Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Minneshålen är det nya normala

2023-04-03

Det har gått 75 år sedan George Orwell skrev sin makalösa dystopiska roman 1984, och idag är minneshålen, dit gamla historiebeskrivningar som blivit menliga för makten, ett lika självklart inslag i samhället som McDonaldsskräp i dikeskanten – ingen efterfrågar det, men man ser det precis hela tiden, precis överallt. Själv läste jag romanen innan historieomskrivningar var något man generellt sysslade med, och då förstod jag inte varför makt över nu- och framtiden behövde gå via historien. Idag, när man lever i det, är det självklart.

Att ”gripa makten” i ett land är inte lätt, men det är görbart. Skulle det inte vara det, skulle Socialdemokraterna aldrig ha avbrott i sitt regerande. Det är förvisso svårt att komma in utifrån, för Sveriges nuvarande system gynnar den som redan är mäktig. Men med det sagt, så händer det ibland att nya partier dyker upp.

1988 kom Miljöpartiet in i riksdagen.

1991 kom både Kristdemokraterna och Ny Demokrati in i riksdagen, medan Miljöpartiet åkte ut.

2009 fick mitt parti, Piratpartiet, 7,1% i valet till EU-parlamentet.

2010 kom Sverigedemokraterna in i riksdagen.

Helst ska man beskriva den framtid man vill skapa, men för Sveriges socialdemokrater är det alternativet helt otänkbart. Sverige har nästan alltid en S-ledd regering och S är alltid riksdagens största parti. Att prata om framtiden man vill ha väcker motfrågan som inte får ställas: Varför lever vi inte redan idag i ett socialistiskt drömsamhälle? Ett bra politiskt parti med makt, skapar ett bra samhälle. Socialdemokraterna är till stor del ansvariga för ett samhälle där många står utanför.

Att berätta för röstlängden om vad som händer om de röstar fel, fungerar. Följ inte ditt hjärta, följ inte din hjärna, följ storebror! Kan man producera bevis för att värderingarna som rådde under sitt partis storhetstid var goda så kan man ställa det i kontrast med oppositionens dåliga värderingar. Några mindre justeringar i kulturarvet kan behövas, men det är det värt. Kan man producera bevis för att vi skulle ha varit förslavade eller levt i rännstenen om oppositionen fått inflytande så kommer medborgaren vara mer skötsamma när de går till valurnan. Några mindre justeringar i partiernas historia kan behövas, men det är det värt.

När Stefan Löfven väljs till ny partiledare för Socialdemokraterna väljer Sveriges Radio att lista hans politiska framgångar. När Ulf Kristersson väljs till partiledare för Moderaterna väljer Sveriges Radio att endast lyfta graverande uppgifter.

För det är genom historien man kontrollerar framtiden. Därför är minneshålen det nya normala.

Kategorier: Politik, Public Service

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips