Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Här har ni en vänstervriden valkompass – mycket nöje!

2022-04-02

valkompass.com får man hjälp med att välja vilket parti man ska rösta på i riksdagsvalet som går av stapeln om 162 dagar. Dessa frågor ska du besvara:

Fråga 1: Vad tycker du om kärnkraft?

Det positiva svaret påpekar att radioaktivt avfall måste förvaras i hundratusen år. Det där är inte alls säkert att det stämmer. Avfall från moderna kärnkraftverk kan mycket väl vara i ett tillstånd som kräver betydligt kortare slutförvaring.

Fråga 2: Är det ok med vinster i välfärden?

Här påpekas i förbifarten att vårdkvalitén är svårkontrollerad på just privata alternativ, trots att vi känner till att t.ex. oegentligheter på kommunala ålderdomshem ofta kommer till allmän kännedom tack vare visselblåsare och inte kontroller. Det nekande svaret använder formuleringen att ”alla skattemedel ska återföras in i välfärden”, trots att det förutsätter just vinst – det är förlorade pengar man inte har möjlighet att återinvestera i verksamheten.

Fråga 10: Ska Sveriges skatter höjas eller sänkas?

Bifogat till svarsalternativet om liten sänkning och ordentlig sänkning påstås att det är skatter som uppehåller vår välfärd. Detta är en ren och skär lögn. Mycket av välfärden finansieras av skatt, men absolut inte allt. Den delen som är skattefinansierad, finansieras av skatteintäkter, inte av skattetrycket, som frågan avser. Om skatteintäkterna ökar när skattetrycket ökar, skulle alla våra problem kunna lösas med ännu högre skatter och bidrag, men beskattning är inte konsekvensfritt. Vi har t.ex. hög skatt på bilbränsle och på alkohol för att vi vill hämma konsumtionen, och lägre moms på teaterbiljetter än på tv-apparater för att vi vill stimulera till teaterbesök.

Fråga 14: Ska friskolor kunna ta ut vinst?

Här visar man att man förstår skillnaden mellan att generera vinst och att göra vinstuttag, vilket inte framgick i fråga 2. Man upprepar att det är just svårigheten att kontrollera privat verksamhet som är problemet man ser framför sig. Varför?

Det är nog inte helt utan att denna valkompass inte bara guidar sina läsare, utan faktiskt försöker få dem att rösta ”rätt”.

Kategorier: Politik, Skattepengar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips