Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Fler starka åsikter om SVT, denna gång från Bjarne Lind

2019-10-31

Igår publicerade Nerikes Allehanda en insändare av Bjarne Lind från Lindesberg om public service och Sveriges Television (SVT). Texten är ett passionerat försvarstal för att SVT måste få kosta pengar. Mycket pengar. I vanlig ordning är det mest tyckande och missuppfattningar som kommer fram, och jag har redan sagt det mesta som jag vill ha sagt. Men här kommer ändå några kommentarer till den specifika texten.

Först ondgör sig skribenten om högersidan i svensk politik. I detta sammanhang är det faktiskt relevant, eftersom SVT är skattefinansierat och högern vill att gemensamma medel tillfaller behövande – inte stora mediebolag.

Därefter konstaterar Lind att inget är gratis. Det är lite oklart vad som åsyftas, men han kanske tror att högern tror att kommersiell tv är gratis. Kommersiell tv är inte gratis, men det tror jag inte att någon tror. Alla typer av finansiering är finansiering. Inte ens ideell tv är gratis, för även om programskaparna bjuder på sin tid, måste det ändå till elektricitet, utrustning, sändning, och så vidare. Det är en annan fråga, men låt mig förtydliga att när jag pratar om fri media, menar jag alltså inte gratis media utan media som inte hindras av regleringar, som t.ex. pressfriheten.

Sedan påpekas att 70% av svenska folket gillar SVT. Men vi vet inte vad svenska folket skulle tycka om utbudet vi skulle få om marknaden avreglerades, och den del av den fria marknaden som idag äts upp av dinosaurien SVT fylls med annat innehåll.

Det konstateras att SVT inte har reklam. Nej, det är inte speciellt mycket reklam i SVT. SVT får knappt 5 miljarder kronor i anslag och drar bara in drygt 37 miljoner kronor i sponsring (2018). Men fri (som i frihet, inte gratis) media betyder inte att det måste finnas reklamavbrott. Vissa finansieras med reklamavbrott, andra finansieras med reklam mellan programmen, vissa finansieras genom betalning efter konsumtion (pay per view), vissa finansieras genom prenumerationer, vissa finansieras genom donationer, vissa finansieras på andra sätt eller i kombinationer. Bjarne Lind skulle veta detta om han tittat på CMore, på Netflix, lyssnat på Spotify eller varit på bio.

Programmen på SVT håller hög kvalité. Det är väl rimligt att det är svårt att konkurrera med en aktör som dels får sina pengar gratis, och som (därför) har mycket mer pengar att röra sig med. Om staten skulle starta en tidning, och låta den få en budget som är fem gånger så stor som den idag näst största tidningen, skulle kvalitén sjunka hos dem som förlorar andelar (och intäkter). Men det finns andra sätt att uppnå kvalité, t.ex. goda konkurrensvillkor. Men med det sagt, om man skär bort t.ex. några av underhållningsprogrammen, frigörs medel som kan komma medborgarna till godo genom t.ex. sänkt avgift och ännu bättre public service-program.

Avslutningsvis säger Bjarne Lind att han hänvisar till fakta. Att någon tror att jorden är platt, betyder förvisso att det är ett faktum att denne tror att jorden är platt, men det betyder inte att jorden faktiskt är platt.

Kategorier: Nerikes Allehanda, Public Service

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips