Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Det var bättre förr?

2018-07-04

Jag har upplevt att påståenden vars andemening kan tolkas som att det var ”bättre förr” av vissa betraktas som hotfulla. Det jag uppfattar är att en viss form av dogmatisk regeringsvänlighet är kopplad till en irrationell rädsla för att åsikten att det var ”bättre förr” hotar bilden av regeringens ofelbarhet. För hur kan något vara bättre förr, när regeringen gör allt bättre?

Världen har onekligen förändrats, vissa saker till det bättre och andra saker till det sämre. Allt kan inte styrkas med vetenskap, allt kan inte styrkas med statistik. Vi har t.ex. ingen aning om vem som skriver bäst låtar eller sjunger bäst av Kanye West och Freddie Mercury. Jag tycker den sistnämnda, men det är bara en åsikt, hur många argument jag än kan klämma fram. Vi kommer aldrig får veta. Om jag säger att Imagine av John Lennon är bättre än We can’t stop av Miley Cyrus så beror det förmodligen på att jag är gammal, inte på att jag har rätt.

För att veta vad som är bra eller dåligt måste vi enas om kriterierna som definierar bra och dåligt, och när det gäller musik kommer det aldrig att ske. Andra ting ligger i gränslandet. T.ex. kan man tycka att det är dåligt att elever läser färre böcker idag. Den åsikten är aningen mindre subjektiv, men att detta är dåligt är fortfarande en åsikt. Så vad kan vi enas om?

I min hemstad Örebro skjuts folk ihjäl titt som tätt, men mediabevakningen kring detta är inte jättestor, kanske främst för att Örebro bleknar vid sidan av Malmö på den punkten. Och skjutningar är väl dåligt? Trots att trenderna ser negativa ut har statsminister Stefan Löfven bedyrat att utvecklingen är positiv, vilket även Sveriges Television tycker sig se. Kanske för att regeringen lyckats vända en nedåtgående trend? Wikipedia visar en trend över olika brott i Sverige, som definitivt visar på utrymme för både drastiska ökningar och minskningar, beroende på var du sätter start- och slutdatum.

Med reservation för att 2017 ännu inte är representerat i trenden ovan, så kan det mycket väl stämma att antalet skjutningar minskar kraftigt, men det är inte säkert att jag skulle komma fram till det om jag normaliserade kurvan.

Helt oavsett om vissa saker blir sämre eller ej, så har regeringen ett faktiskt ansvar för vissa skeenden, men inte alla. Problemet i Sverige är att den del av den offentliga sektorn vars verksamhet är inriktad på allmännytta, är alldeles för liten. Vi (eller möjligtvis regeringen) är duktiga på att samla in pengar, men inte alltid speciellt ansvarstagande när vi spenderar dem. Men det är bara min åsikt.

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips