Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Ytterligare ett bakslag för sekularismen

2015-02-03

Det svenska samhället är ganska sekulärt. Det går ofta bra att ha en livsåskådning som avviker från vår gamla statsreligion kristendomen, och det går ofta bra att vara kristen. För att värna alla människors rätt till sin livsåskådning bör även staten vara sekulär. På det viset kan både religiösa och icke-religiösa existera på samma villkor. Ett stort steg mot en sekulär stat togs år 2000 när Svenska kyrkan omvandlades från statskyrka till frikyrka.

Det är ganska enkelt att se varför den som tillhör en avvikande livsåskådning, som t.ex. frikyrkliga eller naturalister, vinner på sekularismen, då de nu kan existera på samma villkor som den gamla statsreligionen. Men jag vågar faktiskt säga att även den gamla statsreligionens anhängare kan vinna på att existera i ett sekulärt samhälle, eftersom obligatorisk religion har en sämre attraktionskraft än frivillig religion. USA är ett ganska bra exempel på en sekulär stat med ett blomstrande religiöst engagemang bland sina invånare.

Därför betraktar jag den religiösa kampen mot sekularism som ganska förvirrad. Det finns ett antal icke-argument som framförs precis som om de vore relevanta, som t.ex. ”det är våran kultur” – ett argument som tar avstamp i föreställningen om en nationalstat där gemensam nationell tillhörighet av någon märklig anledning ska betyda gemensam kultur, eller varför inte ”så har vi gjort i tusen år”, vilket lika gärna kan vara ett argument för att åderlåtning ska ersätta skolmedicinen. Men det finns inga riktiga argument mot sekularism. Alla argument kokar ner till den korrupta hållningen att man är för teokrati när den egna livsåskådningen gagnas, eller till ren och skär rasism: ”Ta seden dit du kommer, eller stick härifrån!”

T.ex. vill Sverigedemokraterna och Alliansen att skolavslutningarna ska få bli konfessionella, med frivillig närvaro för dem med avvikande livsåskådning, vilket förmodligen kommer att påverka vår redan tveksamma ställning i The Freedom of Thought Report.

Sen har vi den andra aspekten att leva i ett icke-sekulärt samhälle. På länssjukhuset i Kalmar gör man reklam för pseudovetenskaplig terapi och vår förre utbildningsminister tror inte på vetenskap. Ja, detta är samma utbildningsminister som jobbat mot en sekulär och en religiöst neutral skola.

Läs även gärna RFSU:s intervju med Abdirisak Waberi, rektor för den muslimska Römosseskolan från 2006.

Vad tycker du själv om den muslimska traditionen som ger mannen möjlighet att ha fyra hustrur?  
– Mitt mål är att höja moralen. Är man gift med en kvinna så ska man hålla sig till denna. Otrohet orsakar så mycket lidande. Om man har fyra hustrur måste man kunna behandla alla lika. Man måste kunna ge alla lika mycket kärlek och man måste kunna försörja fyra kvinnor.

Varför får inte kvinnan gifta sig med fyra män? 
– Gud har bestämt så och gud vet vad som är bäst för människan. Mannen klarar av att ge kärlek till fyra kvinnor, men jag tror inte att kvinnan har den kärlek som krävs för att vara med fyra män. Dessutom – om kvinnan är med fyra män vet hon inte vem som är fader till barnen. Bara ett DNA-test kan ge svaret.

Men mitt favoritargument mot en religiöst neutral och sekulär skola är att ”det inte är så farligt med lite psalmer och gudstjänst”, vilket inte är ett bättre argument än motsatsen: Det är inte så farligt att vara lite ärlig mot barnen för en gångs skull, och låta dem få höra att det faktiskt inte finns några gudar.

Se även Camilla Grepes inlägg om skolavslutningar i kyrkan från igår.

Kategorier: Uncategorized

46 svar till “Ytterligare ett bakslag för sekularismen”

 1. Anders Åberg skriver:

  Den alldeles överhängande faran med "lite psalmer och gudstjänst" för barn är att dom i värsta fall kan bli religiösa av det.
  Man normaliserar tro på gamla mordiska och otidsenliga sagor i barnens ögon och misstänkliggör samtidigt ett kritiskt självständigt tänkande. Dessutom exkluderar man barn till föräldrar som tror på andra sagor, eller inte tror alls.
  Detta är synnerligen allvarligt och idiotförklarar fullständigt dom som förespråkar det.
  Att SD var en samling idioter har ju varit uppenbart länge, men att alliansens övriga partier sänker sig så djupt i sin opportunistiska iver att fiska i samma skitiga vatten som SD är ta mig fan upprörande.
  NU är jag arg katten!

 2. Lokatt skriver:

  Nu är det väl inte SD som har initierat detta, och tvingat ned stackars motvilliga alliansen i det lortiga vattnet? Det är väl i stället så att den manstarka alliansen givit efter för vidskepliga krafter inom sina egna partier, och fått lite nödvändig påspädning från SD?
  När du skriver att du "är arg katten"- är det uttryck likt "nu är jag arg satan!" Eller gäller det mig, "katten".? Blir lite osäker.
  Vässar klorna för säkerhets skull

  Jag skulle vilja veta var våra politiker står när det gäller religion. Det ses säkert som ett förfärligt intrång i den personliga integriteten, men jag vill ändå veta vilka jag inte ska rösta på. Det räcker inte med att Livets ord- Elisabeth Svantesson, de extrema muslimerna med kluven tunga, före detta finsnsministerns finnande av Jesus på gamla dar, minister Bah och hela KD, jag vill veta var var och en står.
  Jag gillar Birgitta Ohlsson (i alla fall gillade) och Marit Paulsen, som verkar renhårig. Är de religiösa? Ingen vet.Väl?

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Jag bjuder gärna SD på detta, för även om de denna gång agerade stöd, har många av deras politiker uttryckt en önskan att kristna skolan.

 4. Lokatt skriver:

  Jag är inte insatt i SD:s program, har bara fått uppfattningen att de "är kristna" och vill begränsa aborträtten (jag är ganska säker) och de vill ha tillbaka morgonbönen i skolan (det kanske bara är en skröna).
  Oavsett vem som bär skulden är det förfärligt att vi nu ska fösas tillbaka in i svartrockarnas våld.

 5. Lokatt skriver:

  Anders Å

  "Man normaliserar tro på gamla mordiska och otidsenliga sagor i barnens ögon"
  skriver du.
  Javisst, sagor. Men det verkligt otäcka är ju att man ljuger i barnen att de ständigt är övervakade och kommer att bli straffade för fel de begår. Samt att Jesus ska komma och hämta de som gjort rätt till himmelen men låta de andra (lilla jag som snattat godis och tänkt fula tankar) ensamma stanna kvar och eventuellt förpassas till ett evigt eldhav. Oerhört många före detta barn har vittnat om sin ångest inför detta.

  Prästen på skolavslutningen aktar sig naturligtvis för helvetespredikan, men hon sår samma frö, Kristus ska komma på den yttersta dagen och skilja fåren från getterna. Prästen svamlar om en gud som "älskar alla barnen", samtidigt ser barn sina kamrater råka ut för olyckor och sjukdomar. Prästen sår osäkerhet och förvirring.

  Krucifixet på kyrkväggen är en riktigt otäck symbol, över någon som blödande plågades ihjäl och "dog för våra synder" – obegripligt och skrämmande för ett barn.
  Haka åtminstone ner den otäcka tortyrskulpturen under skolavslutningen.

 6. "Haka åtminstone ner den otäcka tortyrskulpturen under skolavslutningen."

  Jag tycker kyrkorummen i allmänhet är vackra. Även tegnerladorna. Eftersom det råder brist på lokaler för olika livsåskådningar och ändamål borde de kunna temporärt anpassas till olika evenemang, gång för gång. Då skulle symbolvärdena med själva lokalen försvinna.

  Ett skynke med humanistloggan kunde täcka Jesus med korset vid skolavslutningarna. När muslimerna har sammankomst kunde ett grönt skynke med texten "Allah är större" i guld hängas upp över den uppspikade. Svårt förstås med böneritualen med bänkar i vägen; men vad fan.

  Den Helige Ande syns ju inte så han får tänkas bort. Jag menar; allt är ju ändå tänkt fram så….

  Tycker nye ärkebiskopen kunde ta tag i det här. Tänk vilken försoning i samhället hon skulle kunna åstadkomma!
  Kommentaren bara till hälften på skoj…

 7. Lokatt skriver:

  Jag upprepar mina käpphästar och detta har jag föreslagit förut – men jag vet ju att man bara hinner läsa en liten del av allas åsikter, så igen:
  Dölj krucifixen och Jesustavlorna bakom vackra arrangemang vid avslutningar.
  På musikkanalen Mezzo ser jag rätt ofta konserter spelas i kyrkor utan att man anar någon religiositet. Strategiskt placerade eleganta skärmar eller stora tygstycken à la ridå döljer effektivt. Jag vet inte om det förekommer protester angående detta men gissar att det inte gör det – kanalen är fransk.
  Kyrkorummen är ju oftast oslagbart vackra.
  De politiker som spydigt säger "tja vill ni hellre vara i gymnastiksalen så…" nej vi vill vara i en vacker lokal! Men för helvete, dölj tortyroffret och tillbehören. Lätt som en plätt.

 8. Anders Å.

  Jag tackar så mycket för invektivet "samling idioter" ett utryck som mest speglar åsiktsinnehavarens intellektuella smalhet, eftersom jag röstade på SD och kommer att göra det i fortsättningen också tills den tonårsromantiska politikerkåren kammar till sig. Varifrån tankarna emanerar är av sekundärt intresse, när de påtalar ett akut problem.
  At religion är en krycka för ambivalenta, har människor med tankeförmåga insett i flera hundra år, det är inget att ens orda om.

 9. Anders Åberg skriver:

  Du menar att man borde imponeras av din egen intellektuella bredd då kanske? Är det möjligen den som får en sådan motståndare till religion som dig att rösta på religiösa rasister?

 10. En del röstar efter sitt samvete och sin ideologi i alla väder, andra röstar för att få en praktisk effekt. För dem som röstar lika som förr, kan förändring aldrig infinna sig…..Kanske vill man inte förändra då……? Vem vet?

 11. Religionstillhörighet är inte bundet till raser. Invektivet Du använder är alltså obsolet. Används bara av elaka dumskallar. Människor är inte heller indelade i raser.

 12. Kallar Du mig främlingsfientlig, så har Du däremot rätt. Jag är ytterst, misstänksam mot främmande kontext också, men fick lära mig av professorn i biologi att det var helt naturligt. Troligen bra. Man blir blåst mer sällan….

 13. Anders Åberg skriver:

  Och lik förbannat röstar du på religiösa rasister!!!

 14. Jag har redan förstått att Du saknar läsförståelse…..Du behöver inte upprepa det…:-) Alla andra på tråden är redan bekanta med detta faktum och Du kan inte heller skuldbelägga mig för det…..

 15. Anders Åberg skriver:

  Konstigt med dig Kristian, trots att du har bra utbildning, eller iallafall påstår dig ha det, (fan trot) så har du bara personangrepp att ta till i diskussioner, så jag får väl hänga på då och faktum är ju att det verkar vara du som saknar läsförståelse i det här fallet.
  SD kommer ur och verkar fortfarande till stor del bestå av gamla nazister. Du kanske har märkt att nassar alltid haft en tendens att dela in folk i olika raser, vilket då gör dom till dom elaka dumskallarna, eller hur? Sedan vill dom dessutom tvinga på våra barn gammal unken religion.
  Dessa elaka idioter röstar du på!!!! Och påstår sedan att jag saknar läsförståelse. Du borde nog ta dig en funderare på hur mycket du själv egentligen begriper. Det verkar illa ställt där.

 16. Egentligen så är det onödigt att orda mer om det här. men jag skall ge det ett försök till. Man kan ha fler orsaker till att rösta. A. Man vill rösta på sitt favoritlag. (som bara består av civiliserade kloka människor)…. B. Man vill rösta på en favoritideologi (trots att representanterna för tillfället är stendumma), C Man vill rösta taktiskt för att rädda partier från 4%-spärren (trots att man inget har gemensamt med partiet) eller D: Man vill rösta på de devalverade partiernas absoluta fiender (För man vill förändra politiken hos de traditionella partierna)… De som inte kan resonera i de fyra enklaste scenariorna anser jag vara dummare än spån. (personpåhopp eller inte). Nu råkar vi ha en migrationspolitik i Sverige jag inte gillar på ett enda sätt. För att förändra den, hjälper inget annat alls. Du får gärna kalla mig alla invektiv Du kommer på, men för mig är politik ett sätt att påverka. Att inte påverka, vilket röstande på något av de sju andra partierna skulle innebära, är inte ens ett alternativ. Men passar inte galoscherna, så gör de det inte. Inte kommer jag att ändra mig, för att just Du försöker tillrättavisa mig. Så stor betydelse har Du inte……

 17. Vad Du verkar ha svårt att förstå, Anders Åberg, är att jag är pragmatisk till tusen. Ideologier är helt ointressanta. Jag läste Machiavelli för 40 år sedan och har förstått skillnaden mellan romantik och praktik. Jag läste Bibeln och har förstått skillnaden mellan dröm och verklighet och Darwin och förstod skillnaden mellan observerbara fakta och fantasi. Jag är inte intresserad av vad folk tycker om mig, vilket gör mig motståndskraftig för invektiv. Skall Du övertyga mig om något, får Du verkligen anstränga dig med relevanta argument och när Du kläcker något oväntat bra får Du möjligen beröm. Det har gällt för mina barn och det kommer att gälla för alla.

 18. Anders Åberg skriver:

  OK, det är alltså pragmatiskt att rösta på dom som vill kristna skolan och bedöma folk efter hudfärg och härkomst. Fy fan säger jag och att slippa få beröm från dig låter verkligen som något att sträva efter.

 19. Bästa Kristian och Anders! Nu har ni redan missat På spåret och nu Skavlan! Så osvenskt! SVT Play är inte detsamma! 😉

 20. Anders Åberg skriver:

  Nej nej Björn, på spåret är religion här hemma, fick fanimej ihop 17 poäng, det var nog personbästa tror jag.

 21. Du behöver nog läsa lite till Anders…. Skall man vinna ett krig, så är inte nyckeln att vinna en batalj……Men fortsätt för all del att strida om detaljerna, så fortsätter jag med strategin…. Ha det så bra…..

 22. Lokatt skriver:

  Tomt skryt
  Men jag var först av alla på Pia Sundhage och Havanna så det så!
  Förra veckan kläckte jag Tel Aviv nästan blixtsnabbt, eftersom jag visste att namnet betyder "grön kulle". (I programmet gav de ledtråden "blommig kulle" men jag kopplade rätt ändå…;-)
  -Någon som kan hebreiska, är kullen grön, eller blommig?

 23. Lokatt skriver:

  Men så fort det blir sportfrågor är jag fullständigt borta (även om JAG aldrig skulle gissat "handboll", som skådisarna gjorde, ingen ¨badar väl i Sergelfontänen med flaggan och alla kläderna på för att Sverige vinner i Handboll!).
  Att Sotomayor hoppade 2,45 ute men 2,43 inomhus eller om det var tvärtom anser jag är värdelöst vetande.
  Att ingen kände igen Gärdebylåten var förfärligt! Vart är vi på väg, undrar jag, när ungdomen inte tycks veta nått om gammal inhemsk kultur…Psalmen kunde de inte heller, det kunde jag så klart 🙂 Jag sjöng andra versen i soffan, "Din sol går upp för ond och god, för alla och för miiig…."

 24. Anders Åberg skriver:

  Ja ja katten, jag sa Gärdebylåten redan innan dom spelade den och höll på att skratta ihjäl mig när det faktiskt var den. De du!

 25. Anders Åberg skriver:

  Detaljer…jösses, har du helt förlorat fotfästet?

 26. Lokatt skriver:

  Det Lars Torstensson skriver på humanistbloggen 02-06 18:41 angående vad muslimer tycker om att att skolavslutningarna nu åter blir i kyrkorna, med präst och rentav välsignelser, var för mig en ny och intressant tanke. Nämligen att muslimer gillar detta! Att muslimer vill ha så mycket religion som möjligt – även om det råkar bli lite fel där med Kristus och så.
  Jag tror på hans påstående.
  Det betyder att allt (tidigare)prat om att prästerna ska bort från avslutningarna för att annars blir muslimerna lessna; "det finns ju dom som har andra religioner" som man menande brukar säga, är ett slag rakt ut i luften.
  Allah och Gud är (nästan) samma väsen och Jesus nämns ju i koranen fast som en profet, straff och belöning, himmel och helvete finns i båda sagoböckerna.
  Same, same but different. Shit också.

 27. Lokatt skriver:

  Ja ja. Ibland har man tur.
  – Men kunde du Grön Kulle? Nähä nä!

 28. Jag låg i Havanna när Castro rådde om natten och Batista på dagen. Drinken hette på natten "Cuba Libre" och på dagen "Rum and Coke". Det gällde ha koll på dygnet både hos flickorna och barerna…Ofta skottlossning. (Får nu någon slags déjà vu upplevelse. Berättat förut här?).

  http://www.flamingofred.se/mayhem/cuba-libre-cocktail/

  Visst. Luuk och Lindström är bäst på TV!

 29. Lokatt skriver:

  Mitt favoritpar är Jesper Rönndahl och Elisabet Höglund. Han är så gulligt charmig och hon är klar i knoppen. Någon stylist har dessutom tagit fast Elisabet och tvingat ner henne i en frisörstol och fått ordning på håret med en elegant uppstyrande diadem-fläta, snyggt!
  Kombinationen gammal-ung, herre-dam tror jag på, må de vinna!

 30. Lokatt skriver:

  Björn
  Aha, det är alltså du som är Fritiof Andersson!
  Eller nej, hans son. Eller sonson, whatever 🙂

 31. Lokatt skriver:

  Anders Å
  Jag vet att Kristian G betackar sig för hjälpinsatser, det här är inte en sån. men jag tycker att du resonerar populärt och därmed galet. Att vara sunt misstänksam mot folk som man inte känner är inte detsamma som att " bedöma folk efter hudfärg och härkomst". Utan det är normalt.

  Herrarna och damerna som styr oss från höga poster talar med kluven tunga. De umgås allihop med sina likar och inga andra, inga "enkla" personer ( se "Ullared", "Böda camping", "Farmen") har tillträde till deras fredagsmys under kristallkronan. Hemma på Östermalm hos v-ledaren t ex, där han äter rysk kaviar tillsammans med dottern från privatskolan och drömmer om gamla röda tider. Visa mig de plebejer som har tillträde.
  Höjdarna med officiellt samma åsikt som du har allihop stronga killar omkring sig som ser till att inte någon främling utanför deras förgyllda krets ska komma åt att frottera sig.
  Fast utåt "gillar de olika". Pyttsan.

  Du skriver: "Fy fan säger jag och att slippa få beröm från dig låter verkligen som något att sträva efter." Och från mig får du inte heller beröm ! Alla människor som som springer i flock och ylar med vargarna gör mig, hur ska jag säga.. misstänksam.

 32. Lokatt skriver:

  Jag är starkt misstänksam mot alla slag av rödgardister.
  Det hänger ihop med att under sovjettiden inbjöds vänner och kolleger till mig, stjärnor i den klassiska balettens värld, till gästspel bakom järnridån. De berättade när de kommit hem igen.
  Den klassskillnad som rådde i Sovjet var för mig häpndsväckande.

  Artisterna skjutsades omkring i importerade citroenlimousiner, deras likställda umgänge drack champagne i förgyllda salar och bar minkpälsar och diamanter. De levde ett överklassliv i lyx,
  "Det arbetande folket" såg mina vänner bara en skymt av när städerskan eller gatsoparen underdånigt visade sig.

  Lyxlivet var för gästartisterna var förstås samtidigt riktigt grått , med ständigt medföljande diskreta politrucker och ofantligt dystra hotellrum. Förmodligen med inbyggda avlyssningsapparatur.

  Karl Marx trodde naivt att när de fattiga och obildade (de "goda") bara fick makten skulle allt bli rosenrött.
  Ack så fel han hade. Istället reste sig extremt grymma tyranner ur den magra myllan. Minns lille skomakaren Chauchescu, barn nummer tio i barnaskaran, med fyraårig skolgång och toalettkranar av gediget guld. Farlig som en handgranat.
  Mao, Pol Pot… Fi faen.

 33. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 34. Anders Åberg skriver:

  Katten. Din slutsats blir då att det är helt okej att stödja religiösa rasister, eller vad sjutton menar du egentligen?
  Att socialismen i öst var ett fullständigt fiasko gör väl inte gamla nazister i Sverige ett skit bättre.
  Vad det är för "populärt och därmed galet" med att vara emot dessa mörkerkrafter får du nog förklara och försök gärna med sakargument istället för personangrepp om du kan.

 35. Lokatt skriver:

  Anders A
  Jag anser inte att jag gått till personangrepp! Personangrepp är för mig när man säger :Eftersom du har en så gräsligt ful näsa anser jag att allt du och din dumma familj säger är fel".

  Men jag tycker att din korrekta politiska åsikt, där du slimmat följer med strömmen – som Louise Hoffsten sjunger "Only the dead fish follow the stream",,,,stör mig oerhört..
  Så mycket att det var bidragande orsak till att jag bara stod ut med att lyssna på imamen i Lördagsintervjun i ca tio minuter. När han förklarade att svenska imamer visst fördömer ISIS det är bara det att de, imamerna, inte har de verktyg som behövs,har inte de möjligheter som andra har (snyft), att komma ut med sina åsikter, här fördömanden, i medierna.
  – Vilket skitprat! Det är ju bara att samla journalister med tyngd genom ett pressmeddelande som förklarar att NU, nu ska vi goda och milda muslimer förklara hur skarpt vi tar avständ från det bestialiska våldet, kom kom!

  Imamen klarade inte ens att tydligt säga att straff från koranen som innebär avhuggande av armar OCH ben på en levande människa är barbariskt och ska aldrig komma på fråga.
  När han jämställde "den kristne" Breivik med ISIS, och stod på sig om detta bytte jag radiokanal.
  Ja nu fick du en släng av terrorist-förljugen imam-Breivik-sleven. Det är naturligtvis fel och oschysst, men känns rätt!
  – I vilken utsträckning var (är) breivik uttalat kristen? Jag har inte läst hans Manifest. men jag har uppfattat det som att han "kamp" hade måttligt eller ingenting med religiös övertygelse att göra.

 36. Lokatt skriver:

  Vokaler..?
  Men många svåra ord, Skulle bara hängt med ungefär på "en flaska rom" om inte texbandet funnits.
  Väldigt grym text. Jag undrar vad "mördartecknet" var för något.

 37. Lokatt skriver:

  "Att socialismen i öst var ett fullständigt fiasko gör väl inte gamla nazister i Sverige ett skit bättre."
  I vilket väderstreck, väst? norr? syd? var eller är socialismen inte ett fiasko?

  Jag antar att du syftar på SD när du nämner gamla nazister. nu känner jag ju ingen i SD, men är det inte så att de varit hårda och snabba med att rensa ut rötägg? Till skillnad mot t ex M och S som gömmer och skyddar rabiata religiösa med rutten kvinnosyn, tilllåtande synsätt på aga med mera avskyvärt.
  Nazister, finns de överhuvudtaget förutom de femton missanpassade barnhemsbarnen med kanylmärken på armen? Jag kanske inte ska nämna namn som exempel, men ett rimmar i alla fall på strax..

  Det var förbluffande, befriande och nästan skrattretande när "ppdrag Granskning" skulle sätta fast nzisterna som väl härjade i Malmö, främlingsfientliga och judehatande. Och den unge juden som visade fram alla sina hatmeddelanden upplyste om att han faktiskt ALDRIG hade fått hat eller hor från nazister. ! Smaka på det!

  Samt SvT-reportern som promenerade omkring i huvudduk, beredd att mycket snart få den avryckt (då, vid "hijabuppropet" vittnade snart sagt varenda huvudduksbeslöjad kvinna om ständigt upprepade trakasserier, smädande, bespottande och avryckt slöja.)
  Men där i Malmö hände – ingenting. – Ingenting! Var nazisterna bortresta just den dan?
  Men vänstermänniskan tilllika prisade hbtq- aktivisten Thomé gav inte upp så lätt.
  Vad VILL vänstern egentligen, förutom att vara lögnaktig.
  På sjuttiotalet umgicks jag en hel del med rödvinsvänstern. För mig stod det klart : Uppror mot auktoritäre pappa direktören. Jag som kom från enkla förhållanden kände aldrig behovet att gå i grupp i arbetarskjorta och skandera. Sen blev ju många av dem direktörer…
  Men vad är det för fel idag?

 38. Visan har en lång historia. För mig "obegriplig" och gav en suggestiv stämning av "doom & gloom" under hundvakterna på den tiden det begav sig…Se Wiki.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Man's_Chest

 39. Lokatt! Som neutraliserad göteborgska (om jag fattat rätt) så måste du ha åtminstone ett hum om sjömansvokabulären. Länken är åländsk. Åland är en gammal sjöfarts" nation" vars mannar – och senare kvinnor -har seglat på de sju haven!

  http://www.sjofart.ax/sv/jobba_till_sjoss/liten_sjofartsordlista

 40. Anders Åberg skriver:

  Uppmaningen om att avstå från korkade personangrepp kom till av erfarenhet från dina och Kristians tidigare bravader.
  Sedan föredrar jag nog en korrekt åsikt framför motsatsen, men det är ju jag det.
  Att SD härstammar från nazismen är ren allmänbildning och även om dom aktar sig för att framstå som sådana idag så finner jag ingen som helst anledning att tro att dom skakat alla dom lössen ur pälsen. Att dom vill kristna skolan är dessutom solklart.
  Det ovidkommande svamlet om muslimerna bortser jag från, men visst har Breivik framhållet kristendomen som en del av hans sjuka tankar om den "europeiska identiteten".
  Att jag nämnde socialismen i öst kan ju hänga ihop med att du själv tog upp den i ditt inlägg. Ibland kan jag tycka att det känns naturligt att referera till det man svarar på, så konstig är jag.
  Dessutom så finns väl knappt någon annan variant, även den på Kuba är importerad från öst.
  Ditt avslutande och närmast ofattbart pinsamma försök att få oss att tro att nazister inte existerar saknar jag ord för.

 41. Lokatt skriver:

  Anders Å
  Jag tror att om vi gräver tillräckligt djupt hos våra anfäder hittar vi allt möjligt som vi inte skulle vilja kännas vid. Jag tänker på varför i himlens namn Stasi-dokumenten om svensk medverkan i DDR:s spioneri angiveri och mord är förbjudna att visa upp. Vad göms egentligen i de där dokumenten? Din morbror? Eller min? Kanske bäst att inte veta.

  Jag tänker inte läsa på om Breivik, livet är för kort och jag vill helst ha roligt!
  Kanske är han jättekristen. Men min gissning är att han i första hand hatar islam. Samt naturligtvis är en allmänt missanpassad individ, en som ”själv är ett offer” som Kinberg Batra myntat. Jag tippar på ”withdrawal of love” under barndomen plus lite annat, övergrepp och aga kanske. Ingen kärlek + piskan= en Breivik.
  Om du tolkar detta som att jag försvarar Breivik så vassego, jag tyar inte att bemöta.

  Angående att nazister väl knappt existerar , Det är klart att de finns, men är rara. I Malmö tycks de vara särskilt tunnsådda att döma av Uppdrag Gransknings misslyckade försök att locka fram dem för att dra huvudduken av journalisten.
  Nazisterna. Var finns de, var bor de? Jag tippar att de är grupper som skulle kunna kalla sig precis vad som helst, och att politik inte är deras specialitet, däremot hat och hämnd. De är med mycket stor sannolikhet (likt Breivik) illa behandlade, sparkade, skakade och övergivna och från födseln utsatta”adhd-barn”. – Läs förresten boken ”ADHD i nytt ljus” oerhört intressant (som man ju tycker när man äntligen får rätt…;-)
  Killen som nästan heter strax presenterar ju inte sig som nazist kom jag på…utan tvärtom, han tillhör våldsvänstern. För mig är det samma sak, beror bara på vilka sköra likar man som samhällets olycksbarn råkar hamna med. Idag är det accepterat med stålhätta på vänsterstöveln men inte på högerstöveln, så valet är enkelt när det ändå är hela världen man vill ge igen på.
  Om SD ”vill kristna skolan” bryr jag mig inte om, det gör femtekolonnarna fp et consortes så bra utan hjälp. Det är närmast katastrof, och leder till ytterligare uppdelning mellan grupper. Muslimer kan tycka att ”till den där kristna skolan kan vi inte skicka våra barn, vi måste ha flera muslimska skolor” (jag läste lite mer av det Lars G skrev på H-bloggen).
  Man kastar in prästerna i skolan och kastar därmed ut en stor grupp elever. Skolan ska ju vara FRI från all religiös vidskepelse – det är ju Bestämt!

 42. Lokatt skriver:

  Utan att ännu tittat på länken – nej nej jag har inte mer med Göteborg att göra än att min mamma växte upp där! Samt att en mycket kär gammal vän från Anno Dazumal (lyssna på "Beatrice- Aurore") kom därifrån. Och att götebosska är Sveriges trevligase dialekt tycker i alla fall jag.
  "Vem kan segla förutan vind" kan man ju såklart utantill. Pappa fick tårar i ögonen till den.

 43. Lokatt skriver:

  BB
  För undvikande av missförstånd: Skillingtrycket Beatrice-Aurore skildrar ju en mans dröm om en gammal kärlek. Men det går så klart att vända på idén – jag är alltså inte lesbisk (eller från Götet 😉

 44. Så det kan bli!

  Beatrice-Aurore är i alla fall en båt! Och inte från Götet hon heller…

  http://www.sbs.nu/dokument/BeatriceAurore.pdf

 45. Lokatt skriver:

  Snyyggg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips