Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Arbetsdomstolen gör oss en björntjänst

2018-08-17

En kvinna vägrade skaka hand med en man under en anställningsintervju som tolk. Företaget avbröt intervjun, och Arbetsdomstolen tillskriver kvinnan fyrtio tusen kronor på grund av att hon förmodas ha blivit diskriminerad. Nerikes Allehandas ledarskribent Lars Ströman tar upp ämnet i dagens tidning, och han har samma åsikt som alltid i denna fråga: Inom gruppen ”svenskar” finns olikheter, därför ska vi tolerera olikheter mellan gruppen ”svenskar” och gruppen ”muslimer”.

Det finns en tradition bland vissa muslimer att inte ta det motsatta könet i handen. [//] 

Män och kvinnor behandlar varandra olika i en rad olika sammanhang även i det jämställda Sverige. Det kan vi ifrågasätta. Men det innebär inte att vi slänger ut folk från arbetsmarknaden.

Först vill jag säga att vi visst tolererar dessa skillnader, och det är precis därför man inte får 40 000:- för varje jobb man inte lämpar sig för. Den som svimmar av att se blod är mindre lämpad som kirurg, den som är döv är mindre lämpad som ljudproducent. Detta gäller även inom gruppen ”svenskar”. Och som en detalj vill jag nämna att jag inte anser att hon blev diskriminerad, hon valde att diskriminera genom att idka olikabehandling på grund av kön. En svensk rasist som på grund av sitt hat mot muslimer inte väljer att hälsa på dem genom beröring, skulle bara behöva söka ett jobb i månaden för att erhålla en värdig inkomst på sin diskriminering. Det enda som krävs är att intervjuaren tillhör en grupp som han av godtyckliga skäl inte vill beröra!

Muslimer har inga problem med att skaka hand med människor över könsgränsen. Muslimer kräver inte att sina kvinnor ska ha burka. Att låta islamistiska extremister företräda muslimer genom att slentrianmässigt säga att ”vissa muslimer” inte vill ta det motsatta könet i hand, är att göra muslimer en björntjänst. Om vi går med på att Nordiska Motståndsrörelsen inte representerar det som är svenskt, eller att Plymouthbröderna inte representerar det som är kristet, så borde vi kunna bjuda muslimerna på att inte salafister representerar islam. Kvinnan i fråga är muslim, men hennes beteende beror inte på islam, utan på extremism.

Man kan måla väldigt vackra bilder även med bred pensel. Kristna äter inte skaldjur, muslimska kvinnor måste ha burka och afrikaner har rytmen i blodet. Men dessa påståenden säger inget om kristna generellt, om muslimer generellt eller om afrikaner generellt. Enkelheten tilltalar oss, men den förleder oss. Sakine Madon formulerar problemet väl:

[Regionschefen för Svenskt näringsliv] tror att DO:s agerande och domen från Arbetsdomstolen kan få motsatt effekt. Arbetsgivare kan dra sig från att kalla personer till arbetsintervjuer av rädsla för att anklagas för diskriminering och hamna i trubbel. 

I slutändan riskerar alltså muslimska namn att sållas bort.

Man har rätt att slippa ta någon i handen på grund av dess hudfärg, religion eller upplevda kön. Man har rätt att inte uniform och man har rätt att inte utföra abort. Arbetsgivare har rätt att välja att anställa dem som kan underkasta sig de krav som ställs för jobbet som ska utföras. Även om Arbetsdomstolens dom verkligen var juridiskt korrekt, så finns det risk för bakslag på lång sikt.

Kategorier: Religion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips