Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Anser de 57 att gränsen går vid koranbränning?

2023-07-04

Debatten om huruvida yttrandefriheten gör mer skada än nytta i Sverige pågår fortfarande, och situationen ser inte särskilt ljus ut. De 57 länder som bedriver påtryckning mot Sverige att vi ska luckra upp vår yttrandefrihet för att inte såra muslimer, är inte precis 57 länder som är bättre på mänskliga rättigheter än vad vi är, men det skulle onekligen spara oss en hel del problem om vi bara rättade in oss i ledet och kriminaliserade smädandet av islam. Utrikesdepartementet har dessvärre tydligt tagit ställning mot yttrandefriheten, och skriver i ett mail till Ekot:

”Sveriges regering förstår till fullo att de islamofobiska handlingar som enskilda personer gjort sig skyldiga till vid manifestationer i Sverige kan vara kränkande för muslimer. Vi fördömer starkt dessa handlingar, som inte på något sätt återspeglar den svenska regeringens åsikter.”

Detta är ett märkligt uttalande, för en symbolhandling behöver inte spegla regeringens åsikter. Experter och tyckonomer nöjer sig inte med att misstänkliggöra koranbrännaren för rasism, de glider skamlöst över till att insinuera att den som försvarar yttrandefriheten inte kan ha andra motiv än rasism. Vitsen med våra grundlagsskyddade rättigheter är sedan länge bortglömd.

Jag är inte så naiv att jag inte förstår att villkoren dikteras av dem med mest våldskapital, och det är inte precis sekulära humanister som sitter på det. Det finns inga farliga konsekvenser som kommer av att köra över en liberal, men att inte vara lyhörd för islam har konsekvenser i både det lilla och det stora. Politikerna tjänar fler röster än de förlorar.

Men yttrandefriheten är grunden för vår demokrati. Att tillåta uttryck för starkt ogillande, till och med genom symbolhandling att förstöra ett föremål som representerar det man ogillar, är viktigt. Annars reduceras en demokrati till något slags majoritetens tyranni. Den bortre gräns som yttrandefriheten redan har, att du inte får hota någon eller uttrycka missaktning mot en folkgrupp, begränsar dig inte när du vill visa avsky för en religion, och ska inte heller göra det.

Hur förbudet mot koranbränningar kommer att se ut, vet jag inte. I den bästa av världar kommer vi såklart att klara att stå upp för våra fri- och rättigheter, men jag är inte så säker på det. Men jag vill inte ge upp något gratis:

Kan vi lita på att muslimer i Sverige och islamistiska stater kommer att försvara vår rätt att visa missaktning mot islam, när det inte längre sker genom att en koran eldas upp? Kan vi ge upp koranbränningarna mot ett erkännande vi i övrigt har rätt till våra fri- och rättigheter och vår sekulära livsstil?

Vi ska komma ihåg att vissa av dessa 57 länder praktiserar offentliga avrättningar av homosexuella, samt dödsstraff som påföljd för allt från apostasi till att ha blivit utsatt för en våldtäkt. Men om vi bara kriminaliserar koraneldning, så kommer de vara våra villkorslösa vänner? Jag är tveksam.

2023-07-03: Därför kan vi inte införa hädelselagstiftning i Sverige

Kategorier: Politik, Religionsfrihet, Yttrandefrihet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips