Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

VoF i Almedalen 2011

2012-07-23

Om föreningen Vetenskap och Folkbildnings homeopatiska ”självmordsförsök” under Almedalsveckan 2011.

Kategorier: Uncategorized

5 svar till “VoF i Almedalen 2011”

 1. Davbjo skriver:

  Även om evenemanget som sådan var en halmgubbe så ser jag ett värde i att det genomfördes på det sätt som det gjordes.

  Jag har pratat med en hel del folk om homeopati, förvånandsvärt många använder det eller har använt det i tron om att det helt enkelt är örtmedicin eller bara en annan typ av medicin, som då också följer samma naturliga principer som EBM. Homeopater undviker systematiskt att prata med patienter/offer om hur de anser att deras strunt fungerar och tenderar enligt min erfarenhet försöka framställa homeopati som något jämställt EBM.

  En uppvisning som denna presenterar homeopati på samma spelplan som EBM, och jag tror och hoppas att uppvisningen resulterade i några mycket obekväma frågor för homeopater från deras patienter/offer. De som jag pratat med som använt homeopati blir lätt förbannade när jag förklarar vad det är.

  Visst är dubbelblinda tester att föredra rent metodmässigt, men sådana har ju gjorts ett flertal gånger på homeopatika, och med ganska entydiga resultat. Att göra ännu ett sådant test är nog inte lika effektivt som att konkret visa att hela grejen är bullshit.

  Sist men inte minst så behöver det inte vara en PR-katastrof för VoF att en tidning tog fel på organisation, det kan snarare handla om dålig/slapp research från journalistens sida, vilket inte VoF kan klandras för. 🙂

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Jag tycker att det är bra att man försöker nå ut, men jag tycker också att man ska representera så korrekt man kan. Jag uppmuntrar att nästa kollektiva självmord begås genom att man ber till Gud om en svår sjukdom. Det kan säkert också avfärdas som en halmgubbe – Gud jobbar inte så – men det skulle nog ge ännu större uppmärksamhet.

 3. Davbjo skriver:

  Absolut, att felaktigt representera sina motståndare kan ge dem onödig ammunition. Svårt att säga om det blev så i detta fall dock, min misstanke är att homeopater ändå inte uppskattade evenemanget.

 4. Anders Hesselbom skriver:

  Att man irriterar motståndaren är bra, det provocerar till samtal och debatt.

  Jag är inte så säker på att kristna skulle uppskatta kollektivt självmord genom bön till Gud heller. Vi har fler kristna än homeopater, så är det PR man är ute efter, tror jag på det.

 5. Davbjo skriver:

  Nej, Birro skulle väl spräcka ett blodkärl eller två åtminstone.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips