Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Skattetryck och skatteintäkt

2018-05-30

Eftersom jag flera gånger hört statsminister Stefan Löfven förväxla skattetryck och skatteintäkt tänkte jag bjuda på en kort förklaring. Misstaget Löfven gjort är att motivera ökat skattetryck genom att säga sig ha ett behov av ökade skatteintäkter. Men jag har sett tv-programmet ”Ullared – jakten på storsäljaren”, så jag har via lätt underhållning lärt mig att förstå skillnaden.

I ”Ullared – jakten på storsäljaren” får en innovatör presentera en produkt för Gekås verkställande direktör, för eventuell försäljning på varuhuset. När herr direktör har frågat innovatören vad varan ska kosta i butiken, försöker han alltid pressa ner priset och alltså låta kunden komma åt varan med en större del av sina pengar i behåll. Den som tror att ett högt pris alltid ger höga intäkter kanske tänker att direktören agerar av välmening, men i själva verket vill direktören tjäna pengar.

Det är medelstora företag som försörjer den svenska staten, och många av dessa brottas med att gå i vinst. En mycket liten skattesänkning skulle skapa utrymme för nyanställningar och nyinvesteringar, alltså sådant som ger intäkter till staten.

Visst är skattetrycket för företag redan lågt i Sverige, men det är ändå dyrt att driva företag, bl.a. på grund av arbetsgivaravgiften. Dessutom måste lönerna vara höga då de anställda betalar en helt orimligt hög inkomstskatt till kommuner med ständigt ökande räntekostnader för sina ständigt ökande lån. Sen tillkommer momsen när pengarna ska spenderas.

Men precis som Gekås kan sälja fler reflexarmband om priset är rätt, kan staten tjäna mer pengar om skattetrycket är rätt. Och rätt är inte alltid högre än idag.

Kategorier: Politik, Skattepengar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips