Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

”Ingen har alla svar”?

2020-05-24

Idag (24/5) skrev signaturen ”Ingen har alla svar och allt är inte sakligt” ett svar till Shilan Hassans kritik i Nerikes Allehanda mot Mirakel-skylten som pryder Vasatorget i Örebro. Jag har skickat in ett svar till tidningen, som vanligt med begränsade förväntningar om publicering – ogudaktig som jag är.
Under rubriken ”ingen har alla svar” får vi lära oss att inte allt går att förklara, och att sådant som inte kan förklaras, endast kan förklaras genom magi. Det är en folkligt välförankrad hållning som gärna låter sig kryddas med grundlösa referenser till Albert Einstein, eftersom en känd fysiker som i det närmaste uppnått metafysisk status och som sedan länge inte kan försvara sig när hans namn missbrukas, kan användas till att ge legitimitet åt precis vad som helst.

Specifikt är det två påståenden skribenten gör som behöver bemötas. För det första så är inte själen något mysterium för vetenskapen, trots att så påstås. Vi förstår definitivt inte allt som finns att förstå om självmedvetandet (som är den religiöst neutrala benämningen), men vi har lokaliserat uppfattningen om en själ till ett organ som sitter strax ovan halsen, ungefär mellan öronen. Idag är de flesta forskare överens om att huvudet fyller fler funktioner än att förvara en hatt. Sedan 1988 är det faktiskt detta organs funktion som avgör om man är levande eller död, vilket knuffade ner hjärtat från sin tidigare tillsynes ohotade tron.

För det andra är det inte på något vis förminskande att tro att människan är kapabel att förklara det vi ser omkring oss. Den som skriver att detta skulle vara förminskande har själv, på väldigt lösa grunder, sagt att magi ska användas som förklaring där vetenskapliga hypoteser saknas. Men om vi som art ska nå vår fulla värdighet, gör vi bättre i att acceptera okunskap i väntan på en fungerande teori istället för att stänga en fråga med hänvisning till övernaturliga krafter. Historien har hittills aldrig sagt oss att ett förbryllande naturfenomen i själva verket är resultatet av gudars och demoners magiska krafter.

Anders Hesselbom
Ordförande Humanisterna Örebro

Kategorier: Religion, Vetenskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips