Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Hur kan en ateist förstå kristna tankar?

2020-06-20

Möjligtvis undantaget Erik Helmerson så är Dagens Nyheter verkligen en intellektuell slasktratt. (Jag är en av de som donerar pengar till verksamheten, så jag får vara hård mot dem.) Igår ställde t.ex. Greta Thurfjell frågan hur en ateist, Björn Ulvaeus, kan skriva musikalen ”Kristina från Duvemåla” trots att han inte tror på gud? Den handlar ju bl.a. om religiösa grubblerier och gudsrädsla.

Under våren har Björn Ulvaeus initierat en debatt om tro och vetenskap i Svenska Dagbladet, där han anklagat den kristne skribenten Joel Halldorf för ”vetenskapsfientlighet” och ”populism”.

Den som anser att naturliga fenomen behöver ha övernaturliga agenter för att fungera är vetenskapsfientliga, och den säljer in den tanken genom att hänvisa till en omtyckt religion är en populist. Detta är inte något konstigt. Varför har Greta Thurfjell problem med detta?

Jag vill därför inskärpa att den här krönikan inte bör tolkas som ett ställningstagande för Ulvaeus andliga åsikter, eftersom jag i den frågan helt bestämt tillhör team Halldorf.

Så klart att du gör.
Jag finner det inte det minsta konstigt att kristna inte kan sätta sig in i ateisters tankevärld, eftersom den förmågan brukar leda till just ateism. Men jag finner det ytterst anmärkningsvärt att man inte ens kan tänka sig att en ateist inte har full koll på de känslor och föreställningar som är i spel för en kristen, särskilt om ateisten i fråga är f.d. kristen.

Kategorier: Kultur, Religion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips