Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Därför ska koranbränningar vara lagligt

2023-07-28

En Novus-undersökning gör gällande att 40% av svenskarna vill förbjuda koranbränning. Även om det vore 60% som vill se en kriminalisering, är det inte självklart en bra väg att gå.

I Sverige råder grundlagsskyddad yttrande- och demonstrationsfrihet. Den fria åsiktsbildningen utgör en av det svenska statsskickets grundvalar. Rätten till yttrande- och informationsfrihet, demonstrationsfrihet och mötesfrihet är därför centrala för vår demokrati. Yttrandefriheten innebär en mycket långtgående rätt för enskilda att uttrycka tankar och idéer i vilket ämne som helst. Den innebär dock inte en frihet att alltid säga precis vad som helst. Det är till exempel inte tillåtet att förtala någon eller att begå en gärning som innefattar hot eller hets mot folkgrupp. Däremot skyddas inte religioner som sådana mot åsiktsyttringar som ifrågasätter religiösa budskap eller som kan uppfattas som sårande för den som är troende.

Att yttrandefriheten är grundlagsskyddad innebär att riksdagen inte kan göra inskränkningar i den. Det går att fatta ett beslut om en inskränkning som sedan kan beslutas om genomförande efter nästa val. På det viset har folket chans att rösta bort de ledamöter (eller i praktiken de partier) som försöker angripa medborgarnas frihet. Det innebär att en stark opinion för kriminalisering av koranbränning åtminstone i teorin skulle kunna få igenom en inskränkning av yttrandefriheten under den mandatperiod som inleds hösten 2026, givet att man får nuvarande regering att föreslå en inskränkning.

Men om du är en av dem som anser att kriminalisering är en väg framåt, bör du fundera på varför innan du ens tittar på konsekvenserna. Är det för att totalitära teokratiska stater har godare omdöme om hur ett land ska skötas än västerländska liberala demokratier? Eller är det för att våldsverkare i Sverige ska få inflytande, så att det blir lönsamt att döda en polis för att få sin vilja igenom? Det är onekligen lättare att spränga en byggnad, tända eld på några polisbilar och kasta lite stenar på några statstjänstemän för att få med sig media, än att försöka sig på att bilda opinion genom en debattartikel. Pennan är inte särskilt mäktig bredvid svärdet i ett land där färre och färre bryr sig om, eller alls kan hantera, skriven text.

Jag kan se tre viktiga skäl till att inte kriminalisera koranbränningen. Om detta sker, kommer det vara genom en justering av ordningslagen. Idag får man tillstånd att bränna en koran, om man inte tänker försöka döda en polis. Lagen tar inte hänsyn till att någon annan försöker döda en polis för att han inte gillar ditt budskap. Ska sådan hänsyn tas, har man automatiskt hamnat i konflikt med grundlagen och inskränkningen får inte genomföras förrän efter nästa val. Det kan hända, men det bör inte hända.

För det första är Sverige en suverän stat. På samma sätt som Sverige inte kan bestämma att Nigeria inte ska avrätta homosexuella, kan inte Irak bestämma att Sverige ska ha sharialagar. Sverige är ett så pass liberalt land att de allra flesta anser att homosexuella personer ska ha samma fri- och rättigheter som alla andra, och skulle gärna därför bestämma att det ska vara så även i Nigeria, men vi har inte mandatet. Det vi kan göra är att stå upp för våra värderingar, vår vandel och vår frihet. Det gör intryck till den grad att fler flyr till Sverige än från Sverige, och det ska vi vara stolta över.

För det andra måste man vara snäll om man är stark. Idag har vi en situation där mängden våldskapital avgör vilka rättigheter man har att sätta agendan i samhället, trots att det inte finns någon korrelation mellan god moral och att vara redo att skada (eller döda) en medmänniska. Hade konflikten varit intellektuellt driven, genom opinionsbildande artiklar och strukturerade debatter, så hade den goda sidan vunnit. Slutsatsen hade varit människor får ta ett eget ansvar för att inte exponera sig för sådant de inte gillar, oavsett om det handlar om fläskkött, öl, religionskritik eller ren och skär hädelse.

Och för det tredje är yttrandefriheten till för att skydda utsatta grupper. Ett samhälle där majoriteten begränsar minoriteten, oavsett om det sker med våld eller med juridik, är inte ett fritt land. Jag vet att man inte ska slänga sig med ordet frihet utan att ge en kontext, för ordet är både svårbegripligt och svårt att förklara, men frihet är en av faktorerna när det gäller riktningen på flyktingströmmen. Det verktyg som ger muslimer rätt att driva igenom ett förbud mot att skända koranen, kommer förr eller senare att hamna i händerna på rasister som vill förbjuda muslimer.

Så varför eldas det så mycket koraner till i Sverige? Förmodligen känner folk av det överliggande hotet om en inskränkning, och agerar i protest. Människan är obstinat till sin natur. Personligen har jag inte eldat upp mitt exemplar av koranen, men jag har parodierat ”profeten” Muhammed. I slutet av 00-talet så var det nämligen karikatyrer som skulle förbjudas, men tack och lov blev det inte så.

Läs gärna (2023-08-11): Vem ska få styra Sverige, och på vilken grund?

Övriga texter: https://ahesselbom.se/texter/

Kategorier: Frihet, Politik, Religionsfrihet, Yttrandefrihet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips