Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vilket brott är värst, upphovsrättsbrott eller våldtäkt?

2015-09-05

”Swefilmer” var en streamingsite där besökarna gratis kunde titta på upphovsrättsskyddad film över nätet. Ungefär samtidigt som Swefilmers upphovsman arresterades så släpptes den ökände Hagamannen, vilket ur juridisk synvinkel betyder att Hagamannen sonat sitt brott, men med tanke på hur otursförföljda svenska journalister är när det gäller att tjäna pengar, så är Hagamannen fortfarande att betrakta som en person att hänga ut för att sälja lösnummer – man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke.

Mitt i allt detta blev en bildtext viral – en mem – som hävdade att skaparen av Swefilmer riskerar 15 år i fängelse samtidigt som Hagamannen släpps fri 6 år förtidigt.
Detta blev föremål för Viralgranskaren som konstaterar att upphovsrättsbrott inte ger samma fängelsestraff som våldtäkt. Nej, att släppas efter 2/3 av tiden är praxis helt oavsett, så vi kan räkna med att både filmpirater och våldtäktsmän släpps efter 2/3 av tiden om de uppför sig. Låt oss blanda in ett annat fall från nutida kriminalhistoria, The Pirate Bay. Vi kan då jämföra med båda gärningsmännens fulla straff, vilket är:
– En mjukvarutjänst – ett års fängelse
– Sex våldtäkter och 15 års fängelse – 2,5 år per våldtäkt
Beträffande skadestånd:
– En mjukvarutjänst – 30 000 000 kronor.
– Sex våldtäkter á 430 000 kr – 71 667 kr.
Att våldta och att programmera är alltså kriminella aktiviteter som skiljer sig åt på en faktor av 2,5 till programmerarens favör när det gäller fängelsestraff, men en faktor på 418,6 (!) till våldtäktsmannens favör när det gäller pengar. Allt handlar alltså om hur vi värderar kvinnor och filmer, där upphovsrättsmännens anspråk egentligen saknar verklighetsförankring – här appliceras ”copyright math”.
Så hur förhåller sig kriminella nätverk som Postnord, Vägverket, The Pirate Bay och Telia till Swefilmer? Det må vara så att Postnord bar ut både brevbomber och disketter med piratkopierat material på 80-talet, att Telias 90-tal blomstrade tack vare barnpornografi och att The Pirate Bay fick sina intäkter från att infrastrukturen användes till att sprida piratkopierad film. Men här handlar det primärt om att neutralt distribuera information – en neutralitet som är ytterst problematisk i en värld där gemene man är kriminell. Ändå fick Gottfrid Svartholm 1 års fängelse plus 30 miljoner kronor i skadestånd. Hagamannen fick 14 års fängelse och var tvungen att sitta av två tredjedelar av dessa (8 år). Åtta år och 430 000 kr. 6 kvinnor. 6 kvinnor för mycket.
Om man säger att tillhandahållandet av en infrastruktur (The Pirate Bay) ger 100% i skadestånd, så motsvarar våldtäkt (sex kvinnor á 71 667 kr = 430 000 kr) endast 0,24% av programmeringsinsatsen.

Kategorier: Uncategorized

5 svar till “Vilket brott är värst, upphovsrättsbrott eller våldtäkt?”

 1. Off-topic men vad fan. Nu när Humanisternas Staffan Gunnarson och Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson har funnit varandra!

  http://bjornsminusblogg.com/2015/09/06/humanisterna-sverigedemokraterna/

 2. Lokatt skriver:

  Ja Anders, vad gäller här? Obs allvarligt ställd fråga, jag känner ju ofta för off-topic-kommentarer. Kanske är de för irriterande ?(jag gillar off-topics, Björn:-)

  Jag skriver ibland hos Magdalena Ribbing, tycker det är roligt med etikettsregler, deras ursprung och förändringar och tilllämpningar. Då glider jag ibland iväg i metadiskussioner vilket retar gallfeber på övriga tanter (och farbröder, manliga signaturer är värst).
  Jag är inte helt ensam om att piskas för att "inte hålla mig till ämnet", några fler än jag får utstå spott och spe, och hotelser (!). Sju personer/signaturer ville för en tid sedan gå samman i en grupp och avkräva Ribbing avslöjande av min identitet 😮
  Detta är intressant tycker jag. Riktigt kul.
  Men åter till frågan: Off-topics. är de okej tycker du, eller bara nästan?

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Inga problem. Om det både är off-topic och irrelevant så skapar det givetvis irritation, annars – ös på!

 4. En illustration till hur pk-etablissemanget i väst sitter långt från verkligheten är finnarnas reaktion till sin ärkebiskops uppmaning:

  http://www.dagen.se/finl%C3%A4ndare-l%C3%A4mnade-kyrkan-efter-flyktinguppmaning-1.392736?ref=yfp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips