Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vad är svensk kultur?

2023-04-26

Ibland rationaliseras rädslan för det okända genom att man tänker att ”svensk kultur är hotad”. Det uppenbara svaret borde vara att svensk kultur står ohotad så länge man får praktisera den och så länge det finns någon som vill praktisera den. Jag personligen är inte orolig för att de delar av svensk kultur som jag anammat inte ska gå att praktisera inom någon överskådlig framtid, för inget tyder på att svensk kultur är hotat.

Men istället finns det personer som bemöter oron över svensk kultur med motfrågan ”vad är svensk kultur?” Istället för att förminska det påstådda hotet mot svensk kultur, så förminskar man det som påstås vara hotat, nämligen svensk kultur.

Frågan är enkel att svara på. Svensk kultur är ett socialt överfört levnadsmönster som förekommer i Sverige. Det behöver inte vara unikt för Sverige eller heltäckande i Sverige, men det behöver vara någorlunda utbrett. Är det inte utbrett så handlar det om en lokal kultur eller en subkultur. Ett exempel på svensk kultur är att fira de tre stora högtiderna genom att äta sill och dricka snapsvisor. Ett annat exempel på svensk kultur är att ”passa på” när det är fint väder.

Exakt vilka vanor som är svensk kultur, och exakt hur dessa tar sig uttryck, varierar över tid. Och de varierar inte bara på grund av folkomflyttning, de varierar för att nya tider ger andra förutsättningar att leva. Idag äter många svenskar tacos, vilket var en exotisk rätt för så lite som 30 år sedan.

Det finns mycket av den svenska kulturen som verkligen är värd att bevara, så den som behöver ställa sig frågan vad svensk kultur är, har mycket att lära och många glädjeämnen framför sig. Den fantastiska maten, som utvecklats ur fattigsverige. Skärgårdslivet, pilsnerkulturen, friluftslivet och allemansrätten, plikttrohet och strävsamhet, jordbruket och folkdansen, Ingmar Bergman och Gunnar Hellström, Anders Zorn och Carl Larsson. Och gärna ett nakenbad i närmsta skogssjö efter tre snapsar för mycket.

Det finns mycket att vara rädd om, och mycket att vara stolt över, och en hel värld att upptäcka för den som undrar vad svensk kultur är. Och inget av det är hotat. För även om inte alla beteenden förs vidare till nya generationer, och även om nya vanor tillkommer, kommer ingen kräva att jag ska ändra mig och avstå att göra något av det jag gillar.

Uppdatering 2023-05-01: Så här ser författaren Anders Jacobsson på saken.

Kategorier: Kultur, Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips