets biskop verkligen sagt det där om synder kunde hans uttalande ändå varken leda till liv eller död, det kunde däremot hjälpen från Stockholm gjort om de bara fått a…… ur vagnen och sett till att allt kom fram.
  Vanliga chefer kan visst ha makt över liv och död. Anställda har tagit livet av sig pga att de blivit illa behandlade av sin chef, de kan t ex blivit utskämda inför arbetskamrater och vänkrets pga uppsägning eller förnedrande omplaceringar. Ett sådant exempel har det talats om på teve för inte så längesedan. Snacka om att bli fördömd!

 53. Lokatt skriver:

  Zelma
  Nu låter jag hård, stenhård, men jag tror inte att en helt normal person tar livet av sig för att chefen skäller ut en, ens inför publik. Programmet du syftar på har jag missat.
  Själv har jag under livets gång blivit utskälld, nedvärderad, beskylld för att vara lat, slarvig … allt inför grupper av andra. (av ryska balettpedagoger from Hell)

  Jag har blivit oskyldigt anklagad (ryktesspridning om påhittade intima relationer) utan möjlighet att rentvå mig, jag har (under endast en period tack och lov) varit mobbad. Jag har blivit bedragen, övergiven av den jag älskat mest, människor runt mig har dött…
  Inte fan har jag tagit livet av mig för det!

  Tyvärr avbröt jag tittandet på programmet om de svältande någonstans där man redovisade de mängder med förnödenheter som skulle gå iväg med båtar, hörde bara att rika männskor skänkte massor… Va! Kom det inte fram? Fruktansvärt!
  Ännu ett bevis för att

  1, Guden finns inte, eller
  2. Han är överjävligt sadistisk.
  Andra alternativ finns ej.

 54. Lokatt skriver:

  Men Zelma
  Det där på slutet var ett resultat av konstnärens frihet du vet 😉
  Men jag menade också att jag tror att de flesta svenskar på artonhundratalet var verkligt äkta gudstroende, kom ihåg att det var straffbart att inte tro på Gud och Jesus. Dessa utfattiga människor från norraste norrland hade sannolikt bara gått några få år i skolan, som i första hand lärde ut psalmer och katekesen.
  De hade knappast en chans att ifrågasätta det prästen predikade.

  Alla hade de någon liten synd på sitt samvete, åtminstone några"onda" tankar, "förbjudna" tankar…Räcker för att bispens pilar ska gå in.

 55. Lokatt skriver:

  Zelma
  Dalai Lama ja… pffh. Det var väl milöpartister och andra vidskepliga tokar som titulerade laman så här… Dom med kristaller, pendlar, healing och hemsökta hus 😉

 56. Lokatt skriver:

  Väldigt tråkigt att inte få hänga med i Humbloggens diskussion om feminism. Tänk vad de går miste om, kvinnotystaren Patrik L. et alii. – – –

  Som vanligt är det alltså män som där uttalar sig om hur kvinnor tänker och agerar.
  Visst är detta väl lite pinsamt..? Men nej, grabbarna på bloggen har inte ens märkt att det fattas en annorlunda närvaro där på humklubben.
  Fast Ostronmannen och Nils, heja ni! 🙂

 57. Zelma skriver:

  Fallet i teve angående en person som tog livet av sig pga chefens agerande är långt ifrån det enda i sitt slag. Sådant händer ständigt. Märkligt att du menar att en 'normal' människa ska uthärda sånt, som om det egentligen är de här drabbade personerna det är fel på och inte utövarna.

  Beträffande programmet 'Ett satans år' så finns det väldigt många andra att skärskåda i sammanhanget än Gud och biskopen. Träpatronerna Enhörning, Kempe m fl. köpte in enorma skogsarealer till sina sågverk och pengarna hamnade i deras stinna plånböcker. De hade t ex kunnat hjälpa de svältande, men nej. När en del av nödhjälpen äntligen kom iväg från Stockholm blev den istället liggande i Härnösand och Kramfors, ingen ansvarig orkade lyfta på häcken där heller förrän det i stort sett var för sent.
  Biskopen i Härnösand uttryckte att det var för våra synders skull som katastrofen inträffade, han inräknade alltså sina egna synder också. Men hans ord har, som sagt, ingen som helst betydelse i sammanhanget, de ledde varken till liv eller död för de svältdrabbade. Det gjorde inte heller deras skolgång. Det var nödår och programmakarna valde namnet 'Ett satans år', de såg alltså snarare satan som ansvarig än Gud. Ibland blir det för komiskt att försöka skylla allt på en Gud. I det här fallet var det omgivningens fel att många svalt ihjäl.

 58. Zelma skriver:

  Lokatt
  Nej, det var det inte. Det var folk från näringslivet och andra företrädare i samhället. Samtliga inledde sina frågor till Dalai Lama med orden 'your holiness'. Det hade de aldrig sagt om det t ex var den svenska ärkebiskopen de samtalat med.

 59. Lokatt skriver:

  Zelma
  Vet du alltså att näringsidkare och andra företrädare i samhället inte samtidigt kan vara miljöpartister.?
  Pinsamt att fjanta så här för en helt vanlig karl som låtsas att han är en sorts gud. Genant.
  "Herr Lama" skulle de naturligtvis sagt. Mycket artigt naturligtvis … pfhih hih 🙂

 60. Lokatt skriver:

  Träpatronerna ja. Oerhört sorgliga historier. de borde retroaktivt hängas i sina "slipsar".
  Men vad programmakarna på SvT kallade dokumnetären bevisar ju ingenting!
  Det var inte "omgivningens" fel att de svalt. Det var den grymme gudens fel att sådden knappt hann gro förrän den frös bort. Han tyckte väl det var kul att se på, hur det gick, liksom.
  Guden hade istället kunnat ordna fester med den gödda kalven om han velat, han är ju allsmäktig eller hur..

 61. Zelma skriver:

  Lokatt
  Ja för människor är ju handlingsförlamade, eller hur? Annars är det så att Gud i Bibeln säger att människan ska ta ansvar för jorden och råda över den. Det är den Gud som ateister hänvisar till, ty bibelns Gud är den ende tänkbare guden för ateister. Nej en programtitel bevisar ingenting men den talar om att åtminstone de själva har förstått sammanhanget med svälten. Ett satans år för dem som inte var stadda vid kassa så att de kunde emigrera.

 62. Lokatt skriver:

  För mig som ateist representerar "Gud" alla tänkbara gudar, varenda en: Vindens gud, vinets gud, eldens gud, havets gud, Allah, gudarna Shiva och Kali, lille Amor, Tor och Oden och Zeus…Allihop!
  När jag säger "Det finns ingen gud" så menar jag allihop.

 63. Lokatt skriver:

  Zelma
  Det händer säkert att människor tar livet av sig för att chefen agerat illa.

  Jag är medveten om att det är provocerande att påstå att det inte är "normalt" att ta livet av sig för en sån sak. Men jag tror i alla fall att det måste finnas en särskild skörhet, förmodligen också någon bakomliggande historia som bäddat för ett slutgiltigt självmord.
  Att jag tror så betyder inte att jag håller den aktuella chefen under armarna. Chefspositioner tycks locka till sig hel-eller halvpsykopater, jag kan berätta om min skvallriga och personalmobbande senaste (sista) chef… Och han engelsmannen, som var ren sadist…och hon, engelskan, hon var riktigt ond.

  Men om man tar livet av sig trots att man har barn så är man kanske en fullblodsegoist.
  Inom psykiatrivården vakar man särskilt över deprimerade personer vars ena förälder (eller båda) begått självmord, risken att den patienten ska göra likadant anses många gånger förhöjd.
  Vilket ytterst visar att man förstör sina barns liv genom att själv fly från alltihop och lämna dem åt sitt öde.

  Vissa självmord betraktas som aggressiva handlingar: "Där fick ni! Se vad ni bär skulden till, det ska ni få ångra resten av era liv!"
  Fast sånt pratar man inte gärna om utanför sjukhusets väggar.

 64. Zelma skriver:

  Lokatt 6 augusti 19:46
  Det verkar inte alls som du buntar ihop alla gudar och behandlar dem på samma sätt. I kommentaren skriver du t ex:
  " Gud hade istället kunnat ordna fester med den gödda kalven om han velat, han är ju allsmäktig, eller hur?"
  De där begreppen är hämtade ur vår Bibel. Gödkalven och Guds allsmäktighet. Det är samma som alltid när du refererar till Gud, det är bibelns Gud du avser. Så gör de flesta ateister när de talar om Gud. Men det gjorde inte Einstein, han tänkte fritt om guden. Han var ett steg före som vanligt.

 65. Zelma skriver:

  Lokatt 6 augusti 20:11

  Men självklart finns det någon slags disposition för dem som tar livet av sig. Skörhet, 'någon slags historia bakom' eller what ever. Ännu viktigare då att man (chefer och alla andra) behandlar sina medmänniskor anständigt så att inte skörheten eller 'historien bakom' aktiveras för den drabbade människan. Det aggressiva självmordet som du nämner har väl sin 'historia' där vrede och förtvivlan ackumulerats till bristningsgränsen. Psykopater är ruskiga människor som helt saknar empati, de listar omgående ut dina svaga punkter och koncentrerar sig på dem. De går inte att resonera med, de förstår bara öga för öga-mentalitet. Dessa måste man behandla på ett särskilt sätt i umgänget men såna färdigheter har inte de sköra och de med en 'historia bakom sig'. Det är inte de som tar livet av sig som ska skuldbeläggas utan de som eventuellt åstadkom The Point of no return för dem. Den som tar livet av sig har redan passerat tanken på efterlevande. Den som begår självmord befinner sig i ett vacuum, annars skulle ingen göra så.

 66. Lokatt skriver:

  Zelma
  Du skriver:
  "Ja för människor är ju handlingsförlamade, eller hur? Annars är det så att Gud i Bibeln säger att människan ska ta ansvar för jorden och råda över den."
  Hur i helvete tar man "ansvar för jorden" om allt bara fryser bort, långt innan det finns något att skörda?
  Hur kan man lägga skuld på utfattiga torpare för att vintern nästan aldrig tar slut, och börjar om igen efter några veckor?

  Läs om "rågvakt" som Sara Lidman skrivit om, där hela familjen turas om att under den stjärnklara vårnatten gå fram och tillbaka med ett rep spänt över den spirande rågen och får den att bölja så att nattfrosten inte får grepp att bita sig fast och förstöra hela det kommande årets livsnödvändiga bröd och gröt.Man tvingade rågen att dansa hela den iskalla natten.Det kallar jag att ta ansvar för jorden!

  Under tiden låg den välgödde guden däst halvslumrande och tittade på, medan han åt på sin tredje leverpastejsmörgås med cumberlandsås.
  – Eller?

 67. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag blir en anings aning förolämpad… över att du tror att jag inte förstår min egen liknelse med "Then gödha kalvfen".
  (Försök hitta något youtubeklipp från Ivo Cramers underbart naivistiska kurbitsbalett "Den förlorade sonen" så förstår du varför jag till fullo förstått det där med kalvfen).
  Kanske ser du rentav mig någonstans där bland de smäktande dalkullorna med målade rosor på kind.
  Men troligen inte. För detta var tyvärr way back when, innan allt dokumenterades.
  Varje gång den dansande huvudrollsfiguren Den förlorade sonen till slut, ångerfull, trasig och tillintetgjord släpar sig fram till fädernegårdens grind och hovkapellet spelar "En gammal fäbodpsalm" gråter jag. Jag grät lite då också, under föreställningen!"
  Det handlar om musikens trollmakt. För den kan man dö.

 68. Zelma skriver:

  Lokatt 6 augusti 22:41

  "Hur i helvete tar man 'ansvar för jorden' när allt bara fryser bort, långt innan det finns något att skörda?"

  Det är ju just det vår diskussion här handlat om. Man tar ansvar för varandra, man hjälper sina medmänniskor! Det är vad den bibliske guden anbefaller, den som ateister refererar till när de pratar om Gud. Där finns t ex berättelsen om den barmhärtige samariern som modell, han som såg till att den svårt skadade mannen fick hjälp när präster och annat fint folk ridit förbi utan att lyfta ett finger. Samarier ansågs som sämre människor, såna ville man inte ha att göra med. Enhörning, Dicson och Kempe kunde ha lättat på sina välfyllda plånböcker och sett till att de svältande fått hjälp snabbt. Biskopen i Härnösand kunde omedelbart startat en insamling av förnödenheter. Då hade han följt sin bibels rekommendationer. Nödhjälpskommittén försökte i alla fall, men det mesta sprack pga brist på snabbhet, organisering och kanske på lathet. Om den där bibliske guden finns som ateister refererar till så tänker han nog (mellan tuggorna): When will they ever learn? Men man ska nog akta sig att tänka åt Gud. Minns hur Ann Heberlein sa i Sommarkväll: "Gud är som jag, en ensamstående mamma med en massa barn att ta hand om". Även hon (lektorn i teologi) har missat den bibliske gudens uppmaning till människorna.

 69. Zelma skriver:

  Please! Följ Björns modell och skriv under 'Lägg till kommentar'. Skriv datum och klockslag på den kommentar som svaras på. Allt blir lättare då och man missar ingen kommentar och slipper scrolla så mycket. 🙂

 70. Zelma skriver:

  Lokatt 6 augusti 23:29

  Nu hittade jag en kommentar till! Jag har sett Cramérbaletten dansa Fader vår. Ursprungligen inspelad på 8 mm film men överförd till VHS- kassett. Det var underbart vackert.

 71. Lokatt skriver:

  Zelma
  Äsch, Fader vår… Jag tror att jag har sett den. Ja den var säkert bra, Cramér kunde sin sak och var speciell.
  Men "Sonen" var så fylld av humor och lite tragik och så härligt naivistisk. Allt är en sorts rörlig dalmålning, med kurbitsar, Drottningen av Rika Arabien som Sonen begapar sig i, de fyra hemska ryttarna Svälten, Kriget… ja du vet.
  Det dagliga arbetet hemma på gården där den skötsamma brodern styr och ställer bland pigor och drängar. De längtande kullorna, "tärnorna" som spanar efter masar och blir bönhörda i en rasande dans.
  Den Falske Profetensom klädd i svart frack och med hög hatt drar i gång en djävulspolska på fiol som det bara kan gå åt helvete i.
  Hugo Alfvén musik är mittiprick.

 72. Lokatt skriver:

  Lite mer angående feminism, jag skummade vidare om ämnet på Humanistbloggen.
  Uttrycket "feminist" har fått ändrad betydelse (liksom t ex "fobi" har det). Numera rodnar man och slår argt ifrån sig om man blir anklagad för att vara en sån. Det beror ju på att det är galna snoppklippare och professionella manshatare som skriker om sin feminism, t ex Kakan Hermansson, samt flera kvinnor med ursprung i främmande länder med medeltida kvinnosyn som nu ser sin chans att äntligen ge igen, tiofallt.
  De feminister som talar om "talibaner" och att "män är djur" , dem vill jag inte associeras med.

 73. Lokatt skriver:

  Och, angående feminism, så tycker jag att lite för många lesbiska kvinnor fått ta för mycket plats i den här debatten. Men just de verkar ha en egen agenda. Detta är min personliga uppfattning (såklart) och den som vill får bli förfärad över att jag hoppar på en "svag och utsatt grupp".

  Ända sedan jag fick den där delvis våldsuppmanande källarstencilerade tidningen i min hand från den nittonåriga wannebe-skulptrisen har jag undrat över den här vurmen för att klippa av manliga könsorgan.
  Vad det egentligen har med kvinnors rättigheter att göra har jag inte förstått. Påmindes (igen) när den här nyare, perifera väninnan blev upprörd över att jag verkligen inte tänkte kastrera min hanhund.
  Vad handlar det här skära av/klippa sönder k***r egentligen om? Feminism? Nä…

 74. Zelma skriver:

  Ja, vad är egentligen feminism? Kanske finns det lika många definitioner som individer. Jag såg ett program som heter 'So you Think you can dance?'
  Tre personer sitter i juryn varav en är Paula Abdullah, en vacker kvinna som bl a är skådespelerska och så är det två män som ser ganska intetsägande ut. För ett tag sedan läste jag en branschtidning för frisörer medan jag satt och väntade. Där skrev en frisör om Paula Abdullah att hon började se 'schleten' ut. Jag undrar förstås vad det är som får en man att skriva så. Paulas hår är det inget fel på, ljusbrunt blankt och långt och vacker make up har hon också. Varför skrev han ingenting om de två manliga i juryn? Deras utseende lämnar allt möjligt i övrigt att önska, men inte ett ord om dom. Jag tror att män i stor utsträckning tycker de har 'rätt' att kommentera kvinnors utseende vare sig det behövs eller inte. Om de bara visste hur ointresserade de flesta kvinnor är av deras åsikter i den frågan. Vad gäller utseende betyder andra kvinnors åsikter mycket mer. Det är feminism, bl a.

 75. Lokatt skriver:

  Zelma
  Det där med kommentarer om kvinnors utseende… får vi nog leva med. Men det är verkligen inte fel att peka på fenomenet, för många är det självklart.
  Att Damen ifråga skulle sett "schleten" ut låter för mig som typisk gay-jargong, man har i vissa kretsar en sådan (i frisörtidning?), där tonen "är rå men hjärtlig" och nog inte illa menad.
  På Operan säger man t ex "kärringen har en jävla pipa" och det betyder högsta beröm, för en strålande sångerska med fantastisk röst. "Kärring" är ett vanligt bögspråksepitet som rymmer en speciell blandning av beundran och skräck. Mest beundran.
  Vad som egentligen är feminism vet jag inte längre. Uttrycket har kidnappats, som det heter på nyspråk.

 76. Lokatt skriver:

  Så här skriver Nils idag på Humanist bloggen, som avslutning på ett ganska långt inlägg om "allas lika värde":

  "Ja, min familj och vänner har ett värde för mig. Islamister har rättigheter men för mig inget som helst värde."
  2015-08-10 18:01

  Apropå feminism och hur man behandlar kvinnor och vilka "rättigheter" kvinnor egentligen "har".
  Om jag hypotetiskt funnits kvar på denna förljugna blogg, och det var jag som hade skrivit detta hade jag garanterat åkt ut som skjuten ur en kanon.

  Men fega herrarna där är lite rädda för Nils…
  Eller också är det bara det att han är Man.
  För övrigt är jag av samma åsikt som han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips