Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vem får använda public service-media?

2016-06-15

För ett par dagar sedan hade amerikansk polis en presskonferens om skjutningarna i Orlando. Det fanns givetvis ett stort intresse att få höra denna, men Sveriges Radio valde att inte direktsända den. Ansvarig utgivare Olle Zachrison skriver från Ekots officiella Twitterkonto:

”Vi valde att inte direktsända ljudet från [presskonferensen] i sin helhet eftersom vi vill ha kontroll på vilka uppgifter vi publicerar.”

Jag hade uppskattat om direktsändningen gått ut, men detta är givetvis rimligt, om än lite dåligt uttryckt. Zachrison har förtydligat sig på Sveriges Radios hemsida, där han nämner risken att polisen börjar rabbla namnen på offren. Jag vill ha ett bättre svar på frågan hur man identifierar information av sådan karaktär att man vill agera på kontrollen av att inte direktsända presskonferensen. Jag tror inte att namn på offer är hela sanningen, och som kund (och uppdragsgivare) vill jag ha transparens.

Vill Sveriges Television ha kontroll på vilka uppgifter de publicerar? Nej. De låtar sig dribblas med precis hur som helst. Idag blev Rosenbad utsatt för intrång, vilket är mycket allvarligt. I Sveriges Televisions extrainsatta direktsändning pratar man med en person som varit delaktig i orkestreringen, och låter, helt tanklöst, denna hålla låda inför hela Sveriges befolkning. Alltså, vill man tala inför folket, ska man begå aktion mot Rosenbad. Kontroll på vad man publicerar? Nej, inte här, inte!

Svenska Dagbladet rapporterar att partiledarna, till skillnad från SVT, förstår problemet.

Kategorier: Public Service

46 svar till “Vem får använda public service-media?”

 1. Man får faktiskt förvåna sig över att SVT direktsänder matcherna i fotbolls EM. Ingen omtanke. Hur många hjärtinfarkter orsakas inte av ett mål på favoritlaget?

  När det gäller Rosenbadincidenten är det löjan självt. Aktivisterna var ju inte inne i kåken. Säkerhetsmässigt är det inte farligare för regeringen och landet om de står på taket till ingången eller på gatan framför.

  Det enda betänkliga var säkerheten för aktivisterna. Stå och vingla med en banderoll flera meter över gatan utan skyddsräcke!

  Bah!

 2. Lokatt skriver:

  Jag kommer inte in på din sajt, Björne. 🙁

 3. Lokatt skriver:

  Ja Sveriges Radio är en konstig institution. Har slutat lita på dem.

 4. Har skiftat från 8.1 till 10:an och tillbaka igen…vet inte om det har stört. "Blåa" länken och klistra den på läsaren så bör det gå.

  Inlägget på min blogg är en känga till Löven också. Hans "svenska modell"-snack börjar bli en fars och MP på taket likaså.

 5. Lokatt skriver:

  Satans dåligt av kulturminister Bah att uttala Polarpristagaren Cecilia Bartolis namn fel i sitt gratulationstal på galan. Slött att inte orka ta reda på vad världsstjärnan (och min favorit!) heter. Skitdåligt, verkligen.
  Buuh för Bah.

 6. Lite för rund I min smak 😉 Behövs för rösten?

  https://www.youtube.com/watch?v=Keq65ZhClWI

 7. Lokatt skriver:

  Men Björn du måste lyssna på Den Här!

  https://www.youtube.com/watch?v=H4It44mYw2I

  Lyssna till de obeskrivligt skickliga drillarna, och upplev hur hon lever sig in i den hemska texten, där hon ger röst åt en panikslagen skeppsgosse som befinner sig på ett skepp som håller på att gå under i stormen, "Anfallen av två vindar". Mina armar blir alldeles knottriga!
  Förr ansågs det bra att vara tjock för röstens skull. Tror faktiskt inte att det gäller, hon gillar nog bara spagetti ..

  Man måste lyssna på HÖG volym, obs.
  Zelma, ho ho kom fram ur grottan, vad tycker du om Cecilias klänning? Med livet förmodligen sytt med dubbla sömmar 🙂

 8. Lokatt skriver:

  Jag kan bara inte låta bli att skicka det här klippet

  https://www.youtube.com/watch?v=rBw5BFobkrU
  Vilken röst, jag dör!
  Och så snygg, nu trillar jag av stolen.

 9. Jag körde dem på högsta volym med två fönster öppna. Grannen stängde av häcksaxen, förundrade sig över de ovanliga rösterna från mitt hus som annars mest släpper ut Springsteen och liknande förutom Taube-arna. Tack! 😉

 10. Lokatt skriver:

  Hahih! 🙂

 11. Zelma skriver:

  Stilig klänning. Undrar hur Marie L. kom att tänka på henne som pristagare, gillar hon opera?!

 12. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag tror inte nån i denna kommité gillar opera. Och att kulturministern (hah) knappt visste vad mezzosopranen heter säger en del. Men priset ser väl liksom tjusigt och mer seriöst ut med en operadiva bland pristagarna..

 13. Lokatt skriver:

  Att prima ballerinan assoluta Anneli Alhanko inte heller kunde uttala Cecilia Bartolos namn rätt var extra pinsamt. Visserligen går det normalt vattentäta skott mellan dansare och sångare – sångarna tycker sig förmer än dansarna och dansare tycker att operasångare är tjocka klumpedunsar, räddar inte upphöjda hovdansaren Alhanko..

 14. Lokatt skriver:

  Ojoj där fick jag visst – stavade själv fel på stjärnan, satan också!

 15. Patrik N skriver:

  Pinsamt.

 16. Zelma skriver:

  Lokatt
  He he, minns att Fredrik Reinfeldts favoritband var Da Buzz (säkert felstavat). Smaken är som baken.

 17. Lokatt skriver:

  Zelma
  Nej…
  Jag uppfattade aldrig vad Fredrik R hade för musiksmak, har faktiskt aldrig intresserat mig för Fredrik R överhuvudtaget.
  Jag minns honom mest som den som som sa "Öppna era hjärtan, vi har massor med folktom skog i Norrland, har jag sett från fönstret i regeringsplanet" och som sedan snabbt som en löning försvann från allt ansvar, tillsammans med sin finansministerkumpan Borg, han som direkt fann den förmodligen underbara kombinationen Jesus OCH pinuppan Peczynski .

  Med risk för att framstå som outhärdligt snobbig – vad är Da Buzz för nåt?

 18. Lokatt skriver:

  Det skulle inte vara versaler på "och" här ovan… Jag tror att mitt tangentbord är förhäxat på nåt vis.

 19. Lokatt skriver:

  Zelma
  I dagens DN skriver Sara Danius en essä om sin röda nobelklänning, bilder finns på den underbara skapelsen som nästan stal hela föreställningen den dagen.
  Hon beskriver hur kreationen skapades, av speciellt siden hämtat från Paris, ritad av stjärndesigner och sydd av skicklig skånsk sömmerska ..Herregud vad den måste ha blivit dyr! och de komplicerande momenten när hon på nattkröken efter en flod av champagne samt ostron skulle försöka få av sig den "utan partner" och till slut fick ha den som en sorts pyjamas ..

  Sara lär ha fått återfall i sin förbannade cancer. Zelma, kan du inte be till gud att denna begåvade människa får bli frisk …:-(

 20. Zelma skriver:

  Lokatt
  Da Buzz är en svensk grupp från Karlstad. 2009 meddelade dom att de skulle ta en paus men redan 2010 var de tillbaka med låten U gotta dance. Jag hade ingen aning om att de existerade förrän Fredrik meddelade att det var hans favoritband.

  Jag uppskattar din omtanke om Sara Danius och föreslår att du själv ber.

 21. Lokatt skriver:

  Zelma
  U gotta dance är en bra uppmaning 🙂

  Men beklämmande att se intervjuad mor till överlevande men skadad son från klubbmassakern i USA förklara att sonen klarat sig eftersom hon bett hela tiden, och att han bett till Jesus att slippa dö:

  "Jag har alltid sagt till honom att be till Gud, Han hör bön!
  Jesus räddade min son!"
  Ingen följdfråga kom förstås (detta var ju i USA, CNN) om vad fan de arma ihjälskjutna hade gjort guden för ont eftersom han sket blankt i dem.
  -Jag anar att också du börjat inse att bön är bara larv.Det är bra. 🙂

 22. Det blev lite synd om Fredrik tycker jag.

  Hans ide, innovativ men lätt att ironisera över av snabba tillskyndare, avfärdades för snabbt. Skogen är ju alltid öppen genom allemansrätten, bär finns det gått om bär vissa tider, mårdhundar kan jagas för protein och mossor och lavar finns året runt. Kan jämföras med vad smålänningarna fick i Minnesota på den tiden det begav sig. Och där öppnade ändå inte indianerna sina hjärtan. Nä, hade varit bra med driftiga syrier att samsas med trollen i Hemavan!

 23. Lokatt skriver:

  Nu läste jag på Humbloggen, och såg DN:s grupporträtt av Sveriges biskopar.
  Har inte klart för mig om Patrik L raljerar över utstyrseln, han bifogar en länk som inte vill komma fram på min trilskna åsna till dator (lågpris) men det verkar nästan så.
  – Han skulle Aldrig våga/vilja skämta om en imams virkade kalott..

  Jag blir så full i skratt när jag ser bilden, prällarna påminner mig om den knallsolbrända tevedoktorn i 4:an som envisas med att sitta i pondus-vit rock när han pratar i studion. Och jag förbannar den osynliga regeln om att man inte får kränka folk för deras klädsel..
  Detta är ju skådespel, teater! :-))För att förföra och bedåra fårahjorden, ack.
  Så skrattretande med de pampiga klänningarna, och visst ÄR det dumstrutar (heliga dock) de har på huvudena? Ni får titta själva på bloggen.

 24. Är Ulf Gustafsson Christer Sturmarks språkrör, mentor och Gode Man? Eller bara dum-ivrig?

  "Ursäkten godtas" meddelar Gustafsson när Svenska Kyrkan ber Sturmark om ursäkt.

 25. Lokatt skriver:

  Jag läste en intressant presentation skriven av Camilla Grepe av den norska boken "Landsplågan Islam".
  Författaren Hege Storhaug konstaterar att Human-Etiskt förbund har lätt för att kritisera kristendomen men "förefaller ha svårt att hantera kritiken mot islam."
  Och "I den mån man debatterar Arabvärldens problem, anses orsakerna till dessa förklaras av Västs kolonialism."
  "När terrorattacker och Islamiska Staten bortförklaras med ´Det är inte islam´visar Hege Storhaug att det handlar just om islam."

  Jag förstår inte det där med att Humanisterna (med undantag) vägrar att se sanningen i vitögat, och att deras norska bröder gör likadant. Är det rädda? Det borde de nog vara.
  Camilla Grepe avslutar:
  "Vi står inför oöverstigliga problem om vi inte ser på islam och den pågående radikaliseringen med öppna ögon.Det handlar inte om vare sig rasism eller islamofobi. Det handlar om att försvara vår frihet."

 26. Lokatt skriver:

  Källa: Bright nr 1 2016

 27. Zelma skriver:

  Lokatt
  No way! Ber gör jag för allt vad tygen håller.

  Biskoparnas 'mössor' symboliserar de eldslågor som fanns över apostlarnas huvuden vid den första Pingsten. Numera ett tecken på att biskoparna stöder kyrkan och är rådgivande. Ännu roligare är väl engelska polisens björnskinnsmössor, för att inte tala om den fåniga vegamössan som hör till en del uniformer. Dumstrut kan man tala om först när bäraren är dum.

 28. Lokatt skriver:

  Zelma
  Huvudbonader signalerar. T ex grekiska hjälmar med tuppkam, plym och ornamenterade kindskydd signalerar att man lika gärna kan ge upp striden.
  Jag ser på de här manipulerade/ manipulerande stollarna med ögon utan dimridåer, alltså ej grumligt "så som i en spegel" och jag ser att de lustiga strutarna kristallklart betecknar ingenting annat än trolleri och bedrägeri 😉

 29. Zelma skriver:

  Lokatt
  Javisst signalerar de. Tiara eller diadem är en annan benämning för mitran. Påvarna hade mer spektakulära mitror, mer kronlika. Men de upphörde med dem på 60-talet och bär nu mitror av tyg. Men man kan nog säga att ju dyrbarare och anrikare tiara, desto värdigare bärare. Se bara hur det lyser och gnistrar om dem vid festerna på slottet. Någon har lurat i dem att de är speciella och fina i sina huvudbonader. 😉

 30. Lokatt skriver:

  Björn
  Om du längtar efter en skönare uppenbarelse för ögat så titta på ryska stjärnsopranen Anna Netrebko, här i duett med Jonas Kaufmann.
  https://www.youtube.com/watch?v=mw2zTGV2-AU
  Klippet visar tyvärr bara stillbilder, men du kan om du vill rulla fram ca en och en halv minut
  …passar galoscherna? 😉
  Den hjärtskärande duetten handlar om att Alfredo vill rädda Violetta genom att de ska flytta till landet där den friska luften ska läka den dödssjuka älskade.
  – Men allt går åt helvete, som det nästan alltid gör i operor.

 31. Lokatt 21 juni 2016 11:38

  Tack! Ja till och med vackra händer!

  Men vår 61-åring Anne Sofie von Otter har fortfarande midja som inte kräver söm-förstärkning. Sjunger också – vad jag kan bedöma – som bästa ryska. Här en inspelning då hon var 45:

  https://www.youtube.com/watch?v=WN_vsAUEE8s

 32. Lokatt skriver:

  Vassego!
  Och den vackra fot vackra Anna visar är varje balettdansös dröm, just så ska nämligen vristen välva sig..
  När jag skrev om dubbla sömmar i Cecilias liv tänkte jag faktiskt mest på hennes andning, där en inandning måste rymma xxx liter luft (mäter man luft i liter? Bar,kanske) innan den får sippra ut i koloraturerna, utan att hon spränger livstycket.
  Varken Anna Netrebko eller Anne Sofie von Otter är ju några tjockisar ..
  Men för mig är von Otter för sval på nåt vis, kan inte förklara riktigt.

 33. Lokatt 21 juni 2016 23:26

  Din svala känsla för svala von Otter i jämförelse med för Netrebko delas av de flesta om man läser kommentarerna på youtube till hennes videos där. Men jag går på midjemåtten 😉

  Och ja, luft – alla gaser – mäts i volym (liter eller Nm3 – en så kallad normalkubikmeter) vid atmosfärstryck och noll grader. Åtminstone var det så på min tid…

 34. Lokatt skriver:

  Det finns operor som är verkliga katastrofer som jag aldrig skulle introducera för en nybörjare, hon/han skulle få alla sina fördomar bekräftade.
  Metropolitan har i en påkostad mastodontföreställning (1000 statister? t ex) förstört Aida.
  Hjälten Radames som Faraos dotter och prinsessan Aida kämpar om är så fet att han knappt kan gå, en vandrande kortväxt limpa med hamstersvullna kinder. Han skulle aldrig kunnat föra en framgångsrik krigshär, han orkar knappt vagga fram över scenen.
  Faraos mäktiga dotter sjungs av en gammal tant.

  Spektakulär scenografi, där krigarna kör elektriska scooters iförda löjliga rymdhjälmar, märkliga leksaksdromedarer passgångar sig över scenen … Sorgligt.
  Det värsta jag sett i Sverige är den senaste uppsättningen av Don Giovanni, där scenbilden är tio öppna toalettbås med toastolar och allt, där publiken ser körens "kärlekspar" idka illusorisk och energisk sex..
  Jag ville bara gå hem.

 35. Lokatt skriver:

  Oj,sorry jag tycks ha fel om var Aidaförställningen uppfördes, verkar inte vara i New York. Någon annan scen någon annanstans.
  Jag har bara sett den på teve.

 36. Gör muslimerna rätt i att neka sina flickor högre utbildning?

  https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160620221757.htm

 37. Det som kännetecknar Polarpriset är den lyckligtvis befriande bristande populismen. Att bli operasångerska av Bartolis klass kräver ett halvt livs enegagemang samt tur med generna. Inget man plockar fram i en handvändning. Att bli blondinbella är något mindre insatskrävande. Man behöver inte gilla opera. Man behöver gilla extraordinär skicklighet samt professionalism uti fingerspetsarna. Som villig amatör har jag ackompanerat sångare av olika kvaliteer och måste omdelbart säga att slutresultatet helt vilar på sångarens kvaliteer.

 38. Vi, som har varit med förr, speciellt inom medicinen vet, att det inte spelar någon roll om Du ber, men om det lindrar Din egen plåga, så är det väl OK.

 39. Lokatt skriver:

  Har faktiskt inte läst igenom den långa texten.. men jag är alltid misstänksam mot nya medicinska rön som basuneras ut. Att man i högre grad skulle drabbas av tumörer om man är högutbildad, nää…
  Fast det är visst konstaterat att intelligenta "lyckade och framgångsrika" kvinnor i högre utsträckning drabbas av bröstcancer än andra. Märkligt.
  Kan kanske ha ngt med p-pilleranvändning att göra? Att i åratal på konstlad väg förändra hormonbalansen i en kvinnas kropp bör få någon sorts följder. Men det verkar inte riktigt som om vetenskapen vill rota i det där.

 40. Zelma skriver:

  Kristian G,
  vore intressant att veta hur medicinvetenskapen kommit fram till att bön inte spelar någon roll.

 41. Lokatt skriver:

  Zelma
  Angående bön, så har jag läst o hört en del intressant, har dock inget dokument som jag kan hänvisa till.
  Mest intressant tyckte jag att en undersökning , från USA naturligtvis, var angående "massbön" nej det heter det nog inte, alltså när en hel församling på pastorns uppmaning ber för en sjuk person. Och meddelar den sjuka det. "Alla vi ber för dig".
  Detta ska ibland (ofta?) haft en noceboeffekt, den sjuka har försämrats.
  Varför? För att de sjuka känt en press från alla dessa goda att bli frisk, och känt skuld och dåligt samvete för att inte med tacksamhet leva upp till förväntningarna. Antagligen också sett detta som ett tecken från Gud, "Jag är inte värd att bli frisk, Han vänder mig ryggen".
  Så visst kan bön ha inverkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips