Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Äntligen lite teologi från Svenska kyrkan!

2015-01-21

Svenska kyrkan är den enda frikyrka som saknar teologisk grund. Medlemskapet ska snarare bygga på att man gillar organisationen. Teologin finns där, men man har ett löst förhållande till den. Postmodernismens kunskapsrelativism brukar få råda. Men ibland levereras klara teologiska besked som förtydligar vad man faktiskt tror på. För 13 år sedan fick vi beskedet att judar och kristna delar gud, men att islam har en egen.

”Judar och kristna har samma Gud. Kanske känner du till att judarnas heliga skrift är den samma som vårt Gamla testamente, det vill säga den första delen av bibeln. Där berättas bland annat om Gud som den som skapar världen och väljer ut Israels folk som sitt eget folk. Den Gud som Gamla testamentet handlar om är Judarnas Gud och samma Gud som den kristna kyrkan har. Det som skiljer Judar och kristna är Guds son Jesus, som det Nya testamentet berättar om. Lite förenklat kan man säga att Judarna väntar fortfarande på Messias, men den kristna kyrkan uppstod bland de som såg Jesus som Messias.

Muslimer talar om och med Allah, som betyder Gud. Det är inte samma som den treenige Guden som det berättas om i Bibeln.”

Det antas alltså finnas två gudar, Jahve och Allah. Bara för att vara tydlig: Det finns inte två gudar. Det finns inte heller en gud. Givetvis finns inga gudar på riktigt. Men Svenska kyrkan tar första budordet på allvar, nämligen Guds svartsjuka på andra gudar, så även om man inte tror att det finns mer än en Gud, så visar man en viss hänsyn till Jahve och hans ängslighet.

Uppdatering 2015-06-05: Sidan är nu raderad. Förmodligen vet man inte hur många gudar som finns, utan antog saker i vanlig ordning.

Kategorier: Filosofi, Islam, Svenska kyrkan, Teologi

5 svar till “Äntligen lite teologi från Svenska kyrkan!”

 1. Efter 13 år? Ja, verkligen äntligen lite teologi från Anders Hesselbom 😉

  Första budet är absolut det mest intressanta. Som sagt bibelns guds ilska mot de andra gudarna måste ju föra med sig ett erkännande hos de troende kristna att det FINNS flera gudar, inte bara en. Har deras gud sagt så, så måste det ju vara så. Men det hör man inte mycket talas om i kyrkorna.

 2. Lokatt skriver:

  Såg uppdrag granskning om Malmö. Vill gråta. Med en sån polischef med fokus på hatbrott som Thomas Bull kan Malmös judar hälsa hem. Otroligt, när han förklarar att "det nog inte är värre med antisemitism i Malmö än någon annanstans i Sverige" ! Att det finns statistik verkade han inte ha en anuing om. En svensk Bagdad Bob.

  Bull låtsas i stort ovetande om de 130 anmälningar som gjorts och som rabbinen samlat i en tjock pärm. Utan åtgärd.
  Bull tycker inte alls att det är så farligt, har knappt ens hört talas om trakasserierna på öppen gata, flaskor som kastas från bilar, folk som spottar och hotar judar. Det enda han inte helt kan slingra sig ifrån är vandaliseringarna, fönsterkross på synagogan, hakkors på judars bilar, kullvälta gravstenar. Men han sa inte ens usch när han fick tillfälle att kommentera detta småttiga. Fast han var ganska tydlig med att det är ju klart att om man går omkring på vissa gator, och är så dum så att man skyltar med sin judiska identitet så…
  Avgå Thomas Bull! du passar på en teaterscen!
  Jag var så glad att Ingmar Reepalu äntligen försvunnit från Malmö, men sen kom då Bull.

  Slutklämmen som kom från vänsterkvinnan Hanna Thomé som by the way prisats för sitt framgångsrika HBTQ-arbete i Malmö, var urtypisk för hennes grupp:.
  Hon hade talat mot hatbrott mot judar en gång, det hade hon minsann gjort! När Janne Josefsson svarade att hon den gången enbart fokuserat på "högerextrema krafter" dvs nazister, svarade hon med att rabbla en utantillläxa som var goddag yxskaft.

  Den unge juden i taxin som visade sina hatmeddelanden i mobilen, det ena värre än det andra, inledde med att säga att han faktiskt Aldrig blivit hotad av någon högerextremister. varken per nätmeddelanden eller på annat sätt .
  Men Hanna Thomé hade ensidigt riktat sig mot "högerextremister".
  Hur blir man sån, det undrar jag.

 3. Lokatt skriver:

  Nästa program ska handla om islamofobi, berättade Janne Josefsson. Han förtydligade vad "islamofobi" står för: "Det är hat och hot mot muslimer".
  Hat, och Hot.

  Suck.
  "Fobi (av grekiska φόβος, fobos, "fruktan"), kallas en stark upplevelse av rädsla som, oftast utan saklig grund, återkommande infinner sig , exempel ‎Dysmorfofobi – ‎Social fobi – ‎Agorafobi – ‎" (Wikipedia)

  Jag tillstod nyss här att jag lider av islamofobi, dvs jag är rädd, jag fruktar en viss företeelse nämligen religionen islam. Om min rädsla är "oftast utan saklig grund" då är ingen galadare än jag!
  Men nu säger Janne J att jag måste Hata, och Hota för att uppfylla kriterierna.
  Jag hatar ingen, och jag har definitivt aldrig hotat någon och tänker inte göra det heller.
  _ Det här med ord, och vad de betyder och inte betyder … Vilken soppa.

 4. Lokatt!
  Jag har mejlat din kommentar till granskning@svt.se med hänvisning till din signatur och källa. Josefsson bör ha bättre koll. Hoppas du inte misstycker!

 5. Lokatt skriver:

  Nehejdå, hih!
  Jag gillar Janne, hoppas han svarar på nåt sätt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips