Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vem ska få styra Sverige, och på vilken grund?

2023-08-11

Nu ska ordningslagen ändras så att demonstrationer som riskerar att utlösa våldsamma reaktioner inte beviljas något tillstånd. Det innebär inte att det kommer bli olagligt att uttrycka ett starkt ogillande av Islam genom att demonstrativt elda upp en koran, men du kommer inte kunna söka demonstrationstillstånd för det. Och utan demonstrationstillstånd så kan du inte göra en allmän sammankomst av en koranbränning, men det finns fler alternativ för den som absolut vill bränna en koran, så problemet är egentligen mest vilka principer som ska användas när koranbränning inte längre får göras som huvudnummer i en allmän sammankomst.

Vad som är heligt spelar ingen roll. Jag anser att självbehärskning och förnuft är heligt, så om det spelar roll vad som är heligt, så skulle våldsverkande religioner inte heller kunna tillåtas. Och eftersom jag även anser religionsfriheten vara helig, så skulle vi få en kollision mellan olika rättigheter. En för mig mer lockande princip, skulle vara personligt ansvar: Om jag vill leva i en demokrati så förbinder jag mig att inte döda en polis så snart jag inte får precis allt exakt precis som jag vill ha det. Problemet med personligt ansvar är att samhällen vars medborgare förmår att axla det, inte behöver förhindra koranbränningar under allmänna sammankomster.

Vem som har störst våldskapital spelar ingen roll. Om inskränkningen i fråga (inga koranbränningar under allmänna sammankomster) kommer från att motståndarna är beredda att ta till våld, är det en indirekt uppmaning till medborgarna att välja våld som ett medel att ändra samhället till sin favör. Den förda politiken borde snarare uppmuntra medborgarna att förändra samhället genom debatt i tal, text och val.

Påtryckningar från utlandet bör ignoreras. Ofta är det de absolut sämsta länderna som bedriver de hårdaste påtryckningarna, och under den senaste tiden har svensk media varit väldigt imponerad över att 57 länder vill att Sverige ska agera mot koranbränningar. Tänk ändå att det finns 57 länder som bryr sig om lilla Sverige! Problemet är att det inte finns några 57 länder som bryr sig om Sverige, utan 57 länder som arbetar för ett globalt hädelseförbud. Länder som gör matinéunderhållning av att avrätta homosexuella. Vi bör stå upp för våra värderingar (att demokrati är bättre än diktatur, att sekulär liberalism är bättre än religiös fundamentalism, och så vidare) hellre än att bli imponerade av att hela 57 länder bryr sig om vår lagstiftning. Gräver man lite, så är det hela ofta en chimär. När irakier protesterade mot Lars Vilks avbildning av ”profeten” Muhammed så var det inte för att de prenumererade på Nerikes Allehanda och satte morgonkaffet i vrångstrupen på grund av vad de möttes av. Det var för att de blev kränkta när det via nätet fick reda på att det finns ett land i norr som heter Sverige som är demokratiskt!

Jag är beredd att dra ner byxorna, men jag tänker inte göra det innan jag ”blivit du” med de nya principerna. För mig är dessa fortfarande en gråzon. Och jag tänker inte kompromissa med allas likhet inför lagen, för så snart man gör det, är det Sveriges minoriteter som drabbas. Humanismen går före allt, helt oavsett om du är beredd att döda en polis för att få gehör för dina önskemål.

Läs gärna (2023-07-28): Därför ska koranbränningar vara lagligt

Övriga texter: https://ahesselbom.se/texter/

Kategorier: Islamism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips