Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Zara Larsson

2015-07-03

I morse deklarerade TV4 Nyhetsmorgon att ett maktskifte har skett. Världsartisten Zara Larsson har, bl.a. genom sin närvaro på sociala medier, gett sig själv mer makt än de flesta politiker har. Mycket riktigt, ”mannen på gatan” (eller vad det heter nuförtiden) visar sitt stöd genom hashtaggen #BackaZara, och de som kritiserar Zara är enligt TV4 bara medelålders losers. Till detta vill jag nämna att Zara Larsson ligger på första plats på Nyheter 24:s lista över ”Sveriegs 100 mäktigaste unga”. Det råder alltså inga tvivel om att jag ”sparkar uppåt” i denna fråga, vilket är viktigt för vissa. Jag själv sparkar gärna åt det håll som behövs helt oavsett om det är uppåt eller neråt, men denna gång kritiserar jag någon med mer makt, inflytande och folkligt stöd än jag själv någonsin kan drömma om. För nog tusan utgör korkade uttalanden ett större problem när de görs av någon folk ser upp till?

Hashtaggen har en bakgrund i att hon fick utstå lite kritik från ett par branschkollegor, och en hel del näthat från en massa korkade galningar med Internetabonnemang. Det första får man tåla, det andra är tyvärr oundvikligt, men definitivt inte något man ska behöva acceptera. Jag själv stängde ner mitt Facebook-konto varje gång jag fick hot eller hat i inkorgen, trots att jag inte är i närheten av att vara lika utsatt som Larsson, men idag vidtar jag andra åtgärder.

Det som fick mig att reagera på Larsson är att hon bloggar. Jag vill veta vad folk av idag tycker, och Zara Larsson har tillskrivits en hel del inflytande. Hon skriver om hat. Män som hatar kvinnor och sitt manshat. Hon citerar en bloggare som kallar sig Lady Dahmer som skriver:

”Manshat har NOLL konsekvenser. Manshat leder inte till några negativa konsekvenser överhuvudtaget. Män kanske blir lite ledsna när jag skriver att jag hatar dem. Men kvinnohat begränsar hela mitt liv och min vardag. Kvinnohatet genomsyrar hela vårt samhälle och alla kvinnors vardag. Som feminist bör man förstå skillnaden på detta.”

Sedan kommenterar hon detta själv:

”Manshatet är helt enkelt en reaktion på kvinnohatet. Kvinnohat föder manshat. Det är helt naturligt att hata sina förtryckare och vad de utsätter en för.”

I mina ögon är det aldrig acceptabelt att uttala sig kritiskt om grupper man anses tillhöra på grund av faktorer man inte kan styra över. Det kommer alltid att finnas dem som får ta emot kritik på grund av sitt kön, sin hudfärg, sin religiösa tillhörighet eller sina sexuella preferenser. Innan jag kommenterar detta ytterligare så vill jag nämna att jag själv ofta och gärna kritiserar religion. Det är jätteviktigt att religiösa utsagor kritiseras. Men nästan ingen väljer sin religion, och även om det vore så, så försvarar jag allas rätt att tro på precis vad som helst. Och jag ser inga som helst skäl att över huvudet taget kritisera någon på grund av vem den älskar, vilken hudfärg den har eller vilket kön den har.

Även om alla som förtrycker Zara Larsson är män, förtrycker inte alla män Zara Larsson. Larsson delar troligen inte TV4:s eller Nyheter 24:s maktanalys där hon själv sitter på toppen, utan betraktar sig förmodligen som ett offer för oss medelålders män. Jag skiter i vilket, för Larsson har rätt att säga vad hon vill helt oavsett (precis som jag har), men om TV4 och Nyheter 24 har rätt, borde Zara Larssons resonemang kunna liknas med den rasistiska tankegången att ”invandrarna tar våra jobb”, när de i själva verket har ännu sämre förutsättningar att åstadkomma något, på grund av en grupptillhörighet de inte kan bestämma över själva. Att män både är maktlösa och Larssons problem, stämmer inte.

Kategorier: Uncategorized

2 svar till “Zara Larsson”

  1. Patrik N skriver:

    Utmärkt!

  2. Jocke Mejsel skriver:

    Zara är säkert en toppentjej med sunda åsikter, men den sortens retorik du citerar fyller mig med obehag. Att citera "Lady Dahmer" får mig sällan att ta en skribent på allvar.

    Jag tycker det är tråkigt att unga människor lär sig använda en så polariserande retorik som den du citerar, och sedan hyllas för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips