Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vilken kultur ska respekteras, och varför?

2018-10-08

Aftonbladet rapporterar att Danielle Hillerström stötte på en burka som maskeraddräkt när hon surfade runt på Maskeradkammaren. Så här i tider av oktoberfest och Halloween kan hon inte ha missat de katolska prästerna och tyrolerdräkterna. Däremellan finns det hawaiianska kläder och indiandräkter. De traditionella alternativen för den som inte vill tillverka sin egna dräkt finns – enkelt och praktiskt!

Men när Hillerström snubblade över burkan så blev hon arg: ”Du ska respektera och acceptera att folk har den kulturen och livsstilen.”

Vilken är kulturen och livsstilen som ska respekteras? Vilka egenskaper har en kultur som kräver att kvinnor ska bära burka? Och vad i den är värt respekt?

En välvillig tolkning från min sida skulle kunna vara att Hillerström kanske tror att det är muslimer generellt som ställer detta krav på kvinnor, men så är inte fallet. Burkan brukas av en fundamentalistisk och misogyn minoritet.

Men det går ändå att hitta skäl att kritisera Maskeradkammaren, eftersom dräkten representerar en icke-human kultur. Det var därför Rebecca & Fiona blev kritiserade när de uppträdde med hammaren och skäran på kläderna.

Kategorier: Politiskt korrekt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips