Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Har våldtäkterna ökat?

2018-05-10

I Sverige anser vi att våldtäkt beror på fattigdom och otrygghet. Ett samhälle med en feministisk regering är inte nödvändigtvis bättre än ett primitivt klansamhälle eller ett misogynt samhälle – det är socioekonomiska faktorer som förklarar våldtäkt. Senast 6/5 meddelade statsminister Stefan Löfven att anställningstryggheten en faktor i Agendas partiledardebatt, och Stockholms universitet har undersökt frågan. Jerzy Sarnecki säger, med ett försiktigt avslut (mina emfaseringar och min rättstavning):

Skillnader i brottslighet mellan invandrare och svenskar beror inte på kulturfaktorer, utan på de förhållanden under vilka man växer upp och det är ett mycket välkänt fenomen, men det har aldrig tillämpats på frågan om invandrare och brott.

Dagens Nyheter ger ”fakta i frågan” om varför våldtäktsanmälningarna har ökat i Sverige bakom betalvägg, men de har en video med någon Jehovas Vittnen-typ med övergripande information, som vem som helst kan se. Ökningen beror på en följd av att definitionen av våldtäkt har ändrats. Det beror inte på att våldtäkterna har ökat, eftersom färre läggs in för vård på grund av våldtäkt, och det beror inte på invandring eftersom andelen utrikesfödda har ökat mindre än antalet anmälda våldtäkter – sjukvårdens inläggningsbenägenhet okommenterad.

Jag vill inte ta ställning till vem som utför våldtäkter i Sverige eftersom jag har fullt förtroende för att de som behöver veta vet, men anledningen till att det påpekas att invandrare inte orsakar våldtäkter, beror på att det är det som är videons primära budskap, inte att Jehovas Vittnen-killen egentligen vet. Men eftersom jag vill argumentera för att han egentligen inte vet, inte att invandrare begår fler våldtäkter än svenskar, så accepterar jag hans slutsats utan att acceptera hur han kom fram till den. Den som vill undersöka frågan på egen hand bör vända sig till Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) som är ett slags SCB för kriminalitet.

Om en grupp djur upplever sporadisk åtgång av en viss föda, och i samband med att andra djur intar samma boplats så ökar åtgången av födan markant, så kan det naturligtvis bero på att de nya djuren äter födan i fråga oftare. Makaker som äter frukt kan inte konstatera att krabbmakaker inte äter krabbor på grund av att det försvinner fler krabbor än det anländer krabbmakaker. ”Fakta i frågan” borde egentligen kallas för ”irrelevant fakta”, även om det stämmer att invandrare inte begår fler våldtäkter än sverigefödda, vilket jag inte vet något om – nya siffror från BRÅ lär vara på gång för den som behöver veta.

Kategorier: Feminism, Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips