Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Socialism fungerar inte utan kristallkronor

2023-04-28

Socialdemokraterna fullkomligt badar i pengar. Deras lyxliv är en viktig orsak till att du måste jobba så hårt som du gör, då en väsentlig andel av den lilla människans inkomst ska finansiera Partiet. Skattebetalarna ger dem bidrag på totalt 130 miljoner kronor, kyrkan och facken skjuter till pengar och avkastning på kapital ger dem pengar. Inget annat parti kan mäta sin inkomst mot Partiets. Inte ens i närheten. Endast den övre medelklassen kan använda påstådd ”omsorg om arbetaren” för att övertyga arbetaren att makten behöver bada i pengar på fattigas bekostnad.

En problematisk post i Partiets inkomst är partilotterierna. Av Partiet köper du en chans att bli rik, och överskottet, knappt 200 miljoner kronor, blir en bonusinkomst från anonyma investerare som ytterligare ökar differensen mellan Partiet och det demokratiska systemet. Men nu finns ett utjämningsförslag.

Om partilotterna förbjuds så kommer en mindre andel av partiernas finansiering vara anonym, och skillnaden mellan partier kommer att minska. Socialdemokraterna kommer behålla sitt stora finansiella övertag, men förutsättningarna kommer bli lite mer rättvisa. Inte mycket, men lite.

Så vad händer om Partiet tjänar mindre än dubbelt så mycket som den konkurrent som tjänar näst mest? Förmodligen inget, men allt som inte stärker status quo till Partiets favör skapar nervositet.

  • Advokat Peter Hellman anser att den som inte gratis får mer än dubbelt så mycket som sina konkurrenter är ”tystad”, och att det är Partiet som ska höras.
  • Även självaste Magdalena Andersson menar att om Partiet inte gratis får mer än dubbelt så mycket pengar som sina konkurrenter, så är Partiet är tystat.

Vill du ”tysta politiska motståndare”? Citatet kommer från Andersson.

Är verkligen frånvaron av maktcementerande genom finansiellt övertag ett hot mot demokratin? Socialdemokraternas övertag, som faktiskt redan idag sätter demokratin ur spel, kommer inte att försvinna i och med att partilotterier försvinner, men det kommer att jämna ut spelreglerna en aning. Endast en aning. Partiet kommer fortfarande gratis få mest pengar.

Jag skulle vilja se någon på vänstersidan stå upp för utsattas rätt att spendera sina pengar efter eget huvud. Och nej, det handlar inte om att dra in på välfärden. Partiet är inte sjukvård, Partiet är inte utbildning, Partiet är inte sjukpenning. Partiet är inte välfärd. Håll gärna ett öga på den som vill motarbeta förutsättningarna att flytta makten från borgarna till folket.

Kategorier: Politik, Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips