Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Hosam Aieshs kamp mot det fria samhället är kontraproduktiv

2020-04-13

Idag gör Expressen en ganska tveksam publicering. Man meddelar Glenn Hysén har skojat om att ”Allah heter Glenn i Göteborg” och att fotbollsspelaren Hosam Aiesh blev kränkt. Det i sig är en vanlig händelsenyhet av karaktären kändisgnabb, så det är inga konstigheter att man tar upp det i tidningen. Men helt ofiltrerat namnger alltså en fotbollsspelare som inte kan respektera varken religionsfriheten eller yttrandefriheten.

”Så skämmigt och dålig respekt mot muslimer med din ålder och erfarenhet så borde du veta vad som man kan skoja om och inte skoja om, skäms på dig !!”

Aiesh utsaga om att man inte kan skoja om vad som helst är sant, åtminstone om komikern är plump. Men Allah är definitivt inte en av de saker man inte kan skoja om. Envar har rätt till sin religion och till sin tro, men i Sverige är, bl.a. inspirerat av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter (artikel 18), religiös tillhörighet frivillig, och dessutom något man får driva med (artikel 19). Att angripa en idé, en hypotes eller en dogm, är inte samma sak som att angripa en person, och den som vill försvara Allah har inget att hämta genom att hänvisa till vad man kan och inte kan skämta om, för man både kan och får göra det. En komiker som t.ex. angriper muslimer, kristna, judar, ateister eller hinduer ger sig ut på djupt vatten, men det är inte självklart att det inte går att göra. En komiker som angriper någon gud, någon politisk dogm eller någon filosofisk eller naturvetenskaplig hypotes gör det inte. Den som drar ett skämt som använder ett gudomligt väsen som en del av en ordvits som inte angriper någon, gör det definitivt inte. Tvärt om, han praktiserar sin frihet, och friheten är det moderna samhällets gud – det är den vi värnar och sörjer för.

Dessutom använder Aiesh ordet ”respekt” i sammanhanget, vilket får mig att fundera på vad respekt egentligen är för honom. Jag anser att respekt är något som förtjänas genom påvisad integritet, goda gärningar och konstruktiva idéer. Men Glenn Hysén antas ha brustit i respekt för att han använde Allah i ett harmlöst skämt. Vad är då respekt? En vördnad för trångsynthet och primitiv vidskepelse? Ska människan kunna nå sin fulla värdighet så är det betydligt klokare att sörja för det fria ordet än för en osympatisk religion som borde ha reformerats för länge sedan. Utan religionsfrihet, tankefrihet, yttrandefrihet och åsiktsfrihet kommer Hosam Aiesh att begränsas långt mycket mer än vad han gör för att Glenn Hysén får uttrycka sig som han vill på Twitter, för Aiesh behöver dessa friheter för att över huvudet taget kunna vara muslim i ett fritt samhälle.

Kategorier: Islam, Religion, Religionsfrihet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips