Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Svar på kritik om insinuation om Guds inblandning i branden

2018-07-22

Endast en präst kan bjuda på detaljerade beskrivningar av verkligheten och av Gud utan att bli ifrågasatt. De kan säga att Gud tycker si och att Gud tycker inte så, utan att någon av deras anhängare reagerar. Själv funderar jag hur de kan veta så mycket, något jag gärna diskuterar. För även om jag är vetenskaplig skeptiker (och således ateist) och alltså utgår ifrån att Guds företrädare mest sysslar med gissningar och önsketänkande, så kolliderar våra intresseområden. Vetenskapen och religionen gör anspråk på att förklara samma sak! Det finns en överlappning mellan de olika domänerna som både präster och forskare gör anspråk på att försöka förklara!

Ett konkret exempel skulle vara om vårt självmedvetande överlever vår död, t.ex. tack vare att vi har ett slags ”själ” som kan leva utan att vår fysiska kropp. Både inom vetenskapen och inom religionen funderar man på var självmedvetande är, från olika håll. Men även när det gäller frågor som till synes mest handlar om religion, som t.ex. påståenden om Guds natur, är vetenskapen intresserad av hur den informationen delges. Prästen själv är en del av den naturliga världen, vilket är naturvetenskapens intresseområde, så när Gud delger detaljer om sitt väsen för en präst, blir även vi nyfikna.

Det händer hela tiden, främst genom Svenska kyrkans twitterkonto. Man ber Gud om regn, och när så inte sker, tackar man Gud för brandförsvaret. Jag kan kanske tycka att det vore bättre om det inte brann alls, vilket jag påpekade. Kritiken som detta genererade kan delas upp i två kategorier, och jag svarar gärna på båda.

Vad har jag för källa på att bränderna orsakas av Gud? Jag har naturligtvis ingen källa på det, och jag tror inte att det var Gud som orsakade bränderna. Men den som tror på Gud och ber honom om regn, borde rimligtvis tro att Gud faktiskt kan påverka. Personligen tror jag att Gud inte är allsmäktig i vår värld, och anledningen till att jag inte tror det är att jag inte tror att Gud alls existerar, åtminstone inte i vår värld, annat än som en idé. Men om någon tror att Gud är allsmäktig, så kanske denna nu sitter och funderar på varför onda ting händer om Gud är god?

Det märks att jag tror att Gud är en person eller individ. Det är fel! Jag benämner ibland Gud som han, men varken han eller herren (som troende ibland använder) ska tolkas bokstavligt, utan är egentligen en hänvisning till det som man tror på. Men frågan är irrelevant eftersom det inte finns något samband mellan att ha önskemål på vädret och att tro att Gud är en individ, så jag gör mig inte alls skyldig till det. Inom Svenska kyrkan finns det personer som verkligen tror att Gud är en individ, och det är inget fel med det, men det styrks inte av att man bad om regn. På samma sätt blir inte min bild av Gud mer av en individ för att jag inte vill ha bränder. Det följer inte.

Kategorier: Religion, Svenska kyrkan, Vetenskap

Ett svar till “Svar på kritik om insinuation om Guds inblandning i branden”

  1. Anonym skriver:

    Svaren (sanningen) finns i bibeln. Inte hos prästerna.
    Gud är en person och han har ett namn, inte bara en titel. Precis som att du heter Anders.
    Har du ett öppet sinne, går du in på http://www.jw.org/sv så får du alla svar på frågor om Gud, hans löften och meningen med livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du som kommenterar för första gången: Det kan dröja en stund innan kommentaren syns på sidan, eftersom den modereras manuellt. Har du kommenterat här förr, syns din kommentar direkt.



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips