Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Fem frågor du gärna får ställa till en naturalist

2018-05-25

Med anledning av att Nöjesguiden har publicerat Amra Bajrics passivt aggressiva text om fem frågor du inte ska ställa till en muslim under ramadan, tänkte jag berätta lite om naturalismen.

Men först vill jag kommentera Bajrics frågor i korthet. Under ramadan fastar vissa muslimer medan solen är framme, och äter nattetid, vilket tydligen väcker en del frågor. Dessa tas upp:

Frågan om varför man ser fram emot ramadan besvaras med motfrågan om varför andra ser fram emot julen, och med tillägget att fastan är ett sätt att lära sig att uppskatta det man har. 

Frågan om vad som händer om en muslim råkar äta under fastan besvaras efter lite piruetter: Inget. 

Om fastans obligatorium svaras att det är frivilligt att delta*, men obligatoriskt att avstå för t.ex. barn, sjuka eller gravida. 

På frågan om det är svårt att fasta i Sverige då sommardagarna är långa här föreslås att följa solens timmar i t.ex. Mekka som svar. 

Och slutligen, frågan om hur man faktiskt lever i förhållande till hur man som muslim påbjuds att leva är svaret: Sköt dig själv.

Anledningen till att det över huvudet taget ställs frågor till muslimer om ramadan, är att folk är bekanta med religionen islam och fenomenet ramadan. Trots att antalet anhängare är få – endast drygt etthundratusen i Sverige enligt Wikipedia** – så finns ett allmänintresse för deras tro.

Naturalismen är en betydligt mer utbredd livsåskådning i Sverige än islam. Den åtnjuter dock inte samma allmänintresse, förmodligen på grund av att den inte är lika exotisk. Det är kanske därför vi naturalister inte är alls lika trötta på att svara på frågor, utan snarare är stolta över att få chansen. Här är fem frågor du gärna får ställa till en naturalist:

1. Hur är det att inte tro på något?

Jag vet inte. Men det är befriande att inte behöva tro på imaginära väsen som t.ex. Jahve eller Allah.

2. Vad är meningen med livet för er?

Generellt sett har vi utvecklats till att vilja äta, överleva och reproducera oss. Men med den extra tid vi erhållit tack vare vetenskapen, kan man lägga till konst, kultur, familj och glädjen i att vara vänlig mot en medmänniska.

3. Vad händer när ni dör?

Att vara död är att inte vara medveten. Skillnaden handlar inte om vad som händer, utan insikten om att man faktiskt ska dö, i ordets rätta bemärkelse.

4. Varifrån kommer er moral?

Både gudstroende och naturalister får sin moral från att analysera konsekvenser av handlingar och från moralfilosofiska resonemang. Skillnaden är att vi inte påstår att vi får det från något övernaturligt väsen eller någon religiös skrift.

5. Varför firar ni jul?

För att vi gillar att fira tillsammans med dem vi tycker om, för att vi gillar att vara lediga, eller för att vi hedrar vår kultur.

Naturalister får sällan frågan om varför vi inte lever som vi lär, eftersom vi gärna lever som vi lär. För oss är inte reformation ett hot, utan processen som gör oss till det vi idag är.

*) Inom islam är fastan frivillig under ramadan. Endast fundamentalister kräver fasta och endast fundamentalister kräver att kvinnor ska skyla sig med t.ex. slöja.

**) Läst 2018-05-25. Jag har tidigare föreslagit nyare undersökningar som skriver upp den siffran till omkring fyrahundratusen, vilket inte accepterats vid peer review. Därför accepterar jag antalet som anges, under misstanken att det är aningen för lågt.

Kategorier: Politiskt korrekt, Religion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips