Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Betnér Direkt om religion

2012-04-10

Sent om sidor så tittar även jag på avsnitt två av Betnér Direkt, sist av alla. Jag sa på twitter att Magnus Betnér antagligen ”sätter sig” som programledare efter 3-4 avsnitt, vilket jag nu tar tillbaka – han funkar redan nu! Han är märkligt bra! Trygg inledning, och precis lagom elak mot knäppgökarna i Kristdemokraterna!

Jag får rysningar av att se Siewert Öholm, och jag sympatiserar inte alls med Helle Klein. Cherin Awad känner jag inte sedan tidigare, men började följa henne på twitter innan jag visste att hon skulle vara med i programmet, för att hon var ”på ropet”.

Jo, Siewert Öholm är intelligent. Han kan uttrycka sig, han råkar bara ha fel. Det som skiljer Öholm från en skarp debattör är hans oförmåga att skilja fantasi från verklighet. Redan från starten så markerar han att kristendomen och islam inte alls dyrkar samma gud, vilket är mumbo jumbo i stil med ”jag har rätt, muslimer har fel”. Helle Klein kontrar med att säga att Jesus spränger gränser. Awad håller med Klein här.

Innan jag fortsätter vill jag påminna mina läsare om att Awad, Klein och Öholm är vidskepliga och har fel i sak – tro inte att det finns några sympatier från mig! Hemska tanke!

Nu kommenterar Awad att det bara finns en gud, och följaktligen att de abrahamiska religionerna har mer rätt än andra religionerna. Naivt ur ett filosofiskt perspektiv – att kunna se sig själv utifrån är få förunnat. ”Avgudar” behöver inte vara ”andra gudar” enligt Klein, men Betnér som faktiskt har koll på läget, rättar upp detta. Det finns verkligen flera gudar, lika mycket som Jahve finns.

Nu påpekar Öholm att man ska skilja på gamla och nya testamentet. Vi som följt hans karriär vet att det är gamla testamentet som han tagit fasta på. Han påpekar att han ”tror på Bibeln”. Siewert Öholm är verkligen en genuint usel filosof.

Awad gör en poäng om att man inte ska låta annat ”ta Guds plats”. Jo, jag var tonåring på 80-talet, så jag vet att jag inte ska lyssna på The Eagles – det som konkurrerar med kyrkan är satans verk.

”Mästerfilosofen” Siewert Öholm tror verkligen att Jesus föddes av en jungfru. ”Det är tro och inte vetenskap” är försvaret. Låt mig påminna om Christopher Hitchens som sa att ”det heter tro för att det inte är kunskap”.

Nu vill jag njuta av programmet. Låt nu bara inte Helle Klein framstå som den moderate och liberale. Tack, Magnus Betnér!

Kategorier: Uncategorized

3 svar till “Betnér Direkt om religion”

  1. Ola skriver:

    Kollade du på eftersnacket? Där blev det ännu vassare.

  2. Anders Hesselbom skriver:

    Nej, det gjorde jag inte. Tar det som ett tips från dig.

  3. Ola skriver:

    Du kommer nog gå i taket, ser fram mot det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips