Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Föräldraansvaret kan inte längre innefatta mat

2023-05-07

Socialdemokraten Emma Engelmark som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Luleå, konstaterar att ”det är viktigt att barn och unga får mat i magen även när de har lov”, vilket är helt sant. Vem kan ta ansvar för något sådant?

Med ökad frihet, t.ex. ekonomisk frihet genom lägre skatter, kommer ett ökat ansvar, och frihet kan inte delas ut till den som inte är beredd att axla ett sådant ansvar. Hur vet vi att föräldrar väljer att använda sin ökade köpkraft till sprit och cigaretter? Det kan vi inte veta, och därmed måste vi vända blicken till någon som är betrodd.

Om kommunen ansvarar för lunchen, vilket framgångsrikt redan har testats i Luleå, så vet vi att det blir ordentligt gjort. Priset för föräldrarnas minskade ansvar över sina barn, kostar lite mindre ekonomisk frihet, eftersom pengar måste tillföras. Mat kostar pengar, personal som lagar och serverar mat kostar pengar. Men pengarna går åtminstone till mat, inte till sprit och cigarretter.

Skattepengar är dessutom gratispengar. Även om du rent tekniskt betalar skatt, så är det någon annan som befriar dig från pengarna, utan att du aktivt behöver göra något. Om du köper mat i en affär, måste du ta från det du har kvar, och aktivt betala, men de pengar som någon annan tar ifrån dig redan innan din lön ens har betalats ut, kan användas för att servera dig något helt gratis. Vi antas alltså inte bara befria föräldrarna från kravet att servera lunch till sina barn, vi kan dessutom göra det gratis, om du bara avstår lite mer av dina pengar.

Jag skulle tro att nästa steg är att kommunen erbjuder gratis tandborstning, munhälsa är också viktigt. Vi betalar med något som ändå inte är viktigt: Frihet. Och det vi slipper är något som svensken ändå inte kan hantera: Ansvar. Det är riktig omsorg, det!

Kategorier: Nanny state, Politik, Sosseriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips