Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Det är dumt att överge det personliga ansvaret för vad man skriver

2016-12-03

Regeringen vill ha ett ord med i vad som sker på Facebook. Alice Bah Kuhnke nämner hot, hat och falska nyheter som exempel på vad som måste bort.

Att hota personer är redan otillåtet. Det bästa sättet att hantera dessa, är att säkerställa bevis och polisanmäla.

Problemet med att ta bort hat, är att hat är subjektivt. Som vuxen kan man lätt plocka bort de ”vänner” som man upplever som hatiska, eller rent av göra något annat än att hänga på Facebook. Situationen skulle kunna vara värre för barn och ungdomar, som kanske är mer utsatta för att de har lagt större delen av sitt kontaktnät i händerna på Facebook.

Men så har vi frågan om falska nyheter. Nyheter kan rapporteras med olika infallsvinklar, och det är inte ovanligt att förespråkare av den ena infallsvinkeln betraktar den andra som falsk, och tvärt om. Den som kritiskt granskar de påståenden han konsumerar, kommer att se detta. Eftersom det är vår regering som lyfter denna fråga, blir en given motfråga om en regeringskritisk Facebook-nyhet är sann eller falsk enligt regeringen? Igen, om man förhåller sig kritisk till det man läser, kan man konsumera nyheter, helt oavsett om de är regeringsgodkända eller inte.

Förmodligen är det lättare för den regeringsvänlige att överlåta sitt personliga ansvar på sin regering, men vem som sitter i maktställning kan variera – i värsta fall skulle det i framtiden kunna vara Sverigedemokraterna. Och även om det inte blir så, så är det alltid svårare att återfå friheter än att överge dem, och det är därför är dumt att kapitulera från det personliga ansvaret för vad man skriver och hur man konsumerar information.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips