Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Bra insats i veckans ”30 minuter”

2023-08-25

Jag har ganska lågt förtroende för svenska journalister, och väldigt lågt förtroende för statskontrollerad media som SVT. Men det finns ljusglimtar. Anders Holmberg och hans program ”30 minuter” är en sådan ljusglimt. Han nöjer sig inte med att vara en megafon åt makten, utan vågar ställa kritiska frågor. Det som verkligen gör honom unik i Sverige, är att han lyssnar på svaren och ställer relevanta motfrågor, vilket gjorde veckans avsnitt av ”30 minuter” till en riktig fröjd! Det var miljöpartiets språkrör Märta Stenevi som intervjuades.

Om hädelse säger hon att det ska vara lagligt, men det ska inte kunna göras bland folk, och polisen måste kunna förklara varför man inte ska kunna ha någon publik. Hon säger sig försvara yttrandefriheten, men att man inte ska få använda den när det finns risk för motsättningar. Detta är vanligt mumbo jumbo som tilltalar väljare som antingen inte vet varför vi har yttrandefrihet, eller som helt enkelt inte ser poängen med den. Efter att Holberg ställt på henne, säger hon faktiskt något riktigt klokt! Om ordningslagen ändras så att den tar hänsyn rikets säkerhet, så ger man makt över Sverige till diktaturer, fasciststater och teokratier. Länder som de 57 islamistiska länderna i samarbetsorganisationen OIC, som bedriver påtryckning mot bl.a. Sverige i sitt arbete mot ett globalt hädelseförbud. Hon säger:

”Vi kan inte värna [Sveriges] säkerhet genom att inskränka våra fri- och rättigheter. Tvärt om har vi ju då börjat gå i precis den riktning som hoten syftar till, nämligen att vi ska bli ett mindre öppet land, med färre möjligheter att uttrycka våra åsikter, och det kan aldrig vara… Vi kan aldrig få mer demokrati eller mer säkerhet genom att inskränka demokrati och… friheter.”

Frågan är givetvis inte enkel, men är hennes inställning till främmande verkar vara rätt. Tyvärr återkommer hon till att om någon till den förvirrade och lite småstolliga plats där hon började. Om muslimer blir arga, får man inte använda sin yttrandefrihet. Holmberg ställer på Stenevi ganska hårt, och blandar in Richard Jomshofs antimuslimska uttalande på X (Twitter). Stenevi kan över huvudet taget inte hantera diskussionen. Är man rasist, ska man inte få kritisera islam! Muslimer kan inte leva i Sverige om man kritiserar islam! När hon börjar exemplifiera säger Holmberg: ”Nu vet jag inte vad du pratar om över huvudet taget.”

Ren principiellt tycker jag givetvis fortfarande att journalisten ska vara fri, inte statlig. Och Sveriges journalistkår är en samling lata megafoner för makten. Men det finns ljusglimtar i eländet, och Anders Holmberg är en sådan.

Kategorier: Politik, Public Service

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips