Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Det är enkelt att föra i bevis att socialdemokrater har överlägsen kompetens

2022-05-14

Jag påstår härmed att socialdemokrater har överlägsen kompetens, och att det är enkelt att föra detta i bevis. Låt oss titta på det vi faktiskt vet om Sverige och sosseriet.

Premiss 1: I regeringsformen står, i avsnittet om särskilda bestämmelser om statligt anställda:

Arbetstagare vid förvaltningsmyndigheter som lyder under regeringen anställs av regeringen eller av den myndighet som regeringen bestämmer. Vid beslut om statliga anställningar ska avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet.

När regeringen tillsätter styrelseledamöter i statliga bolag eller utser en generaldirektör för en myndighet, ska man utse personen som är bäst lämpad utifrån sin skicklighet, och har förtjänat tjänsten genom att ha påvisat detta under sitt yrkesliv.

Premiss 2: Regeringspartiet Socialdemokraterna sätter medborgarens väl före sitt eget. Även den majoritet (drygt 70%) som inte röstar på partiet, har förtroende för att man gör det som är bäst för folket och att man sätter sitt uppdrag framför sitt eget väl. Enligt Transparency Internationals corruption perceptions index, som mäter medborgarens upplevelse av landets offentliga sektor, är vi ett av världens minst korrupta länder. Undersökningen säger inget om korruption, utan om medborgarens förtroende för offentligheten. I nästan inget annat land på planeten, är tilltron till det offentliga så starkt som i Sverige.

Premiss 3: Det offentliga styrs av socialdemokrater. 90% av landets generaldirektörer är eller har varit engagerade i socialdemokratin. Givet att väljarstödet för Socialdemokraterna endast ligger runt 30%, är en nittioprocentig representation väldigt bra. Värdegrunden på myndigheter och statliga bolag är socialdemokratisk.

Så, i korthet:

Premiss 1: Regeringen ska välja den som är bäst lämpad för uppdraget baserat på kompetens.

Premiss 2: Det offentliga upplevs göra det som är bäst för medborgaren.

Premiss 3: Det offentliga styrs av socialdemokrater.

Att socialdemokrater är mer kompetenta än anhängare av andra partier, är alltså en rimlig slutsats att dra. Om vi tar hänsyn till att Transparency International faktiskt inte mäter korruption, utan upplevd korruption, och sedan antar att sosseriet tillsätter ämbeten utifrån partilojalitet, så blir slutsatsen att socialdemokrater upplevs som mer kompetenta än anhängare av andra partier, vilket faktiskt är fullgott för att medborgaren ska känna sig nöjd. Men för den som litar på att Socialdemokraterna ser vårt väl som viktigare än sitt eget, är ovanstående bevis nog för deras överlägsenhet.

Kategorier: Politik, Sosseriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips