Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Vilka löften har utfärdats under Socialdemokraternas fyra år vid makten?

2022-09-04

Ytterligare fyra år har gått med en socialdemokratisk regering, och nu är det är dags att välja på nytt. Vad kan vi förvänta oss av Socialdemokraterna framöver, ifall de får förnyat förtroende att leda Sverige? Här är tre löften från de senaste fyra åren:

Inget medlemskap i NATO
Det är inte särskilt svårt att hitta uttalanden om NATO som gjorts av vår regering under de gångna fyra åren. Allt har handlat om löften om att inte skicka in någon medlemsansökan till NATO. På kongressen i november 2021, från hästens mun, försvarsminister Peter Hultqvist. ”…det blir inga ansökningar om något medlemskap så länge vi har en socialdemokratisk regering”. Man säger sig alltså inte bara vara mot ett NATO-medlemskap, man säger att någon ansökan inte kommer att ske så länge frågan är upp till Socialdemokraterna.

Ingen bussning av elever
Socialdemokraterna har lagt en proposition (2021/22:158) om att skapa en mer likvärdig skola, och att en komponent för att åstadkomma detta är att flytta elever en ”ökad social blandning” genom en skolskjutslösning. Utbildningsminister Anna Ekström bekräftar att det inte finns något förlag om bussning från något parti, och förslaget i fråga nämner faktiskt inte några färdmedel alls, endast ”geografiskt baserat urval” i skolorna ”för att minska den segregation som boendet ger upphov till”. Om förslaget blir verklighet, kommer alltså skolbuss inte att användas.

Ingen kärnkraft
På kongressen i november 2021 berättar Magdalena Andersson att hon är positivt inställd till elektrifieringen, men att den ska vara förnybara. ”Och självklart ska vi snabba på elektrifieringen. Men inte med ny kärnkraft. För den är för dyr. Ännu högre elpriser, någon?” Hon anser alltså inte att det är punktskatterna på kärnkraft som gör den dyr, utan att kärnkraften i sig själv är för dyr. Jag anser att vi har kommit till ett läge där även lösningar som är dyra kan övervägas, eftersom de miljarder som regeringen lägger på elräkningskompensation hellre kunde subventionera själva elproduktionen, men själva löftet är alltså ingen ny kärnkraft.

Hittar du inga valsedlar från Piratpartiet? Ta en blank och skriv Piratpartiet på den!

Kategorier: Politik, Sosseriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips