Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Wahlbecks utmaning: Är hårtorken farlig?

2014-04-30

Är verkligen mobiltelefonen ofarlig? Nej, men den är inte farlig på grund av strålningen. Hjärnan måste hållas i någorlunda rätt temperatur, och det är verkligen farligt att värma upp eller kyla ner den för mycket. Att det är obehagligt att hålla en arbetande mobiltelefon mot örat för länge, eller att hålla en hårtork för länge mot örat, beror på värmen som utsöndras. Dels utsöndrar diverse komponenter (batteri, integrerade kretsar) värme och dels är materialet i telefonen ett hinder för värmens avtagande. I korthet: Henrik Schyffert skickade en länk till Peter Wahlbeck som handlade om chemtrails. John Houdi gav ett aningen skeptiskt svar, vilket ledde till att Wahlbeck gav Houdi en utmaning:
”Hey Houdi. Kan inte du delta som frivillig i ett experiment med en mobiltelefon. Ett test som jag vill göra med en riskförnekare. Du anser väl precis som som flesta att mobiltelefoner är helt ofarliga. Du får 300 000 kr om du går med en mobiltelefon mot örat i 2 månader. Vi sätter den i en special byggd hjälm och det enda du ska göra är att ha den mot örat och ringa lite ibland. Ett sk. Långtidsverkande test. Ingen människa har ännu prövat. Vill du ställa upp för vetenskapen så gör det nu. Du får reklam och sedan kan vi äntligen konstatera att mobiler inte strålar. Det blir förlösande och viktigt för hela samhället. Många föräldrar är oroliga för att deras barn trycker mobilen mot huvet. Du kan hjälpa dem i deras oro. PW”
(Visst känns hälsningsfrasen som om den kom från den underbara bloggaren Danny Boston?)
FM-radio ligger på ungefär 100 MHz med en effekt på 10 000 W, och mobiltelefoner ligger på ungefär 900 MHz på med en effekt kring 2 W. Även om skillnaden är anmärkningsvärd, så är det inte frekvensen man upplever, det är temperaturen. Även om frekvensskillnaden mellan FM-radio och mobiltelefoner tycks stor, så använder mikrovågsugnar en frekvens på 25 000 MHz. Effekten ligger på blygsamma 800 W (cirka) jämfört med FM-radions 10 000 W, så det är helt klart kombinationen med frekvensen i fråga som genererar värme.
Men apropå värme, om strålningen är det viktiga, så skulle jag vilja utmana Peter Wahlbeck att välja mellan att lyssna på SR P1 i 2 månader, eller att blåsa hårtorken med full värme mot huvudet i 2 månader. Valet borde avslöja vad som egentligen är farligt.

Kategorier: Uncategorized

5 svar till “Wahlbecks utmaning: Är hårtorken farlig?”

 1. Anonym skriver:

  Jag ställer upp på det testet.
  Tror John har annat att trixa med.
  @apocspeter.

 2. Jag ställer också upp på testet. Av ren nyfikenhet på Wahlbecks förstånd Det finns redan hundratals tusen sådana människor i Sverige som gör det gratis åt honom. Varför vill han betala för att jag skall göra det…? Blev han tappad i golvet som spädbarn? hade han 8 äldre systrar? hade han för trång huvudbonad? eller har några av indianerna trillat ur kanoten? Väntar ivrigt på hans samtal…. Kvalificerad fåntratt…

 3. Anders Hesselbom skriver:

  En harkling åt det personliga påhoppet, men din poäng är noterad.

 4. Anonym skriver:

  En kommentar är att man sällan sitter speciellt nära en FM-sändare medan en hårtork, per definition, ju ska hållas ganska nära håret, som rätt ofta sitter just på huvudet.

  En annan reflektion är att jämförelsen med mobiltelefoni, där basstationerna sänder med betydligt högre effekt än 2W. Upp mot 80W skulle jag tro mer kan stämma. Dock så sänder inte alltid mobiltelefonisystem med max effekt. Sedan anävnds ett flertal olika frekvenser utöver 900MHz. (Även för GSM som jag antar att exemplet kommer från!)

  Dock så håller jag helt med om din poäng!

  /Anders Stedtlund

 5. Anonym skriver:

  Även vågformerna skiljer sig (mellan FM och GSM) vilket skulle kunna påverka, oavsett om det nu skulle vara ohälsosamt eller ej. Effekterna anges också ofta som medeleffekt (intressant om man snackar uppvärmning, men är det bara det som gäller?), men momentan effekt kan som sagt vara mycket högre (eller lägre).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips