Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Miljöpartiet vill att du väljer ett utsatt område

2022-02-03

Miljöpartiet kraschade i miljöfrågan. Istället för ett räddat klimat fick vi energikris och skenande bränslepriser, och istället för klimatsmart el fick en tömd krisfond och oljeeldning. Så nu försöker man bli ett integrationsparti. Integrationsplanen ser ut så här: Försök att få svenskar att placera sina barn i utsatta områden. Tanken är att om man kan få bra fungerande familjer att bli sugna på dysfunktionella till sina barn, så kommer det bli bättre för alla. Den önskade konsekvensen motsvarar närmast en trickle down-effekt när det gäller språk och integration i övrigt.

När min äldsta var liten satte jag henne på dagis i Vivalla, som är ett av polisens lista över särskilt utsatta områden. Där var hon som vidskinnad en del av en minoritet. Som jämförelse gick jag på Adolfsbergsskolan på 80-talet där den enda invandraren var ett exotiskt inslag. En konsekvens av att växa upp i Vivalla är att barnet utvecklar ett slags färgblindhet. Man ser inte längre ”svenskar” och ”invandrare” utan bara människor, vilket är ett slags rasism. Om man inte ser hudfärgen utan människan bakom, så ser man inte en markör som behövs i maktanalysen.

Jag som vuxit upp bland vita, har inga problem med att aktivt se markörerna som behövs på den påbjudna maktanalysen. Ibland är denna känslighet oönskad, för det finns givetvis personer med mörk hy som inte har någon annan identitet än svensk, men det finns också personer bär sin hudfärg som ett vittnesmål över den rasism de blivit utsatta för. Och här kommer Miljöpartiets plan förmodligen brista: Jag har själv sett att man skapar ”färgblinda” barn genom att placera barn i utsatta områden, och de kommer ända in i vuxen ålder att missa känsligheten inför avvikande hudfärg som vissa önskar. Inte mig emot egentligen, för jag är mer sträng än känslig inför sådana maktanalyser.

Det kanske är en uppfattning jag delar med Miljöpartiet, och då handlar det bara om att övertyga föräldrarna att deras barn kommer att få en trygg och fullgod skolgång i ett utsatt område, för att få föräldrarna att välja det framför en skola med gott rykte. Det är ett icke-problem för mig som litar på att föräldrar redan är kapabla att göra kloka val för sina barn, och endast en fråga för Miljöpartiet i ett led att förverkliga sina idéer. Vi valde dock att lämna Vivalla, men jag har inte tagit reda på vilka val miljöpartisterna gjort till sina barn, för jag litar på att de gör vad de anser vara bäst för dem.

Kategorier: Identitetspolitik, Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips