Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vi måste lära ungdomarna om Internet

2016-01-20

Alicia Dickner, som går på clickbait-kurs hos Aftonbladet, har skrivit en text syftar till att koppla sidfläsk till islamofobi. Sakfrågan är inget för mig att kommentera – hon levererar krystade åsikter för tyckandets skull som inte rimligen ens hon själv kan ta på allvar – men hon har låtit SVT publicera texten på sin hemsida.

Teodor Stig-Matz gör ett liknande trick på Nyheter 24. Yrvaken inför det faktum att det finns olika sorters människor på Internet, och att fler åsikter än hans egna kan yttras, leker han med tanken att personer över 50 borde avkrävas ”Facebook-körkort”. Helt ovetande av näthatets demografi, har han kommit fram till att en 71-årings rasistiska åsikter korrekt beskriver människor över 50. (Jag undviker att göra några poänger av att Internet över huvudet taget inte hade funnits om det inte vore för människor över 50.)

Det Alicia Dickner och Teodor Stig-Matz har gemensamt är att de är under 25 år. Något annat som de har gemensamt är att de skriver clickbaits på hemsidor som de egentligen inte har någon kontroll över. De kan inte radera sina texter när de vill putsa på den webbprofil som ska följa dem genom livet. Genom att t.ex. publicera sina innehållslösa retoriktexter på sin egen hemsida eller sin egen blogg, kan man behålla kontrollen över sin profil på nätet. Man kan radera, revidera eller följa upp efter behag. Men samtidigt är det inte omöjligt att framtidens intellektuella är de som kan producera en text, hur platt och onödig den än må vara.

Kategorier: Uncategorized

3 svar till “Vi måste lära ungdomarna om Internet”

  1. Jocke Mejsel skriver:

    Tim Berners-Lee, känd som mannen som "uppfann" www, är född 8 juni 1955. Jag skulle skämmas om jag skrev en sådan krönika och inte var medveten om att det är gamla gubbajävlar som uppfann tekniken dagens ungdom tror är deras…

  2. Åldersförakt har alltid funnits och det är mest personer under 25 som är korkade nog att visa det. Tänker alltid på "Stekta gröna tomater" när tanten krockar bilen åt en uppkäftig snärta. "Vad gör Du det för?" – "För att jag är äldre och bättre försäkrad"…..:-) 🙂 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips