Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vänstern försörjs av samhällets svaga

2017-09-22

Idag är det samhällets svaga som försörjer vänstern. Arbetare i Sverige har ganska höga löner jämfört med t.ex. den amerikanska minimilönen. Typiska låglöneyrken i Sverige är brandman och polis. En brandman i Sverige tjänar ungefär 22000:-/månad och en polis ungefär 25000:-/månad. I USA tjänar en brandman ungefär motsvarande 10000:- mer än en svensk brandman per månad, och en polis tjänar ungefär motsvarande 8000:- mer än en svensk polis i månaden, men om vi jämför med yrken som är låglöneyrken i USA, så kan en motsvarande heltid landa på blygsamma 9200:-. Det skulle t.ex. kunna vara en diskplockare, en s.k. busboy. Det är alltså betydligt trevligare att vara lågavlönad i Sverige än i USA. Men så ser skattetrycket lite annorlunda ut. Den som tjänar 9200:- i USA betalar 10% i inkomstskatt. Den som tjänar 22000:- i Sverige betalar 33% plus en högre moms när pengarna väl används.

En viktig anledning till att det är bra för landet att låginkomsttagare får större rörelseutrymme är att konsumtionen ökar, en annan är att de faktiskt bättre kan tillgodose sina behov att göra inköp. En viktig anledning till att det är bra för landet att medelklassen får större rörelseutrymme är att de står för den stora delen av konsumtionen. De rika är så få, och de betalar inte ett öre mer moms när de köper en ny tv än vad medelklassen gör. Alltså, en väg till en välmående ekonomi är att förbättra villkoren för medelklassen och för de som har det sämst. Man skulle kunna ta ut mer inkomstskatt för den som tjänar mer, och mindre för den som tjänar mindre. Dessutom ska man vara försiktig med att beskatta arbete, eftersom det är bättre för ekonomin om fler får sin ersättning för utfört arbete.

När skattetrycket ökar, vilket det gör i procent från budgetperiod till budgetperiod, innebär det en större ökning för den som tjänar mycket, men även den som tjänar lite får mindre pengar kvar att röra sig med. Alltså, även de som förmodligen skulle behöva mer pengar att röra sig med. Det vänstern kan erbjuda som kompensation för höjda skatter är ökade bidrag, t.ex. högre barnbidrag. Med högre skattetryck ökar behovet av högre bidrag, och genom att låta samhällets svaga betala mer i skatt, blir de beroende av bidraget de får tillbaka, och indirekt av den regering som budgeterar för bidraget. Den regering som under denna förutsättning står på de svagas sida, behöver ha svaga för att ha någon på sin sida. Till detta vill Socialdemokraterna gärna utmåla ”kapitalet” som ondskefulla girigbukar för att förstärka bilden av sin egen godhet.

Bill Clintons rådgivare Robert Reich var mycket framgångsrik på sin tid. Han pratar om sju grundläggande punkter att tänka på för att få igång ekonomin. Allt går inte att överföra till Sverige, men det är mycket tänkvärt.

1. Arbetare är konsumenter.
2. Konsumtion är en stor del av ekonomin.
3. Rika människor är få, och spenderar en betydelselös andel av sina pengar på konsumtion.
4. Med ett stort gap mellan fattiga och rika får man en svag nationell konsumtionskraft.
5. Med en starkare under- och medelklass får man en starkare nationell konsumtionskraft.
6. En starkare under- och medelklass får man med högre löner för lågavlönade och lägre skatter för under- och medelklassen. Detta kan t.ex. finansieras med progressiva skatter.
7. De rika tjänar mer på att utgöra en liten andel av en växande ekonomi än en stor del av en som inte växer.

Så även om en skattehöjning bara kostar som några påsar ostkrokar för brandmannen som ska betala den, så är det bättre att skippa mellanhanden där mellanhanden inte behövs, och låta den som arbetar för låg lön få behålla så mycket som möjligt av den.

Stefan Löfven har pratat om ökat skattetryck som ”ökade skatteintäkter”, men skatt kan faktiskt även vara ett styrmedel. Precis som du kanske tjänar mer på att sälja en produkt billigare, kan du faktiskt få in mer skattepengar på ett lägre skattetryck, vilket vi kan se på t.ex. Kanada eller Tyskland. Så när både bidragen och skatterna ökar, tänk på att du förmodligen betalar mer än några påsar ostkrokar för kalaset.

Kategorier: Politik, Skattepengar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips